NA OVOJ LOKACIJI JE NAVODNO SNIMLJENA DANKA U BEČU: Srbin čuo da se OTIMA I VIČE pa sve zabeležio telefonom
Foto: AP Photo Theresa Wey

misterija

NA OVOJ LOKACIJI JE NAVODNO SNIMLJENA DANKA U BEČU: Srbin čuo da se OTIMA I VIČE pa sve zabeležio telefonom

Majka i deda tvrde da snimak iz Beča nisu ni pogledali

Objavljeno: 21:34h

Snimak koji je u Beču napravio Srbin koji živi i radi u austrijskoj prestonici i na kojem se vidi devojčica za koju se proverava da li je reč o dvogodišnjoj Danki Ilić, čiji je nestanak prijavljen 26. marta u Boru, uzburkao je srpsku javnost! Devojčica sa snimka bila je u pratnji dve žene koje su, kako tvrdi autor snimka, pričale na rumunskom jeziku!

Kako je Kurir ekskluzivno pisao, srpska policija je u noći između subote i nedelje dobila mejl iz Beča u kojem naš državljanin navodi da je video devojčicu koja neverovatno liči na Danku Ilić. On je u mejlu opisao i scenu kojoj je prisustvovao.

Oko 20 časova sam izašao sa metro stanice "Šotenring" i uledao dete koje se otima i viče. Prvo sam posmatrao, a zatim sam počeo da snimam. Sve se dešavalo na jednoj tramvajskoj stanici koja vodi ka bečkoj Operi. Sa detetom su bile dve žene koje su međusobno pričale na rumunskom. Dozivale su dete nekim imenom, nisam razumeo kojim, ali se devojčica uopšte nije odazivala - naveo je Srbin iz Beča u mejlu u kojem je poslao i snimak deteta na kojem se vidi devojčica Dankinog uzrasta u belo-roze jaknici i cuclom u ustima, a pored nje je "najk" putna torba zeleno-plave boje.

01:39

Snimak iz Beča na kome je navodno Danka Ilić

Na fotografijama se vide snimci sa bečkih ulica iz 2019. godine, sa istog mesta na kom je devojčica snimljena. Ona je bila oko žardinjere na koju je u međuvremenu postavljena crna ogradica.

Dva pravca istrage

Prema rečima našeg izvora iz istrage, odmah je uspostavljena saradnja austrijske i srpske policije.

- Oni su odmah reagovali i odgovorili na sve zahteve naše policije. Ostvarena je saradnja, a tamošnja policija je pokrenula istragu i nadaju se pozitivnom ishodu - kaže izvor Kurira iz istrage i dodaje da je MUP Srbije kontaktirao i Evropol kojem su poslati svi podaci i snimak iz Beča.

Sagovornik Kurira ističe da će, ukoliko se ispostavi da je na snimku nestala devojčica iz Bora, istraga nadalje imati dva smera.

Prvi je da je dete oteto s imanja u Banjskom Polju kod Bora dok je majka nakratko bila odsutna, a drugi da je majka, ili neki drugi član porodice, predalo dete zasad nepoznatim osobama i da je za to, eventualno, uzeta naknada. Iz ovih razloga, bitno je da članovi Dankine porodice precizno i iskreno odgovaraju na sva pitanja istražitelja i da zajedno s njima pregledaju svaki trag - kaže izvor.

Sličnosti: x Danka obožava cuclu, a devojčica na snimku je ima x slično im je kretanje i građa x Danka stalno ima kosu vezanu u rep, kao što ima i devojčica sa snimka x dužina, boja i izgled kose.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Kurir, Facebook

Različitosti: x Danka nije imala jaknu kakvu nosi devojčica sa snimka x Danka se obično kretala mnogo više nego što to radi devojčica sa snimka

Prema rečima Darka Trifunovića, direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, sada je jako važna međunarodna policijska saradnja, kao i da se uključi srpska ambasada u Austriji.

