RODITELJI UBIJENE DECE IZ OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" DANAS NASTAVLJAJU SVEDOČENJE! Posle njihovih reči su svi plakali
Roditelji ubijene dece, Foto: Nenad Kostić

SUĐENJE

RODITELJI UBIJENE DECE IZ OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" DANAS NASTAVLJAJU SVEDOČENJE! Posle njihovih reči su svi plakali

Na suđenju trebalo bi da Nina Kobiljski nastavi svedočenje

Objavljeno:

U Višem sudu u Beogradu zakazan je nastavak suđenja dečaku (13) koji je zverski 3. maja prošle godine ubio svojih devet drugara i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, njegovim roditeljima i oglednoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru gde se nezapamćeni maskar i dogodio.

Podsetimo, nezapamćeni zločin dogodio se 3. maja oko 8 sati kada je tada trinaestogodišnji dečak sa rancem na leđim aušao u hol svoje škole, izvadio očev pištolj i prvo ubio Dragana Vlahovića, zatim tri devojčice, od kojih su dve bile dežurne učenice i stajale su tik do ulazih vrata. Dečak ubica se tu ne zaustavlja, nego svoj krvavi pir nastavlja ulaskom u učionicu gde njegov razred ima čas istorije. Ulazi unutra i rafalnom paljbom ubija petoro svojih drugara, dok njih šestoro ranjava. Nakon toga odlazi u dvorište škole, zove policiju i mirno ih čeka. Jedna povređena devojočica preminula je nakon mukotrpne borbe mesec dana kasnije.

Porodice oštećenih učenika ove vračarske škole podneli su krivičnu prijavu protiv dečaka, njegovih roditelja i sutanove, a u decembru 2023. u Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje. Na tom ročištu bilo je i više nego potresno s obzirom na to da su roditelji koji su u maskaru izgubili decu za govornicom pričali o njihovom lepom i skladnom životu pre masakra, zatim o krvavom danu kada su u trenutku izgubili dete koje su poslali u sigurnu ustanovu - školu. Potresno svedočenje počinjali su roditelji sa suzama, a završavali su jecajući nakon izlaganja kako se osećaju sada kada moraju da nastave život posle zločina u kome su ostali bez naslednika.

Na prethodnom ročištu svedočili su roditelji Ane Božović, devojčice koja je bila dežurna kobnog dana, roditelji talentovanog pijaniste Andrije Čikića, Katarine Martinović, kao i roditelji Angeline Aćimović koja je preminula nakon borbe lekara za njen život. Roditelji Dragana Vlahovića su takođe, svedočili, a potom je počela i Nina Kobiljski, majka ubijene Eme Kobiljski, pa se očekuje da će ona prva nastaviti izlaganje za govornicom.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Otac Ane Božović je prvi stao za govornicu i pričao kako je izgubio mezimicu koja je bila deo njihove savršene slagalice. Dodao je plačnim glasom, i da ne se njihov savršeni svet raspao nakon što su saznali da je ubijena i to dok je željno isčekivala da sa svojom drugaricom Bojanom Asović, koja je takođe ubijena u maskru ode po užinu u Mek. Njena majka je jedva izgovarala reči, trudila se da bude dostojanstvena u svom bolu, a navela je i da su Ana i njen suprug imali poseban odnos, gde joj je on oblačio svako jutro za školu.

Svedočenje roditelja Andrije Čikića svedočili su kako su izgubili sina jedinca kojim su se jako ponosili. Opisali su koliko je bio divan, zahvalan na svemu što su učinili za njega, a ispričali su i detalje iz njihovog života. Takođe, dramatično saznanje da su ostali bez sina ispričakli su sa knedlom u grlu.

- Znate, tada ste u stanju šoka, tresete se, a onda na radiju u taksije čujemo vesti. Tražim od taksiste da pojača, a vesti idu: "Osmoro dece i čuvar obezbeđenja ubijeni u OŠ "Vladislav Ribnikar" i znate svet je stao - rekla je Suzana Stanković Čikić, majka jedinog ubijenog dečaka u masakru u školi.

Roditelji Katarine Martinović su između ostalog naveli su da im je žao što njihovu devojčicu nisu prebacili u baletsku školu kako je i želela. Nisu izostavili ni da ispričaju kako je bilo lepo bili deo njenog života.

Otac i majka Angeline Aćimović koja je poslednja preminula mesec dana nakon maskra istakli su da je volela modu, kao i da je bila i više nego talentovana. Zahvalni su na svakom danu koje su proveli sa njom, ali i nesrećni jer više nije sa njima. Potresno svedočenje bilo je i roditelja Dragana Vlahovića koji je dugogodišnji radnik vračarske škole.

- Naš Dragan je bio dobar čovek, koje je svima hteo da pomogne. Koliko je voljen, vidite i sami. Mi smo ga učili da bude dobar, ali Bog mu je dao da bude takav, nismo mi - rekla je neutešna majka omiljenog čuvara OŠ "Vladislava Ribnikara".

Na sutrašnjem suđenju trebalo bi da Nina Kobiljski nastavi svedočenje, kao i njen suprug poznati odbojkaški trener Dragan Kobiljski. Takođe, trebalo bi da svedoče i roditelji Sofije Negić, Bojane Asović i Mare Anđelković.

Bonus video:

00:41

Radovi na adaptaciji dela škole Vladislav Ribnikar

(Espreso/Kurir / Branka Travica/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.