RADIO ZA DB, BIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH MOMAKA, A UMRO NA RUKAMA SINOVCA! Njegova SMRT i dalje je MISTERIJA zbog...
Đorđe Božović Giška, Foto: PrintScreen/Legende devedesetih

Biografija kriminalca

RADIO ZA DB, BIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH MOMAKA, A UMRO NA RUKAMA SINOVCA! Njegova SMRT i dalje je MISTERIJA zbog...

Đorđe Božović Giška je jedan od najpoznatijih krinimalaca sa naših prostora

Objavljeno: 19:46h

Đorđe Božović Giška se tukao na fer s tadašnjim momcima kao što su Žorž, Gidra, Ćenta i Jokso. Sa poslednjim se čak dva puta tukao, jednom u Beogradu, drugi put u Podgorici. Ova druga tuča je trajala 45 minuta i to je navodno snimio Ratko Đokić.

Tokom osamdesetih, Božović je bio saradnik Državne bezbednosti, odan ideji jugoslovenstva. Kao obrazovan i inteligentan čovek, bio je zadužen za planiranje likvidacija ustaških i albanskih terorista.

Bio je prijatelj sa mnogobrojnim viđenijim pripadnicima beogradskog i srpskog podzemlja poput Branislava Matića Belog koji je ubijen samo mesec dana pre njega i sa kojim je osnovao Srpsku gardu. Družio se i sa Borisom Petkovim, koji mu je bio školski drug i komšija, Rankom Rubežićem i mnogim drugima.

U zatvoru Giška je imao ferku sa Ćentom, koji je, kako se priča, navodno prekinuo tuču vičući: "Upravniče, upravniče", dok ga je Giška tukao.

Njihov sukob vuče korene od ranije kada je Giška bio tek klinac, a (Rade Ćaldović) Ćenta mu napravio zasedu sa grupom momaka koji su ga pretukli.

Kada je Giška sa Asimom Čauševićem prvi put stigao u Italiju, dočekali su ga Drne i Ćenta sa ekipom. Na Asima su krenuli nožem, on je uhvatio sečivo šakom i isekao prst, a Ćenta je viknuo Drnetu da puca na Gišku. Pištolj je zakočio. Drne je rekao: "Bog te čuva" i bacio pištolj. Drne je postao vođa italijanske mafije u Milanu i Giškin prijatelj, objavila je Fejsbuk stranica Legende devedesetih.

Giška je čuo da ga je Ljuba Zemunac navodno ogovarao i došao sa Borisom Petkovim kod Doma omladine. Giška mu je rekao: "Biraj oružje da to rešimo." Ljuba ga je zagrlio i rekao: "Pusti te zle glasove što nas provociraju, mi smo dva viteza, ti si kao ja." Tad su postali prijatelji.

Kad je Ljuba ubijen, Giška je Ćenti poslao pismo povodom toga i rekao da se odriče Majmuna jer je to kukavički što je uradio.

Vuković se tek posle Giškine smrti pojavio u Beogradu i preuzeo Voždovac.

Kad se poslednji put našao na brisanom prostoru pogođen je sa tri hica, a umro je na rukama svog sinovca Milovana Mićkovića, takođe borca Srpske dobrovoljačke garde, koji je i sam tada ranjen.

Božović je ubijen na ratištu u Gospiću 15. septembra 1991. godine. Mnogi sumnjaju u zvaničnu verziju njegove smrti i veruju da su ga ubili izdajnici.

Bonus video:

01:36

NAKON UBISTVA ĐINĐIĆA KRIMINAL SE PRESELIO SA ULICA U INSTITUCIJE Čanak akcentovao: Znali su da Srbija ne može naći novog čoveka

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.