"IMPLEMENTACIJA AMBER ALERTA IDE PREMA PLANU": Igor Jurić otkrio nove detalje (VIDEO)
Amber alert, Foto: amberalert.rs

VAŽNO

"IMPLEMENTACIJA AMBER ALERTA IDE PREMA PLANU": Igor Jurić otkrio nove detalje (VIDEO)

Nestanak 20- godišnjeg Dimitrija, koji se dogodio u jednom hotelu u Berlinu, izazvao je veliku zabrinutost i paniku

Objavljeno:

Poslednjih dana potresle su nas vesti o nestanku dvoje mladih u inostranstvu, kao i jednog dečaka u Srbiji. Katarina Stambolić (15) nestala je u Čikagu, David Šerifović (12) u Beogradu, dok je Dimitrije Ivanović (20) iz Kruševca nestao pre četiri dana u Berlinu, a njegova majka moli za pomoć kako bi ga pronašla. Ona je rekla da je njen sin u Nemačku došao pre 11 dana kao turista.

Nestanak 20-godišnjeg Dimitrija Ivanovića je pre dva dana prijavljen policiji u Berlinu. Ova vest je uznemirila mnoge, a jedan od onih koji je odmah alarmirao javnost je Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Dimitrije Ivanović
foto: Društvene mreže

On se danas uključuje u program Viberom.

Nestanak 20- godišnjeg Dimitrija, koji se dogodio u jednom hotelu u Berlinu, izazvao je veliku zabrinutost i paniku. Porodica dečaka je uznemirena i strahuje za njegovu sudbinu.

U proteklim mesecima intenzivno se radilo na implementaciji sistema Amber Alert u Srbiji, kako bi se efikasnije reagovalo na slučajeve nestanka dece i pomoglo porodicama u potrazi za svojim najmilijima.

Ovaj sistem će omogućiti brzu i efikasnu alarmiranje javnosti u slučaju nestanka deteta.

Amber alert, Igor Jurić
foto: Kurir TV

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koja se bavi podrškom porodicama nestale dece, izneo je ključne informacije o ovom važnom sistemu.

- Želim naglasiti da će se više raditi na prevenciji. To je nešto na čemu razgovaramo u proteklih meseci kad radimo implementiranje sistema i verujte mi da ćete i vi mediji mnogo više znati način kako treba da postupate, šta treba da objavljujete, da ne štetite same potrazi, isto kao i mi građani. I to će zaista doprineti, verujte, mnogo porodicama koje traže svoje najmilije - istakao je Jurić.

Implementacija sistema Amber Alert ide prema planu, a očekuje se da zaživi do 1. novembra.

Amber alert, Igor Jurić
foto: Kurir TV

- Prva faza će uključivati alarmiranje medija i mobilnih operatera o nestanku deteta, koji će biti obavezni da prekidaju programe i redovno objavljuju informacije o nestanku. Takođe, aerodrom Nikola Tesla će takođe imati informacije o nestancima na svojim LED ekranima na graničnim prelazima.

Druga faza će uključiti i autoputeve, tržne centre, elektronske bilborde, benzinske pumpe i druge lokacije sa velikom frekvencijom ljudi, što će omogućiti da se cela Srbija istovremeno obavesti o nestanku jednog deteta. Ovo će doprineti bržem reagovanju građana i institucija, kao i efikasnijem pronalasku nestale dece - rekao je Jurić i dodao:

04:48

IGOR JURIĆ

- Ovo se pokazalo izuzetno dobro u zemljama gde sistem već postoji. Izuzetno je efikasno i siguran sam da će tako biti i u našoj zemlji - naglasio je Jurić.

U protekloj 2022. godini, prijavljeno je 1523 nestanka maloletne dece, a pronađeno je 1518. Nažalost, za još petoro dece još uvek nije bilo informacija. Uvođenje javnog registra nestalih lica olakšaće praćenje i informisanje o nestancima, što će biti transparentnije i efikasnije.

- Nadam se da će ovaj sistem zaživeti u našoj zemlji i doprineti bržem i efikasnijem pronalasku nestale dece. Uvek ćemo biti spremni da pomognemo u teškim trenucima i situacijama, jer se, nažalost, nestanci dešavaju i danas i u budućnosti - zaključio je Jurić.

Uz sistem Amber Alert, Srbija će biti još jedan korak bliže u zaštiti svoje dece i podršci porodicama u teškim trenucima potrage za nestalim najmilijima.

Bonus video: TIJANA BI BILA ŽIVA DA JE POSTOJAO AMBER ALERT! Igor Jurić otkrio do detalja kako funkcioniše sistem: Svi građani su uključeni!

01:12

TIJANA BI BILA ŽIVA DA JE POSTOJAO AMBER ALERT! Igor Jurić otkrio do detalja kako funkcioniše sistem: Svi građani su uključeni!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.