SUD DONEO ODLUKU! Suđenje roditeljima dečaka ubice ZATVORENO ZA JAVNOST
Roditelji dečaka ubice, Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

saopšteno je

SUD DONEO ODLUKU! Suđenje roditeljima dečaka ubice ZATVORENO ZA JAVNOST

Ročište je za danas prekinuto, a biće nastavljeno sutra

Objavljeno: 12:34h

Viši sud u Beogradu isključilo je javnost na suđenju roditelljima dečaka ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar" odlučujući o zahtevu Višeg javnog tužilaštva koje je to predložilo.

Suđenje roditeljima će se sada odvijati iza zatvorenih vrata i detalji o njegovom ishodu neće biti poznati sve do okončanja postupka.

Ročište je za danas prekinuto, a biće nastavljeno sutra.

Otac dečaka ubice je ušao u sudnicu sa lisicama na rukama i prošao je pored supruge klinuvši joj glavom, međutim, nisu ostavili nikakvu komunikaciju.

Majka dečaka ubice stigla je danas oko 11 sati u Palatu pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom joj se, zajedno sa njenim suprugom na teret stavlja da su dečaku ubici omogućili da koristi oružje.

Podsetimo, M.K. se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija, dok je ocu na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela - Teško delo protiv opšte sigurnosti.

Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag majke, pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici istorije gde je 3.maja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole.

Za M.K tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci.

Majka dečaka ubice
Majka dečaka ubicefoto: Stefan Stojanović/ Mondo

Vodio sina u streljanu

Kako se navodi u optužnici, otac je osumnjičen da je u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom punicijm, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopštenju tužilaštva.

V.K. je svog sina najpre godinu dana pre 3. maja 2023. godine, u Streljačkom klubu obučavao da rukuje vazdušnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “Glok”, kojoj je prisustvovao.

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu V.K. je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da je dečak ubica 24. aprila pronašao pomenuto vatreno oružje i municiju koje se, umesto u metalnom sefu sa ključem, koji je otac prethodno nabavio radi dobijanja dozvole nadležnog organa, nalazilo u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Tokom istrage je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno vatreno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ispunjavanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Okrivljeni je na taj način omogućio detetu da dođe u posed pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije je nabavljanje i držanje on posedovao odobrenje nadležnog organa.

10 žrtava pucnjave u školi

Dečak ubica, učenik sedmog razreda, je tog 3. maja ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam devojčica i jednog dečaka.

Angelina Aćimović je 15. maja u bolnici podlegla povredama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset osoba.

Uskoro opširnije...

Bonus video: Hapšenje dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

00:23

Hapšenje dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.