MAJKA OTKRILA ŠTA PIŠE U OBDUKCIONOM NALAZU BEBE KOJA JE UMRLA U NIŠU: Ovo su detalji
Beba / Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

oglasila se

MAJKA OTKRILA ŠTA PIŠE U OBDUKCIONOM NALAZU BEBE KOJA JE UMRLA U NIŠU: Ovo su detalji

Ona je kazala da je bila šokirana fatalnim ishodom uredne trudnoće, tim pre što je i porođaj protekao glatko

Objavljeno: 15:04h

Marija Perić, majka bebe koja je preminula 24. januara na niškoj GAK, saopštila je danas nakon sastanka sa advokatom, da će u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih za smrt njenog novorođenčeta.

- Advokat će u prijavi precizirati koje krivično delo je u pitanju i odlučiti ko treba da snosi zakonske konsekvence za ono što nam se desilo. Naš ključni dokaz je obdukcioni nalaz u kojem je navedeno da je smrt nastupila usled aspiracije stranog sadržaja u pluća usled čega je nastupila bronhipneumanija - kazala je Perić.

Marija se porodila 19. januara u UKC Niš, kako je kazala beba je na rođenju dobila ocenu 9. Preminula je samo pet dana kasnije zbog teške infekcije pluća a majci je rečeno da se dete zagrcnulo tokom dohrane.

Ona je kazala da je bila šokirana fatalnim ishodom uredne trudnoće, tim pre što je i porođaj protekao glatko.

- Sve je bilo u najboljem redu, trudnoća je protekla sjajno, jedino sam malo više ležala jer sam imala skraćen grlić materice. Porođaj je takođe protekao u redu pa su mi doneli i bebu koja je sa mnom provela ceo dan. Dete je ubrzo malo požutelo, nisam zbog toga bila zabrinuta, mislila sam da je to nešto što se rešava te da je bolje što se to desilo u bolnici nego kod kuće - kazala je ranije ova Nišlijka.

Kako je dalje navela, posle dvanaest sati provedenih na terapiji, obaveštena je da je neophodno da se ona nastavi te da se beba zagrcnula i pomodrela, ali da ni to nije razlog za brigu.

- To mi je saopšteno u 11 ujutro, verovatno su je pre toga hranili. Uveče je dobila temperaturu, prebačena je na Dečiju kliniku gde je posle 24 sata preminula. Rečeno mi je da je mleko dospelo u bebina pluća što je dovelo do infekcije koja je uzrokovala smrt - rekla je Marija.

Niški UKC je saopštio da je formirana Komisija za unutrašnji nadzor koja je trebalo da detaljno ispita hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice nakon čega će o svemu biti obaveštena porodica.

Marija, pak, napominje da do današnjeg dana nije dobila izveštaj komisije za unutrašnji nadzor UKCN.

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.