POVEZIVALI SU GA SA MASONIMA I ŽESTOKIM MOMCIMA, A NJEGOVA SMRT I DANAS INTRIGIRA: Ovako je živeo TAPI
Dragan Malešević Tapi, Foto: Printscreen/Youtube/cvele krele

LEGENDE DEVEDESETIH

POVEZIVALI SU GA SA MASONIMA I ŽESTOKIM MOMCIMA, A NJEGOVA SMRT I DANAS INTRIGIRA: Ovako je živeo TAPI

Njegova smrt je izazvala pravu buru u javnosti

Objavljeno:

Dragan Malešević Tapi bio je poznat najširoj javnosti kao slikar čija dela dostižu vrednost i do 100 hiljada dolara iako ta cifra nikada nije uistinu potvrđena i proverena i iako se znalo ili bar pretpostavljalo da je reč o običnim falsifikatima.

Rođen je 22. januara 1949. u Beogradu. Smatra se da je bio jedan od vodećih predstavnika hiperrealizma u srpskom slikarstvu.

Umro je 29. oktobra 2002. godine. Njegova smrt je izazvala pravu buru u javnosti. I dok jedni tvrde da je umro nesrećnim slučajem, drugi tvrde da je ubijen.

Dar za falsifikovanje i sumnjivu zaradu, Tapi je pokazao još u ranom detinjstvu, o čemu je govorio u gotovo svakom svom intervjuu.

Dragan Malešević Tapi je počeo od malih nogu da se snalazi za život. Otac mu je bio novinar i donosio je kući novine i stripove direktno iz štamparije, tako da je Tapi imao stripove 10-15 dana pre nego što izađu na kioscima. Iznajmljivao je vršnjacima stripove, naplaćivao je čitanje 2 dinara.

U četvrtom razredu osnovne škole pravi prvi falsifikat. Svom školskom drugu iz razreda falsifikuje lekarsko opravdanje, urezujući na gumicu ime dr Dragan Malešević i utapa je potom u mastilo... Kasnije tapka karte ispred Doma omladine i bioskopa "20 oktobar" i zbog tog "zanata" dobija nadimak "Tapi".

Ozbiljniji "biznis" počinje nešto kasnije, kada mu prijatelj ostavlja iskorišćenu povratnu voznu kartu do Trsta koju Tapi potapa u alkohol i pošto nestaje indigo, prepravlja je u kartu na relaciji Beograd - Beč. Taj posao se toliko razvija sa upisivanjem raznih destinacija da su građani jedno vreme bili uvereni da je reč o pravoj agenciji! Zbog ove akcije jedno vreme je odležao zatvorsku kaznu, ali kao što je tvrdio - kratko.

Slikarstvo je bila njegova ljubav, kao i mehanika, patentirao je 5 mašina. To mu je išlo od ruke, ali i sticanje novca, za to se već školovao, završio je ekonomiju. Njegove slike su bile veoma skupe. Bio je veoma cenjen u svetu i njegove slike su krasile kabinete predsednika mnogih moćnih zemalja.

Odan masoneriji

Dragan Malešević Tapi se bavio i projektovanjem zgrada i prostora, hvalio se da ima kuće širom sveta, sa falsifikovanim pasošem je još kao šesnaestogodišnjak otišao u inostranstvo, na neko vreme. Okupiranost gradnjom vezivao je za ideale masonerije kojoj je bio odan, za koju je isticao da se zalaže za potpuni red. Tvrdio je da se kao sasvim mali davio nekoliko puta, ali je čudom bio spasen, da je bio mrtvorođenče koje je prodisalo tek posle nekog vremena.

Dragan Malešević Tapi je još 1970. godine posedovao beli "rols-rojs" jedini u Jugoslaviji, a potom i "kadilak". Izjavljivao je da su zlobni ljudi koje iritira činjenica što on ima takve limuzine.

U biografiji Dragana Maleševića možda je najčuvenija priča o njegovoj reinkarnaciji, njegovim prošlim životima. Naime, živeći jedno vreme na Bahamima, uputio se kod vidovnjaka koji mu je rekao šta je on bio u svoja prethodna četiri života. U prvom je bio poznati flamanski slikar, tvrdi da je to Van Ajk, a u poslednjem - ratnik. Počeo je da slika u Rovinju, 1. maja 1987. godine. Tvrdio je da je prva njegova slika prodata za 65 hiljada dolara i da su dve slike na zidu Bele kuće u kabinetu Džordža Buša.

Blizak sa žestokim momcima

Tapi se od rane mladosti družio sa žestokim momcima sa kojima je lutao po inostranstvu, poput Giške i Arkana, sa kojim je držao svojevremeno "Amadeus", a važio je i za jednog od najboljih jugoslovenskih falsifikatora koji je pravio savršene pasoše itd. zbog čega ga je navodno svojevremeno vrbovala služba.

Giška
Giškafoto: Printscreen/Facebook

Krajem oktobra 2002. umro je pod sumnjivim okolnostima posle hapšenja u okviru policijske akcije "Splav", koja se u oktobru 2002. odvijala, a čiji je cilj bilo pronalaženje ubica generala Boška Buhe.

Bonus video:

03:36

KRAGUJEVAČKI KRIMINAL

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.