NASTAVLJA SE NASTAVA U "RIBNIKARU": Evo na koji način će SVE FUNKCIONISATI!
OŠ Vladislav Ribnikar, Foto: Tamara Trajković

19 DANA OD TRAGEDIJE

NASTAVLJA SE NASTAVA U "RIBNIKARU": Evo na koji način će SVE FUNKCIONISATI!

Sastanak je trajao nešto više od dva sata, ali se do zaključenja ovog broja niko od učesnika nije tim povodom oglasio

Objavljeno:

U OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru sutra počinje nastava u obe smene uz prisustvo šest policajaca, a biće angažovane i starešine koje će kontrolisati školu, rekao je državni sekretar u MUP Danilo Stevandić.

- U OŠ "Vladislav Ribnikar", gde u ponedeljak počinje nastava, biće u dve smene pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza. Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da s direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji - rekao je Stevandić za RTS i dodao da su deca u školama u Srbiji sigurna i bezbedna jer je na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata svakodnevno angažovano 3.500 policijskih službenika.

Vračar
Vračarfoto: Petar Aleksić

Prethodno zakazana sednica Saveta roditelja "Ribnikara" danas nije održana pošto nisu bili prisutni svi roditelji nastradale dece. Međutim, grupa roditelja odeljenja VII/2 se neformalno sastala u školi s ministarkom pravde Majom Popović, ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisić, državnim sekretarom u MUP Željkom Brkićem, državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Mirsadom Đerlekom i savetnikom premijerke.

Sastanak je trajao nešto više od dva sata, ali se do zaključenja ovog broja niko od učesnika nije tim povodom oglasio. Prema nezvaničnim informacijama, roditelji su s predstavnicima vlasti najverovatnije razgovarali o tome kako će nadalje izgledati nastava.

Nezvanično, od sutra škola nastavlja s radom, po programu bez ocenjivanja i bez ispitivanja samih učenika, s tim što bi ponovo trebalo da se oglašava školsko zvono koga nije bilo od 10. maja, kada su se učenici, koji su na to bili spremni, počeli da se vraćaju u školske klupe posle masakra od 3. maja, u kom je trinaestogodišnji učenik VII/2 ubio devetoro đaka i čuvara.

Predato 26.094 komada oružja

I maloletnici šalju lažne dojave

Danilo Stevandić rekao je da su od 8. maja do subote u devet sati predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra, ali i da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata stigle lažne prijave o postavljenim eksplozivnim naprava:

- Pozivi su upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju s partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca. Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrdili da su deca do 14 godina.

Podsetimo, roditelji učenika iz odeljenja VII/2 u subotu su uputili dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Grupa roditelja

Okončati nastavu

Grupa roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" podržala je inicijativu da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi te škole i da se radna školska godina okonča sa 3. majem, kao, kako se navodi, "danom kada je tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje". Inicijativu je, kako je saopšteno, potpisalo više od 150 roditelja kao i jedan psihijatar.

Naveli su i da ostaju pri ranije iznetim zahtevima, među kojima i da se u potpunosti i do kraja izvrše rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom, odgovor na pitanje šta će biti sa dečakom koji je počinio masakr i u kom su statusu njegovi roditelji, kao i odgovor na pitanje šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Igor Đorđević:

Odloženo i saopštavanje odgovora predstavnika vlade

Prema rečima predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića, odloženo je i saopštavanje odgovora predstavnika Vlade Srbije na zahteve roditelja.

- Predstavnici vlade došli su u školu sa odgovorima na zahteve roditelja, ali su njihovo saopštavanje odložili za narednu sednicu, jer prvo žele da razgovaraju sa svim roditeljima ubijene dece - rekao je Đorđević.

Bonus video:

03:31

VANREDNI PROGRAM KURIR TV: OSMORO MRTVIH U MASAKRU U MLADENOVCU! Rakić: Zločin na Vračaru odmah dobio posledice?

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.