ZAVRŠENA OBDUKCIJA BEBE PREMINULE U NIŠU!
Beba, Foto: Profimedia

ukc niš

ZAVRŠENA OBDUKCIJA BEBE PREMINULE U NIŠU!

Nakon 18 sati, porodilji donose bebu, te sa majkom provodi ceo dan. Ipak, ubrzo dolazi do prve komplikacije

Objavljeno: 14:47h

Obdukcija tela bebe stare pet dana koja je 24. januara preminula na Ginekološko akušerskoj klinci je završena.

Kako Telegraf saznaje, obdukcija je rađena na Klinici za patologiju UKC Niš.

- Obdukcija je završena , u toku je izrada obukcionog nalaza, uskoro će biti završen i poslat na matičnu kliniku na kojoj je dete lečeno - kazao je sagovornik Telegrafa upoznat sa ovim slučajem.

Za sada nema informacija o sadržini obdukcionog nalaza odnosno o uzroku smrti deteta.

Podsetimo, M.P, prvorotka iz Niša, porodila se 19. januara u UKC Niš, a beba je dobila ocenu 9. Ipak, samo 5 dana kasnije, dete umire od teške infekcije pluća, nakon što se prema rečima lekara, zagrcnula tokom dohrane. M. i dalje nije sigurna šta se tačno dogodilo i kako je do infekcije došlo, a kako je ispričala za Telegraf.rs, u šoku su i lekari, ali i cela njena porodica.

M. objašnjava da je trudnoća tekla sasvim uredno, kao i sam porođaj koji je trajao oko sat i po vremena. Beba je rođena zdrava i dobila ocenu 9. Niko nije ni slutio da će porodicu za samo nekoliko dana zadesiti teška tragedija.

- Sve je bilo u najboljem redu, trudnoća je protekla sjajno, jedino sam malo više ležala jer sam imala skraćen grlić materice, ali ništa nije ukazivalo ni na kakav rizik. Porođaj je protekao u najboljem redu, što se toga tiče, imam pozitivno mišljenje - počinje M.P. svoju priču.

Porodište
Porodištefoto: Profimedia

Nakon 18 sati, porodilji donose bebu, te sa majkom provodi ceo dan. Ipak, ubrzo dolazi do prve komplikacije, ali M. kaže da ni tada nije bila uplašena, kao i da su lekari uveravali da će sve biti u redu.

- Malo je požutela i odneli su je na fototerapiju. Ja nisam mislila da je to nešto zabrinjavajuće, sve je bilo u redu samo je bila malo žuta. Nisam se plašila uopšte, već sam mislila da je bolje da se sve proveri dok smo tu, nego da nas puste kući - priseća se Nišlijka.

Beba se zagrcnula i pomodrela

Nakon 12 sati provedenih na terapiji, doktori joj sapštavaju da će biti neophodno da ostane još, a onda saznaje da se beba prilikom dohrane zagrcnula i pomodrela. Ipak, lekari smiruju porodilju i govore joj da se to dešava, da ne treba da brine i da je u pitanju sasvim normalna situacija.

- To mi je saopšteno ujutru u 11, verovatno su je pre toga hranili, a uveče je već dobila temperaturu, tad su je već poslali na Dečiju kliniku, a posle 24 sata beba je preminula. Prestala je da reaguje na terapiju jer je infekcija bila vrlo jaka. Poslata je tamo sa pričom da će sve biti u redu, da tamo imaju mnogo bolje terapije i da će je zadržati tri dana. Ništa mi nije rečeno što bi me uplašilo ili da bih pomislila da će se ovakva tragedija desiti - navodi M.P. za Telegraf.

Pojašnjava da joj je rečeno da je mleko dospelo u bebina pluća, te je došlo do vrlo teške infekcije koja je na kraju uzrokovala smrt novorođenčeta.

- Navodno, postojalo je mleko u plućima bebe, jer je prilikom dohrane strani sadržaj završio u plućima. Kada se zagrcnula oni su pokušali da izvade to mleko, ali da li joj se to mleko spustilo u pluća ili šta, ja ne znam. Oni su je hranili na sondu iako je kod mene sisala i znala da guta. Ne znam zašto je hranjena na sondu ako je već gutala kod mene. Rečeno mi je da se prilikom dohrane zagrcnula i pomodrela. Onda su je smirivali, ali to nije uspelo. Moje mišljenje je da je možda trebalo da je odmah pošalju na Dečiju kliniku, poslali su je tek kad je dobila temperaturu - priča M.P.

Nišlijka i dalje ne može da se oporavi od šoka i bola. Ipak, nada se da će pronaći odgovor kako je do tragedije došlo. Razgovarala je sa mnogim lekarima i ginekolozima, međutim, ni oni nemaju objašnjenje. Kako kaže, za sada joj ne preostaje ništa drugo već da čeka rezultate obdukcije koji će pojasniti celu situaciju.

UKC Niš: Formirana komisija, ispituju se činjenice

Iz kabineta direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu za Telegraf.rs potrđuju da je formirana Komisija za unutrašnji nadzor, te da će ispitati redosled događaja i utvrditi činjenice.

- Uprava niškog Univerzitetskog kliničkog centra, odmah po dobijanju saznanja o navedenom događaju, zajedno sa nadležnim službama, formirala je Komisiju za unutrašnji stručni nadzor, koja će detaljno ispitati hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice, nakon čega će, naravno, o svemu tome porodica biti obaveštena - saopštili su.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso/Telegraf.rs / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.