ŠTA SE SVE DEŠAVALO OD POČETKA SUĐENJA BELIVUKOVOM KLANU? Drama se prenosila od ročišta do ročišta, NIGDE KRAJA
Velja Nevolja i Marko Miljković, Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić

postupak decenije

ŠTA SE SVE DEŠAVALO OD POČETKA SUĐENJA BELIVUKOVOM KLANU? Drama se prenosila od ročišta do ročišta, NIGDE KRAJA

Četvrtog februara 2021. godine u velikoj akciji policije uhapšeni su Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 20 pripadnika klana

Objavljeno:

Suđenje kriminalnom klanu kakav Srbija ne pamti još od vremena Zemunaca, i dalje traje. Veljko Belivuk i Marko Miljković optuženi su da su isplanirali i organizovali najkrvavija ubistva na našim prostorima. Od ročišta do ročišta u javnost dospevaju novi detalji monstruoznih zločina koji se stavljaju na teret članovima organizovane kriminalne grupe.

Četvrtog februara 2021. godine u velikoj akciji policije uhapšeni su Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 20 pripadnika klana. Tada su inspektori i policija izvršili na desetine pretresa stanova i kuća u Beogradu, Gornjem Milanovcu, Tršiću, Loznici. Zaplenjeni su brojni automobili, a inspektori su upali i u navodni bunker na stadionu Partizana, koji je pored kuće strave u Ritopeku bila još jedna od bitnih lokacija u kom su se, prema optužnici, dešavale mnoge jezive stvari.

Marko Miljković i Veljko Belivuk
Marko Miljković i Veljko Belivukfoto: Printscreen

Belivuk i Miljković su tog dana u 19.30 sati uhapšeni u jednoj kafani na Novom Beogradu gde su sedeli sa još petoricom mladića, koji su kasnije pušteni.

Hapšenje Marka Miljkovića
Hapšenje Marka Miljkovićafoto: MUP Srbije

Podignuto je nekoliko optužnica za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja i silovanje.

Osim Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Pripremna ročišta i česta odlaganja

Prvo pripremno ročište trebalo je da se održi nešto više od godinu dana od hapšenja grupe, a bilo je zakazano za 8. mart 2022. godine. Međutim, tada je bilo odloženo jer je tadašnji Belivukov advokat Dejan Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija.

Advokat Dejan Lazarević
Advokat Dejan Lazarevićfoto: Nemanja Nikolić

Nakon toga, drugi put krajem aprila 2022. pripremno ročište otkazano je zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac u ovom postupku, ali je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića.

Zatim je treće primpremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Na samom početku ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa Belivukovim predmetom, a koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Tada je pročitana optužnica na više stotina strana, a sledeće ročište je potom održano 15. juna 2022. godine.

Sud je tada potvrdio novu optužnicu, drugu po redu kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Kuća strave u Ritopeku
Kuća strave u Ritopekufoto: MUP

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje.

Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Od početka postupka tri pradnika grupe sklopila su sporazum sa Tužilaštvom i dobili status okrivljenih svedoka koji su "propevali" o novim slučajevima u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

1 / 4 Foto: MUP

Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

Spasojević je po sporazumu dobio 13 godina i inače je kum Marka Miljkovića.

Sledeći koji je sklopio sporazum je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina, a potom i Srđan Lalić koji će "robijati" 18 godina u zamenu za informacije.

Podsetimo i na fotografiju koju smo priložili uz tekst, koja je sa aplikacije "Skaj", a na kojoj su se on i Belivuk fotografisali sa jednom od žrtava, muškarcem koji je na toj slici i dalje bio živ, a spremali su se da ga "dokrajče". Ono što je ostalo urezano u pamćenje svima koji su videli ovu sliku je upravo Lalićev osmeh dok se sprema završi zločin.

Početak suđenja

Sedamnaestog oktobra 2022. godine u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu konačno je počelo suđenje kriminalnom klanu.

Četvrtog dana suđenja, sud donosi odluke o ukidanju pritvora za nekoliko optuženih.

Sudsko veće je saopštilo da je Borisu Karapandžiću ukinut pritvori u kom je bio od hapšenja. Usvojeni su predlozi advokata Jakše Pekovića i Ivana Gvozdenca i u odnosu na Miloša Lukića Selaka koji je takođe pušten. Pored njih iz pritvora su pušteni Vlado Gergijev koji je dobio meru zabrane napuštanja boravišta kao i Filip Ivanovski.

Predlozi ostalih advokata odbrane za puštanje iz pritvora, odbijeni su.

Svako ročište specifično je za sebe, naročito od kada su okrivljeni svedoci počeli da iznose svoje tvrdnje u sudnici.

Sedmog novembra 2022. svedočio je prvi svedok okrivljeni Srđan Lalić,.

