BIVŠI PILOT IZNEO SVOJE MIŠLJENJE O PADU AVIONA U BATAJNICI: Pitanje da li je ovo urađeno pre poletanja! (VIDEO)
Stevan Ignjatović, Foto: Kurir Televizija, Zorana Jevtić

KATASTROFA

BIVŠI PILOT IZNEO SVOJE MIŠLJENJE O PADU AVIONA U BATAJNICI: Pitanje da li je ovo urađeno pre poletanja! (VIDEO)

Podatak da se avion kupuje u delovima, a potom sastavlja upredio sa lego kockama

Objavljeno:

U padu aviona,koji se dogodio juče nedaleko od aerodroma "13. maj" u Zemun polju, poginuo je vlasnik aviona, pilot Aleksandar Arsić. Letelica je oko 12 sati uzletela sa aerodroma, i ubrzo, prema poslednjim informacijama - nakon samo 4-5 minuta leta, srušila se u obližnje kukuruzište. Avion se pri padu potpuno raspao.

A zašto stručnjaci kažu da je u ovakvim situacijama teško utvrditi šta je dovelo do nesreće i da se rezultati istrage mogu očekivati najranije za tri meseca,ali i zašto iskusan pilot prilikom otkazivanja komandi nije uspeo da reaguje? Na ova pitanja odgovarao je gost jutarnjeg programa Kurir televizije, kapetan avijacije u penziji, Stevan Ignjatović.

- Moja prva reakcija i pitanje samom sebi je bilo koliko je bio iskusan pilot koji je stradao? Ovo su avioni dostupni većini našeg naroda i koštaju kao jedan kvalitetniji automobil oko 60 do 100.000 evra. Ono što je po meni nedostatak na ovom avionu jeste da vi možete da menjate ulje i proveravate sisteme, a pitanje je koliko ste stručni da to radite - rekao je Ignjatović.

Podatak da se avion kupuje u delovima, a potom sastavlja upredio sa lego kockama.

- To vam je kao da ste dobii lego kockice ili pazl i sad vi sastavljate. Ovaj avion je sertifikovan u Italiji. Može da poleti i sleti. Ima sertifikat i kod nas. Velika je greška što i u ovakvim avionima, vi imate mehaničare ovlašćene za motor, za stajni trap, za komande aviona.

04:56

BIVŠI PILOT UPOREDIO AVION STRADALOG KOLEGE SA LEGO KOCKAMA: Košta kao malo bolji automobil, a on nije proverio KLJUČNU STVAR

- On je javio da ima problem sa komandama, a njih obavezno treba proveriti pre poletanja. Kad poletite vi znate da ste proverili komande. Ja sam pilot, ali ja nisam kvalifikovni mehaničar za komande aviona. Postoje ljudi koji su za to učili škole. Ne možete vi da kažete ja imam problem sa komandama, ali ću ipak da poletim pa da vidim šta će biti u vazduhu - ističe Ignjatović.

04:03

KAKO JE PUTNICA UNELA U AVION 2 PLINSKE BOCE? Petar Vojinović o dve mogućnosti: Imaju svega par sekundi, a EVO ŠTA je interesantno

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.