MILENA RADULOVIĆ PONOVO PROŠLA KROZ PAKAO: Mnoge žrtve su odustale od svedočenja jer NE ŽELE da preživljavaju TO
Miroslav Mika Aleksić, Foto: Stefan Stojanović, Marija Erdelji, Zorana Jevtić

POTRESNO

MILENA RADULOVIĆ PONOVO PROŠLA KROZ PAKAO: Mnoge žrtve su odustale od svedočenja jer NE ŽELE da preživljavaju TO

Radulovićeva, koja je dostojanstveno i bez nervoze odgovarala čak i na pitanja "zašto nije siledžiju prijavila policiji", "da li misili da je bila poznata i pre nego što je prijavila Aleksića za silovanje"

Objavljeno:

Glumica Milena Radulović, koja je u utorak pred Višim sudom u Beogradu počela svedočenje u postupku koji se protiv učitelja glume Miroslava Mike Aleksića vodi zbog seksualnog zlostavljanja učenica, tokom tročasovnog ispitivanja, osim jezivih detalja o kojima je morala iznova da govori, otkrila je i da zna da je broj žrtava učitelja glume daleko veći, ali da mnoge od njih nisu prijavile, jer nisu spremne da doživljavaju nova poniženja.

- Silovana sam i zlostavljana u školi glume. On je to činio mnogim devojkama, ne samo ovim čija su imena u optužnici. Postoji razlog zašto ne žele da svedoče, ne žele da proživljavaju ovu vrstu poniženja, iznova i iznova - izjavila je Milena Radulović pred Višim sudom u Beogradu. Ona je, tokom odgovaranja na pitanja, objasnila i da je ona dve godine pre nego što je prijavila silovanje policiji 16. januara 2021, razgovarala sa advokatima, očevima devojčica koje su pohađale istu školu, o mogućnostima da se sve prijavi nadležnim državnim organima, ali i zbog čega u tom trenutku to nije učinila.

Biljana Srbljanović Smejali su se ženi dok je govorila o silovanju

Spisateljica Biljana Srbljanović na društvenim mrežama prenela je deo atmosfere iz sudnice, tokom ispitivanje Milene Radulović od strane advokata Miroslava Aleksića.

Biljana Srbljanović
Biljana Srbljanovićfoto: Aleksandar Jovanović

- Imam utisak da je većina prisutnih bila zgađena nad pristupom, ponašanjem i držanjem Aleksićevog pravnog tima. Ne postoji niti jedan razlog da se branilac optuženog za bilo koje, a pogotovo ovakvo krivično delo, ponaša kao advokati Aleksića. Ne postoji razlog da se smeju ženi dok odgovara na pitanja o silovanju. Ne postoji nikakav razlog da se advokatica, dakle žena, iz tima branilaca, čitavo vreme cereka Mileni u lice, pravi grimase, negoduje i pokušava da je stavom ponizi dok svedoči o seksualnom nasilju koje je preživela - deo je onoga što je napisala Srbljanović.

- Nisam bila spremna da kažem roditeljima - otkrila je ona na suđenju. Objasnila je i da je prelomila i odlučila da ode u policiju, kada je shvatila da je to jedini način da pokuša da spreči da ono što se dešavalo njoj i drugim devojkana nastavi da dešava iz generacije u generaciju.

Radulovićeva, koja je dostojanstveno i bez nervoze odgovarala čak i na pitanja "zašto nije siledžiju prijavila policiji", "da li misili da je bila poznata i pre nego što je prijavila Aleksića za silovanje", "zašto nije zatvorila vilicu i stisnula zube", svedočenje će nastaviti 19. oktobra.

Milena Radulović
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Njen zastupnik, advokat Jugoslav Tintor, kaže za Kurir da je posle svedočenja ona bila potresena jer ponovo prolazi kroz sve što je doživela, ali da ima snage i hrabrosti da izdrži do kraja.

Vanja Macanović Nemaju status posebno osetljivog svedoka

Vanja Macanovic, advokat iz Autonomnog ženskog centra, kaže da se ovde radi o sekundarnoj viktimizaciji žrtve. - Vi očekujete da o nečemu što je vaše najgore životno iskustvo, posebno u domenu seksualnog nasilja, morate da ponavljate više puta svoj iskaz. Sve ove devojke su to pričale javno jer nemaju status posebno osetljivog svedoka. Sve je usmereno ka tome da žrtve odustanu. Nekada se pitate da li je sistem zaista toliko okrutan prema žrtvama, koje na kraju nemaju snage da istraju kroz sve ovo. Proći kroz sve ovo je ozbiljno zlostavljanje - istakla je Macanović, gostujući na Kurir TV.

- Mi smo imali prilike da na delu vidimo da one prolaze kroz traumatizaciju iznova, to je takođe jedan vid zlostavljanja. Mi ne sporimo da odbrana ima pravo da postavlja pitanja, ali nije svejedno na kakav se način ispituje žrtva. Omalovažavanje, uvredljive insinuacije izlaze iz okvira ispitivanja na koje po zakonu imaju pravo. Upravo iz tog razloga sam u sudnici i reagovao zbog smeha dok je ona odgovara na pitanja o događaju koji je za nju traumatičan, a bilo je još dosta toga na šta nisam reagovao - opisao je Tintor atmorferu na suđenju za jedno od najtežih krivičnih dela.

Anita Marković Kad žrtve vide ovo, pitanje je da li će želeti da govore o tome

Anita Marković iz organizacije "Ženska solidarnost" kaže da ima mnogo žena koje su pretrpele seksulano nasilje, ali da zbog izostanka podrške odlučuju da ćute.

- Moramo znati kroz šta prolaze, jer to zahteva visok nivo empatije. Mene frustrira kada dođe do ovakvih slučajeva, a to što je Mika Aleksić rekao da je Milena Radulović izašla sa ovim slučajevima, da bi bila poznata, je sramno. Sve žene koje su izašle javno sa ovim i kada vidimo kroz šta prolaze pitanje je koliko će onih koje su preživele isto želeti da izađu javno - rekla je Marković i dodala: - Kod nas se silovanje posmatra kao seksualno nasilje koje podrazumeva da se žena branila i da mora da tim putem dokaže. Znamo da se u ostatku sveta zna da se silovanje može primeniti i bez primene sile, a da je važan taj momenat odsustva pristanka .

Aleksić je, podsetimo, bio uhapšen 16. januara 2021. pošto ga je policiji za silovanje prijavila Milena Radulović. Posle njene prijave, policiji se javilo još šest devojaka.

Inače, suđenje je u utorak bilo prekidano jer je sudija morao da upozori Aleksićevog advokata da ne viče, a advokat Jugoslav Tintor je reagovao zahtevajući da prestane da se smeje dok žrtva odgovara. U jednom trenutku, sudija je pitao i žrtvu da li je u stanju da nastavi svedočenje, i da li se oseća dobro. - U stanju sam da nastavim da odgovaram na pitanja - rekla je hrabra devojka.

Bonus video: Goran Džonić doveden na suđenje

00:17

Goran Džonić doveden na suđenje

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.