PRODUŽEN PRITVOR OCU DEČAKA UBICE SA VRAČARA: Optužen da je neobezbeđeno držao oružje kojim je njegov sin pucao
Otac dečaka ubice, Foto: Kurir

VIŠI SUD U BEOGRADU

PRODUŽEN PRITVOR OCU DEČAKA UBICE SA VRAČARA: Optužen da je neobezbeđeno držao oružje kojim je njegov sin pucao

Otac dečaka ubice, podsetimo, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti

Objavljeno: 14:27h

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je dana 4. marta 2024. godine rešenje kojim je prema okrivljenom V. K. produžen pritvor, a koji mu po tom rešenju može trajati najduže 60 dana.

Pritvor je prema okrivljenom produžen iz zakonskih razloga propisanih Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Za šta se tereti otac dečaka ubice?

Otac dečaka ubice, podsetimo, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Postoji opravdana sumnja da je V. K. u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, tako da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama i sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Otac i sin pucali u siluete ljudi

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu V. K. je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucao u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodilo se ranije u saopštenju tužilaštva.

Bonus video:

10:00

VLADISLAV RIBNIKAR

(Espreso/Blic / Dijana Bogosav / Prenela: A.P )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.