DETALJI STRAVIČNE EKSPLOZIJE U LEŠTANIMA: Meštani u strahu za živote zbog UKLETE FABRIKE
Eksplozija u Leštanima, Foto: Kurir

VELIKA OPASNOST

DETALJI STRAVIČNE EKSPLOZIJE U LEŠTANIMA: Meštani u strahu za živote zbog UKLETE FABRIKE

Meštani Leštana u strahu za živote zbog uklete fabrike protivgradnih raketa

Objavljeno:

- Stalno se u toj fabrici događaju eksplozije. Jutros su bila dva dima - crni i beli. Eksplozija se dogodila oko 6, a već oko pola 7 su odzvanjale sirene. Vatrogasci, policija, Hitna pomoć - ovim rečima za "Blic" priča muškarac koji živi nedaleko od fabrike "EDepro" u Leštanima kojoj se jutros dogodila eksplozija kada je, prema prvim informacijama, došlo do pregrejavanja ulja u radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva.

Kako je "Blic" pisao, same rakete se ne nalaze u istoj hali, pa je zbog toga izbegnuta veća eksplozija i nije došlo do većeg incidenta. U istoj fabrici dogodila se eksplozija i pre skoro dve godine. Tom prilikom nastradale na licu mesta su nastradale dve osobe, dok je treća žrtva podlegla povredama. Nastradali su Miljan Jojić (38), Miloš Savković (21) i Bojan Ružić (28). U eksploziji je povređeno i 16 osoba.

Od eksplozije koja se dogodila u novembru 2021. godine, posledice su i dalje vidljive. Na pojedinim kućama i dalje su oštećeni krovovi, prozori i fasade, a meštani se nakon današnje detonacije plaše za svoje živote.

- Jutros se sve treslo, a zvuk detonacije me je digao iz kreveta. Mislila sam da nije ništa strašno, jer u toj fabrici se neretko dešavaju eksplozije, međutim, videla sam dim, a ubrzo čula sirene. Molila sam se samo da niko nije nastradao - reči su žene koja je vidno potresena, a koja živi nedaleko od fabrike.

1 / 2 Foto: Zorana Jevtić

Prema njenim rečima, na njenoj kući i dalje postoje rupe u fasadi od eksplozije koja se dogodila prošle godine.

Ja sam starija žena, ne mogu sama da dovlačim materijal i da popravljam kuću. Plašim se da će nas na kraju fabrika sve dići u vazduh - reči su žene.

"Eksplozije nisu slučajne, fabrika je sada veća 3 puta"

Nedaleko odatle reporteri "Blica" sreli su muškarca. On tvrdi da ove eksplozije nisu slučajne s obzirom na to da svaki put vlasnici fabrike produže površinu fabrike.

vi mi koji živimo ovde navikli smo se na eksplozije jer manje eksplozije se čuju gotovo svakog meseca. Zaposleni u fabrici nekada to prijave, nekada ne i to u zavisnosti od toga kolika je šteta. Ovde sam odrastao, znam gotovo sve jer poznajem i ljude koji su tu nekada radili. Znam kako je fabrika izgledala pre pet godina, a znam i kako izgleda sada. Gotovo je tri puta veća. Nakon prošle eksplozije, ona je počela da radi nakon samo par meseci pošto su očistili sav nered i sanirali štetu koja je nastala - tvrdi meštanin Leštana.

"Plašimo se za naše živote"

Kako meštani Leštana tvrde, po otvaranju fabrike oni su znali čime se ona bavi, međutim, nisu znali da će se ubrzo pojaviti i strah za njihove živote zbog eksplozija koje se u njoj događaju.ć

Svi smo znali čime se ta fabrika bavi. Dosta ljudi iz Leštana je tu radilo jer je fabrika zaista velika. Međutim, uslovi za rad nisu gotovo nikakvi, a većina zaposlenih koja je radila pre eksplozije pre dve godine dala je otkaze u strahu za svoj život. Sa raketnim gorivom nema šale. To je vrlo ozbiljan posao, a o mašinama i ulju mora da se vodi računa. Prošle godine čini mi se da je raketa pala i da je zbog toga sve dignuto u vazduh. Svi se plašimo za naše živote. Ovo danas uopšte nas nije začudilo niti dodatno uznemirilo jer mi smo svedoci eksplozija makar jednom mesečno - tvrdi meštanin Leštana.

Podsetimo, saobraćaj ispred fabrike "EDePro" u Leštanima jutros je bio obustavljen nakon što se oko 6 časova dogodila eksplozija. Prema prvim informacijama, došlo do pregrejavanja ulja u radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva.

Bonus video:

01:02

Aleksandar Kojšor stanar zgrade u Smederevu gde je bila eksplozija

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.