SRBI IZ MAJAMIJA TRANSPORTOVALI KOKAIN ZA ŠPANIJU: Upali u zamku policije, a evo i kako
Kokain, Foto: MUP Srbije

šverc

SRBI IZ MAJAMIJA TRANSPORTOVALI KOKAIN ZA ŠPANIJU: Upali u zamku policije, a evo i kako

Nikola D. je bio poznat poznat istražnim organima u Španiji

Objavljeno:

Srpski državljani Pavle P. i Nikola D., osuđeni su u Španiji zbog umešanosti u šverc 560 kilograma kokaina. Njih dvojica su kako navode lokalni mediji vozili kamione za kriminalnu grupu koja je pala u zamku policiji.

Naime, sud u Španiji osudio je vođu grupe Herarda Rijala (44), koja je švercovala drogu sa sedištem u Galiciji, na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 24 miliona evra. Pored njega osuđena su još petorica saučesnika, na četiri i po godine od kojih su dvojica Srba Nikola D. i Pavle P. zbog pokušaja šverca 560 kilograma kokaina iz Кolumbije.

Reč je o Nikoli D. i Pavlu P. srpski državljani koji su kao i ostali članovi grupe uhapšeni u Španiji 2020.godine u okviru velike međunarodne akcije "Dinastija", kada je pala kriminalna grupa pod nazivom "Poslastičari". Grupu je predvodio Rijal , koji je kako se sumnja švercovao drogu u saradnji sa balkanskim kartelom.

Nikola D. je bio poznat poznat istražnim organima u Španiji. Pre toga hapšen je u akciji sprovedenoj 2015. godine zbog krijumčarenja 3,5 tone kokaina za crnogorskog narko bosa V. Č. S druge strane Pavle P. godinama živi u Španiji, gde je, takođe hapšen zbog veza sa organizovanim kriminalom.

Rijal kao i njegovih petoro saučesnika, pre tri godine pali su u zamku koju je Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Civilne garde koja je u grupi imala dvojicu svojih agenata.

"DEA je presrela određenu količinu droge na Pacifiku i o tome obavestila Policiju u Španiji, imali su informacije o mestu gde će droga biti dovezena. Za prijem kokaina, transport i distribuciju droge, Rijal je zadužio trojicu optuženih Gonzala Toreira, Rubena Rubijanesa i Hosea Anhela Ubinju. Sa njima su sarađivala dvojica srpskih državljana: Pavle P. i Nikola D. petorica saučesnika su osuđeni na četiri i po godine zatvora - piše španski portal "lavanguardia".

Droga koja je tada zaplenjena u Španiji dovožena je iz Majamija direktnim letom koji su pratili agenti DEA i Civilne garde, preko dvojice ubačenih tajnih agenata .

Po dolasku, droga je prebačena u sedište UCO-a u Madridu, a odatle u porodičnu kuću u Ribadeu (Lugo), koja je bila iznajmljena za isporuku narkotika.

Rijala je preko skaj aplikacije komunicarao sa tajnim agentom ali da to nije znao. Sa njim je dogovorio da isporuka kokaina bude u oblasti Ribadeo (Lugo) i da će obezbediti dva kombija da drogu prevezu u skladište koje kontroliše njegova organizacija.

Okrivljeni Hose Anhel Ubina je stigao sa dvojicom državljana Srbije koji su vozili šlep kamion u njegovom vlasništvu. U kamionu je bilo vozilo u kom su uneli keš za kupovinu narkotika

Stigavši tamo, trojica putnika šlepera ušla su u kuću i tada je izvedena akcija hapšenja.

Na sudu je objašnjeno da su šestorica osuđenih formirala kriminalnu organizaciju kako prošvercovali kokain u područje Ribadeo (Lugo) iz Južne Amerike, a na čelu ove organizacije bio je Herardo Rial Iglesias koji je na sudu preuzeo odgovornost za dogovor oko kupovine, a zatim naveo i sa kojim se osobama dogovarao oko isporuke. On je kako je prethodno navedeno osuđen na sedam godina zatvora.

Bonus video:

00:32

Hapšenje droga

(Espreso/Informer/Lavanguardia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.