U NOVINAMA JE OSVANULA ČITULJA GIŠKI: Čuveni biznismen mu se obratio OVIM REČIMA, poginuo je NA DANAŠNJI DAN
Đorđe Božović Giška, Foto: PrintScreen/Legende devedesetih

LEGENDE DEVEDESETIH

U NOVINAMA JE OSVANULA ČITULJA GIŠKI: Čuveni biznismen mu se obratio OVIM REČIMA, poginuo je NA DANAŠNJI DAN

Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška

Objavljeno:

Kontroverzni crnogorski biznismen Brano Mićunović dao je čitulju povodom trideset dve godine od smrti Đorđa Božovića Giške, osnivača i komadanta Srpske garde koji je na današnji dan 1991. godine poginuo na ratištu u Gospiću. Mićunović je napisao da sledi Giškine puteve i da će to činiti sve dok se ponovo ne sretnu i zagrle.

"Vrijeme ne liječi, vrijeme svakim svojim danom ređa Tebe u meni - iznova. Svaki dan iznova. Ovozemaljskim putevima pratim i vjerno sledim Tvoje puteve, sve do dana kada ćemo se ponovo sresti i zagrliti kao najrođeniji, kao nekad", piše u čitulji koju je Mićunović objavio. Giška je rođen 1955. godine u Peći, a sa porodicom je sve do 1964 godine živeo u Inđiji, nakon čega se sa majkom i sestrom preselio u Beograd.

Već kao mlad dolazi u sukob sa zakonom a više puta je bio u zatvoru gde je vreme prekraćivao čitajući knjige, zbog čega je ubrzo pročitao sve knjige iz zatvorkse biblioteke. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, a planirao je da završi i teologiju, ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.

1 / 2 Foto: Večernje Novosti

Po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim, sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. U jednoj uličnoj tuči izboden je nožem, a ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Družio se sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svet kriminala. Giška je to ovako opisao:

"Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka... Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom.

Božović je 1991. osnovao formaciju Srpska garda zajedno sa Branislavom Matićem Belim. Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, a Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

Bonus video:

00:49

ORGANIZOVAN KRIMINAL IMA SAMO JEDAN CILJ! Stručnjaci za Kurir TV o povezanosti Zvicera i Gogića: Školski primer, pogodan za šverc!

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.