Lalić je govorio o ubistvima Dedovića i Stamatovića u Atini, zatim o likvidaciji Lainovića na Kosovu, ubistvu Kiće Markovića u Beogradu, Gorana Mihajlovića čije telo je, prema optužnici i Lalićevom svedočenju, spaljenu u Surduku. Pričao je i o ubistvu Mirka Kojića, inače kuma Marka Miljkovića, ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija i Gorana Veličkovića Goksija koji su mučeni, pa ubijeni u kući strave u Ritopeku.

Inače, Srđan Lalić je ispričao kako je lično on bio zadužen za naloge na Skaj aplikaciji preko koje je kriminalna grupa bila u kontaktu, te je navodio sve naloge i njihove nadimke sa Skaja. Opisivao je i kuću strave u Ritopeku kao i bunker na stadionu Partizana.

Srđan Lalić s Belivukom
Srđan Lalić s Belivukomfoto: Printscreen

Više detalja sa tog ročišta možete pročitati na ovom linku.

Na sledećem ročištu Lalić je govorio o ubistvu Nikole Mitića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Pored toga, govorio je o još nekim mafijaškim ubistvima koja nisu povezana sa optužnicom, o vezi sa Radojem Zvicerom, o tome ko je oformio klan i kako se i gde držalo oružje.

Sve detalje sa tog ročišta možete pročitati na ovom linku.

U decembru 2022. godine veće Specijalnog suda donelo je rešenje kojim se usvaja predlog za ukidanje pritvora Mijata Simeunovića u zamenu za meru zabrane napuštanja Beograda.

Nakon Srđana Lalića svedočio je svedok okrivljeni Bojan Hrvatin. On je ispričao sve što zna o ubistvima, a pored toga otkrio i koliko novca je dobijao za prljave poslove, kako je dospeo u klan i koja je bila njegova uloga u svemu.

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića, zatim je svedočio o dešavanjima kojima je prisustvovao i u kojima je učestvovao.

Nikola Spasojević
Nikola Spasojevićfoto: Printscreen

Na jednom od ročišta kada je Spasojević svedočio pojavila se i njegova kuma, žena Marka Miljkovića.

Tanja Miljković
Tanja Miljkovićfoto: Kurir

Četvrtog aprila ove godine iz pritvora je pušten još jedan pripadnik kriminalnog klana, Aleksa Dunjić.

30. maja ove godine Apelacioni sud u Beogradu odbio je zahtev advokata odbrane u predmetu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za izuzeće predsednika i članova sudskog veća koji sude u tom predmetu.

Zahtev je odbijen jer razlozi koji su istaknuti ne predstavlljaju razoge za izuzeće, već se odnose na upravljanje postupkom.

Miljković i Belivuk gotovo na svakom od ročišta dobacivali su okrivljenim saradnicima, a posebno je bilo burno kada su postavljali pitanja istima.

Na poslednjem ročištu koje je održano svedočio je I. S. jedini iz optužnice koji je preživeo zlostavljanje zloglasnog klana. On je pred sudom svedočio o tri dana prebijanja i se**ualnog zlostavljanja koje je doživeo jer su zbog selfija kod stadiona mislili da je došao da "cinkari" Belivuka.

Osim I. S. koji u postupku protiv Belivukovog klana ima status oštećenog, ove nedelje su kao svedoci pozvani i Aleksandar Nuždić, prijatelj ubijenog Gorana Mihajlovića kao i Filip Golubović koji je sa njim bio u kontaktu.

Takođe, sudija je pozvala i dve žene - Aleksandru Živković, suprugu Radoja Živkovića bliskog saradnika vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, koji je u pritvoru u Turskoj zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Jovana Vukotića, kao i Vericu P.

Aleksandra Živković je, prema optužnici, vlasnica placa u Surduku na kom je spaljeno telo Mihajlovića, dok je Verica P. komšinica koja je videla mladiće koji su palili vatru i čak kobnog dana razgovarala sa njima.

Nije im bilo dobro

Nakon što su se Belivuk i Miljković žalili na zdravstveno stanje na prošlom ročištu, u Specijalni sud je stigla i Hitna pomoć. Sudu je dostavljen izveštaj i iz lekarskog izveštaja proizilazi da su pregledani Nebojša Janković, Nemanja Lakićević, Aleksandar Vučinić. Po izveštaju zatvorskog lekara pregledani su Belivuk, MIljković i Vlade Draganić. Utvrđeno je da su svi sposobni da prisustvuju suđenju.

Suđenje koje prati cela Srbija će se nastaviti, a još uvek je teško pretpostaviti koliko bi moglo da traje.

Bonus video: Veljko Belivuk i Marko Miljković upadaju u hotel

01:39

Veljko Belivuk i Marko Miljković upadaju u hotel

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.