BIO JE JEDINI MUSLIMAN KOJI JE UPRAVLJAO BEOGRADSKIM PODZEMLJEM: Vodio je FK ŽELEZNIK, a ubijen je...
Jusuf Jusa Bulić, Foto: Printscreen/Facebook

LEGENDE DEVEDESETIH

BIO JE JEDINI MUSLIMAN KOJI JE UPRAVLJAO BEOGRADSKIM PODZEMLJEM: Vodio je FK ŽELEZNIK, a ubijen je...

Dvojica napadača su napravila "sačekušu" i kada je Jusa Bulić izašao iz lokala, zapucali su iz "kalašnjikova"

Objavljeno:

Među mnogobrojnim imenima koje su te teške godine odvele put kriminala, pojavljuje se i ime Jusufa Juse Bulića. Jusa je jedan od retkih muslimana koji je upravljao beogradskim podzemljem i ulivao strah u kosti

Jusuf Jusa Bulić je ubijen 4. marta 1998. oko 18.50 u Novom Beogradu, u Ulici Omladinskih brigada, ispred svog kafića "22". U toj pucnjavi stradali su i njegov prijatelj Petar Vujačić i telohranitelj Nenad Raščanin. Pritom su ranjeni Jusin brat Muka Bulić i gost kafića Dragoslav Perić.

Dvojica napadača su napravila "sačekušu" i kada je Jusa Bulić izašao iz lokala, zapucali su iz "kalašnjikova". Prve informacije su govorile da je Bulić uspeo da uzvrati vatru i ispali dva hica ka napadačima, ali su kasnije forenzičari otkrili da iz pištolja u njegovoj ruci nije pucano.

Jusi nije bilo spasa. Imao je 46 godina...

Bulić je u kriminalne vode zagazio još 70-ih godina prošlog veka, uz Ljubu Zemunca i Radeta Ćaldovića Ćentu. Zajedno su otišli u Italiju, gde su upoznali Arkana, Gišku i druge "žestoke momke" iz Beograda.

Kriminalnim aktivnostima bavili su se širom Evrope - u Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj...

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom Bulić je imao početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole.

Godinu dana kasnije na zahtev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču 27. oktobra 1978. u kafiću "Hautpost". Na poternici su, osim Jusinog, bila i imena i njegovih najbližih saradnika - Ljubomira Magaša i Radeta Ćaldovića.

Dok se nalazio u bekstvu, Bulić je uhapšen u pljački katedrale u Kelnu, ali pošto je austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića, on i Ćaldović su izašli iz zatvora u Austriji, posle čega je Jusa otišao kod Magaša u London. Nedugo zatim zajedno sa Ljubom Zemuncem prešao je u Nemačku.

Ljuba Zemunac
Ljuba Zemunacfoto: Facebook printscreen/Puls asfalta

Međutim, kada je 1986. godine Goran Vuković Majmun u Frankfurtu likvidirao Ljubomira Magaša, Bulić je odlučio da se vrati u Jugoslaviju. Kupio je kafanu "Zona Zamfirova", zatim kockarnicu "Ruski car" i još nekoliko kazina u Beogradu i unutrašnjosti.

Nakon izvesnog vremena nastanio se sa porodicom u Železniku, gde je otkupio i jednu sportsku kladionicu. Pored kafića "Pirana", Jusa je postao vlasnik i kafića "22" na Novom Beogadu.

Široj javnosti postao je poznat kada je preuzeo FK Železnik. Na proslavi plasmana u tadašnju Prvu ligu, Jusa je priredio spektakl. Na terenu stadiona u Železniku pojavio se lav u kavezu, kao živa maskota kluba.

Posle Jusine smrti, njegov sin Aca Bulić preuzeo je vođenje FK Železnik, koji je 2005. ostvario najveći uspeh osvajanjem Kupa pobedom nad Crvenom zvezdom u finalu. Međutim, mladi Bulić je nedugo zatim napustio kormilo kluba koji se potom ugasio.

Bonus video:

00:48

FUDBAL I KRIMINAL SU NEZAOBILAZNI PARTNERI! Stručnjaci obelodanili zloupotrebu FUNKCIJA u fudbalu: Dolazi do začaranog kruga!

(Espreso / Vesti / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.