5 ŽENA OD POČETKA OVE GODINE UBIJENO VATRENIM ORUŽJEM: Autonomni ženski centar traži da se Srbija razoruža
Policija (ilustracija), Foto: Damir Dervišagić

OGLASILI SE

5 ŽENA OD POČETKA OVE GODINE UBIJENO VATRENIM ORUŽJEM: Autonomni ženski centar traži da se Srbija razoruža

Tim povodom oglasio se i Autonomni ženski centar zahtevajući da se Srbiaj razoruža.

Objavljeno:

I. R. (26) ubio je danas u Novom Sadu bivši partner V. R. (34). On je ispalio nekoliko hitaca u izlog salona koji je u vlasništvu njegove bivše devojke. Zatim je ušao u salon i pucao u devojku, a radnica koja se tu zatekla je uspela da istrči iz lokala i pobegne. Nakon što je ubio devojku izvršio je samoubistvo pucajući sebi u glavu.

Tim povodom oglasio se i Autonomni ženski centar zahtevajući da se Srbija razoruža.

"Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!". "Danas je u Novom Sadu, na svom radnom mestu, iz pištolja, ubijena još jedna žena koja je prethodno prijavila svog partnera za nasilje. Verovala je državi i predstavnicima institucija, koji iznova i iznova pozivaju žrtve da prijave nasilje, da će je zaštititi. Njenom ubici je bila izrečena samo mera zabrane prilaska i kontaktiranja, iako su predstavnici institucija znali da on radi u prodavnici oružja, da je lovac i da će mu oružje, i nakon oduzimanja onog koje je bilo u njegovom legalnom posedu, biti dostupno", navodi u svom saopštenju Autonomni ženski centar.

Autonomni ženski centar podsetio je na slično ubistvo u Pirotu.

"Ponovo, kao i slučaju ubistva Sanje M. u Pirotu, mere koje su bile preduzete od strane Osnovnog javnog tužilaštva i/ili Osnovnog suda u Novom Sadu su bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila I.R", navodi se.

Podseća se da je ovo peti femicid u ovoj godini koji je učinjen vatrenim oružjem. Podsećamo da je u Srbiji od početka godine ubijeno 15 žena i dve maloletne devojčice (od 16 i od 2 godine) u porodično-partnerskom odnosu.

"Kako je moguće da je svakoj građanki i građaninu naše države jasno da će neko ko je prijavljen za nasilje i ko ima pristup oružju, to oružje i iskoristiti, a samo tužioci i sudije to ne vide ili možda ne žele da vide. Mi verujemo da je to zbog toga što nikada ni jedan tužilac ni sudija u Srbiji nisu snosili individualnu odgovornost za nepostupanje odnosno pogrešno postupanje koje je dovelo do femicida.

Stoga iz Autonomnog ženskog centra traže odgovore:

- da li je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu bilo odredilo zadržavanje učinioca do 48h

- da li je od Osnovnog suda u Novom Sadu traženo da se odredi mera pritvora

- ako jeste, zbog čega je Osnovni sud u Novom Sadu odbio predlog za određivanje pritvora

Kako navode, očekuju da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenu disciplinske postupke protiv svih sudija i tužilaca koji su svojim nepostupanjem i pogrešnim postupanjem omogućili da žene u Srbiji budu ubijene.

"Tražimo od Narodne skupštine da organizuje javno slušanje na kome će od nadležnih ministarstava i institucija zatražiti Izveštaje o postupanju i postupcima kontrole u slučajevima femicida u kojima je bilo ranije prijavljivano nasilje, kako bi se utvrdilo da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i pokrenu postupci da se sankcionišu odgovorni. Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.