EPILOG O JELENINOM UBISTVU JOŠ SE NE NAZIRE? Više od godinu dana čeka se ODLUKA o presudi Marjanoviću
Zoran Marjanović, Foto: Zorana Jevtić

ŠTA SE DESILO?

EPILOG O JELENINOM UBISTVU JOŠ SE NE NAZIRE? Više od godinu dana čeka se ODLUKA o presudi Marjanoviću

Zoran Marjanović osuđen je pre tačno godinu i dva meseca prvostepenom presudom na 40 godina robije

Objavljeno:

Agonija slučaja ubistva pevačice Jelene Marjanović traje više od sedam godina. Zoran Marjanović, koji je za njeno ubistvo prvostepeno osuđen prošle godine, već duže od 12 meseci čeka na konačnu odluku u ćeliji Centralnog zatvora, jer se predmet skoro 9 meseci nalazi u Apelacionom sudu koji treba da odluči hoće li presudu potvrditi!

Zoran Marjanović osuđen je pre tačno godinu i dva meseca prvostepenom presudom na 40 godina robije zatvora zbog teškog ubistva supruge, pevačice Jelene Marjanović u kanalu na nasipu u naselju Crvenka.

Ova presuda doneta je tačno šest godina od ubistva pevačice, 22. jula prošle godine.

Njegova odbrana je odmah uložila žalbu u ovu prvostepenu presudu.

Zoran Marjanović, Jelena Marjanović
foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Niz dokaza je naveden u obrazloženju presude, koja je napisana na 700 strana, a "Blic" je izdvojio neke od ključnih dokaza. U njoj je do detalja objašnjeno koji su to ključni dokazi koji Marjanovića zbog ubistva supruge šalju na 40 godina robije.

Ipak, ovom presudom agonija koja traje već sedam godina se ne završava.

Marjanovićeva odbrana je uložila žalbu na presudu i postupak je sada pred Apelacionim sudom, a kraj se za sada ne nazire.

Šta je posao Apelacionog suda?

Suđenje pred prvostepenim sudom trajalo je skoro tri godine, zbog složenosti predmeta i obimnih dokaza, a nakon što mu je izrečena presuda u julu prošle godine čekalo se pola godine da ona stigne u Apelacioni sud, jer je bilo potrebno vreme da se svi dokazi obrazlože i to na 700 strana!

Predmet protiv Zorana Marjanovića je u Apelacioni sud stigao 31. januara, međutim ročišta su zakazana za jul ove godine uoči godišnjice prvostepene presude.

Zoran Marjanović
foto: Nenad Kostić

Suđenje je zakazano za čak 9 termina - sa početkom 12. juna, pa sve do 22.

Postupak pred Apelacionim sudom je započeo čitanjem presude, što je zbog njene obimnosti trajalo satima.

Svoje žalbe su referisali advokati Zorana Marjanovića, nakon čega se veće povuklo u u nejavni deo kako bi donelo odluku.

Postoje tri mogućnosti - da ovaj sud donetu presudu potvrdi, preinači ili da ukine i slučaj vrati na ponovno suđenje.

Međutim, od poslednje sednice veća prošlo je više od skoro dva meseca, ali Apelacioni sud još uvek nije saopštio odluku koja se odnosi na budućnost presude protiv Zorana Marjanovića.

Ovi dokazi su Marjanovića poslali na robiju

Zoran Marjanović je, svojoj supruzi, kako je utvrdio prvostepeni sud naneo jezive povrede - devet zverskih udaraca po potiljku.

Kako je utvrđeno, ove povrede ukazuju na to da je ubistvo izvršeno iz strasti, te i da je napadač neko ko je poznavao žrtvu. Kada je u pitanju razbojnik ili plaćeni ubica, način izvršenja je drugačiji.

Jelena Marjanović
Jelena Marjanovićfoto: Privatna arhiva/ Kurir

Povrede koje su uočene na telu pevačice ukazuju da se borila sa napadačem, kao i da je trčala, a patika, mobilni telefon i gumica za kosu koji su prilikom bekstva ispali su neki od tragova koji pokazuju da je žena bežala kako bi spasila svoj život.

- Prve povrede oštećena zadobila je kada je na sebi imala obučen gornji deo trenerke sa kapuljačom na glavi, dejstvom šiljka (oštrog tupog predmeta), od strane drugog lica, sa dva uboda šiljastim metalnim predmetom, na glavi i desnoj ruci, koje su u vreme nanošenja predstavljale laku telesnu povredu. Nakon zadobijanja prvih povreda, posle nasilnog skidanja trenerke oštećenoj Marjanović Jeleni nanete su: povrede u slepoočno-temenom potiljačnom predelu glave, dejstvom tupine teškog i zamahnutog mehaničkog oruđa, od strane drugog lica, sa osam udaraca metalnim predmetom, koje su na mestima registrovanih povreda na glavi, i u vreme nanošenja predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu, zbog nagnječenja i razorenja moždanog tkiva - navodi se u obrazloženju presude, u koju je "Blic" imao uvid.

Blato na odeći, krv u automobilu...

Jedan od ključnih dokaza koji ukazuju da je Zoran bio baš na mestu ubistva pevačice je i blato koje je pronađeno na njegovoj odeći, a istog je sastava i poklapa se sa blatom sa mesta na kojem je Jelena nađena mrtva.

- Prema nalazu i mišljenju veštaka ispitivani sporni uzorci broj - trag zemlje sa desne nogavice pantalona optuženog Marjanović Zorana, drugi trag zemlje sa desne nogavice pantalona, trag zemlje sa leve nogavice pantalona i trag zemlje sa leve patike pronađene u kanalu u blizini mesta gde je pronađeno telo oštećene i nesporni uzorci -uzorak zemlje iz kanala u blizini mesta gde je pronađeno telo oštećene imaju isti elementarni i mineralni sastav. Prema nalazu i mišljenju proizlazi da ispitivani sporni uzorci - mikrotragovi zemlje sa dostavljenog biljnog materijala i kose u izuzetom materijalu sa obdukcije i uzorci zemlje iz kanala sa lica mesta pronalaska leša oštećene imaju isti elementarni i mineralni sastav - navodi se u presudi.

Zoran Marjanović
foto: Dragan Kadić

Takođe, detalj koji se istakao, jesu pronađeni tragovi krvi u vozilu Marjanovića, od čega jedan od tragova odgovara krvi ubijene Jelene Marjanović.

Da je odnos između Jelene i Zorana bio sve samo ne "bajkovit" kako je to odbrana okrivljenog želela da predstavi, pokazuje svedočenje frizerke Jelene Marjanović.

- Z. G. je ukazala na jedan poremećeni odnos između supružnika, kom odnosu je i ona svedočila, a pre svega situacijama kada je optuženi Marjanović Zoran omalovažavao svoju suprugu govoreći joj: “Vidi na šta ličiš”, da je debela, ružna, da ne zna da se obuče i da je tetka, koji naziv u svom iskazu potvrđuje i svedok Boris Pucić. Posebno je značajno da je Jelena rekla svedoku, koja je bila njen dugogodišnji frizer, kod koje je dolazila u salon na friziranje, ali je to isto činila i u kući u kojoj je Jelena živela, da joj je svega dosta, da joj je u kući katastrofa, da joj dođe da uzme dete i da ode, nakon čega ju je svedok pitala zbog čega se ne razvede, na šta joj je ona odgovorila: "Zoko, on bi me ubio" - navodi se.

Bonus video: Zoran Marjanović prebačen u Centralni zatvor

00:25

Zoran Marjanović prebačen u Centralni zatvor

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.