- Iako nije nesumnjivo utvrđeno da li devojčica sa snimka Danka, svaki trag treba detaljno proveriti i ispitati sve one koji imaju veze s tim. Fokus bi i dalje morao da ostane na majci kao jedinom svedoku nestanka devojčice, posmatrati njene reakcije, izvući eventualna saznanja i iskoristiti svaku pomoć i podatak. U pitanju je dete od dve godine, prebaciti takvo dete preko granice bez saglasnosti roditelja, detaljne provere ili pripreme, trebalo bi da bude jako teško. Zato treba ispitati da li je sve unapred pripremljeno, sa ili bez saznanja nekoga iz porodice - kaže Trifunović za Kurir.

Važan svaki detalj

On dodaje da su moguća dva pravca prebacivanja deteta. Jedan vodi iz Srbije prego Bugarske u Rumuniju, Mađarsku i na kraju u Austriju, dok drugi mogući pravac vodi iz Srbije odmah u Rumuniju i dalje sve do Austrije. Trifunović je naglasio i da je potrebno ispitati da li je baš Banjsko Polje mesto gde je Danka nestala ili je ona tamo samo fotografisana, a zatim odvedena dalje.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: MUP Srbije, Drustvene Mreže

- Važno je ispitati svaki detalj, koliko god on u ovakvim situacijama delovao neverovatno, kako bi se isključile sve eventualnosti - kaže naš sagovornik.

Nestanak Danke Ilić je, da podsetimo, prijavljen u utorak 26. marta u 13.45 sati. Devojčica je, prema rečima majke Ivane Ilić, nestala u momentu kad je ona otišla do automobila da trogodišnjem sinu vodu. Od tog dana se Danki gubi svaki trag.

- Na dan nestanka Danka je na sebi imala ljubičastu trenerku, maslinasto-zelenu jaknu i crne patike, a kosa joj je bila vezana u rep - podseća izvor Kurira.

Tajac u porodici

Majka i deda tvrde da snimak iz Beča nisu ni pogledali

Ivana Ilić, majka nestale devojčice, za medije je kratko rekla da nije videla snimak iz Beča.

- Nisam videla nikakav snimak, ja ne gledam društvene mreže - bilo je sve što je izjavila.

Povodom snimka su se oglasili Dankin deda po očevoj strani Milan Ilić, kao i Dankin ujak Stefan Dragomirović.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Kurir, Facebook

- Ništa ne znam, sve dok ne bude zvanično objavljeno, ne mogu mnogo da govorim o tome - rekao je Milan Ilić kratko za Kurir, a na pitanje da li zna o čemu je tačno reč i da li je video snimak iz Beča, rekao je da ga nije ni pogledao.

Dankin ujak Stefan rekao je za medije da bi po jakni koju devojčica sa snimka nosi procenio da nije reč o Danki, ali da joj je kosa vezana u repić kakav je imala kad je poslednji put fotografisana.

- Danka inače obožava dudu, a na snimku je drži u ustima, tako da je i to jedna sličnost. Opet, s druge strane, devojčica na snimku takoreći sve vreme stoji u mestu, dok Danka, kada je napolju, praktično ne miruje - kao je ujak Stefan.

Potraga

Smanjen intenzitet pretrage na terenu

U Banjskom Polju i juče je nastavljena pretraga terena, ali u mnogo manjem obimu nego prethodnih dana. Policijska vozila i dalje su stajala kod imanja na kojem je devojčica poslednji put viđena, a policajci nisu dozvoljavali prilaz i legitimisali su svakog ko je želeo da prođe.

Kako saznajemo, majka je juče ponovo, po šesti put, ispitana u policiji, a navodno joj je tom prilikom pokazan i snimak iz Beča kako bi se što bolje utvrdilo da li postoji mogućnost da je devojčica na snimku njena ćerka. Iako je prethodnih dana bilo najava da će pripadnici MUP Srbije kontrolisati i Borsko jezero, to se juče nije dogodilo.

Pretrežen je, međutim, deo Brestovačke reke koja protiče oko tri kilometra od imanja, ali nema saznanja da je nađeno bilo šta što bi moglo da ukaže na to gde je Danka Ilić.

Bonus video:

03:05

KURIR SAZNAJE: PRONAĐEN VIDEO SNIMAK NA KOM SE MOŽDA NALAZI NESTALA DANKA! Policija upravo proverava

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.