ZAKLJUČENO PRIPREMNO ROČIŠTE: U januaru suđenje po drugoj TUŽBI protiv porodice DEČAKA koji je počinio MASAKR!
Roditelji dečaka ubice, Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

MASAKR U ŠKOLI NA VRAČARU

ZAKLJUČENO PRIPREMNO ROČIŠTE: U januaru suđenje po drugoj TUŽBI protiv porodice DEČAKA koji je počinio MASAKR!

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija

Objavljeno:

U Višem sudu u Beogradu danas je zaključeno pripremno ročište u parničnom postupku po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole.

Suđenje je zakazano za januar, kada će početi saslušanje članova porodice jedne od ubijenih devojčica, koji su podneli tužbu protiv porodice dečaka, škole u kojoj je masakr počinjen i države Srbije.

Punomoćnik tužilaca-oštećene porodice, advokat Snežana Dunjić ostala je pri svojim ranijim dokaznim predlozima i dodala da predlaže da se utvrdi da li roditelji dečaka imaju ovlašćenja da ga zastupaju.

Takođe je predložila da se MUP-u uputi zahtev kako bi se videlo da li je otac imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, kao i da li je na dan masakra policajac bio dežuran u školi.

Dunjić je tražila da se od Ministarstva prosvete pribavi dokumentacija o vanrednim inspekcijskim proverama u školi pre događaja, i istakla da je “sam ovaj događaj presedan, te i presuda treba da bude presedan”.

Punomoćnica porodice Marina Ivelja osporava da odluka suda treba da bude presedan i ponovila da su članovi ove porodice već u krivičnom postupku istakli imovinsko pravni zahtev od 100.000 EVRA, kao i u ovom parničnom postupku, kao i da je sudska praksa da roditelji dobijaju obeštećenje oko 10.000 evra za dete, a braća i sestre oko 5.000 evra.

OŠ Vladislav Ribnikar
OŠ Vladislav Ribnikarfoto: Petar Aleksić

Ivelja je kao dokaz priložila i mejlove koje je majka dečaka koji je počinio zločin u "Ribnikaru" uputila školi tražeći njegov premeštaj u drugi razred, što je nakon nekoliko meseci i urađeno. Predstavnik državnog pravobranilaštva je istakla da ne postoji uzročno posledična veza između postupanja škole i kritičnog događaja.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica. Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja,dečak učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim.

Bonus video:

10:00

VLADISLAV RIBNIKAR

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.