BEOGRAĐANIN UCENJIVAO HOLIVUDSKE PRODUCENTE: Zamerio se i Spilbergu! (FOTO)
Foto: Fonet

NIJE SE PLAŠIO!

BEOGRAĐANIN UCENJIVAO HOLIVUDSKE PRODUCENTE: Zamerio se i Spilbergu! (FOTO)

Momčilo Đinović (26) uhapšen je juče jer je ucenjivao dve američke produkcijske kuće da će njihove filmove staviti na internet ako mu ne isplate 25 bitkoina, što je oko tri miliona dinara
Objavljeno: 08:48h

Đinovic je priveden u Beogradu u akciji pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP- Srbije i njemu je po nalogu tužioca za visokotehnološki kriminal odredjen policijski pritvor do 48 sati.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Printskrin / Fejsbuk

Kako „Blic“ ekskluzivno saznaje u Višem tužilaštvu, reč je o čuvenoj produkcijskoj kući „20 th Century Fox“ i još jednoj distributerskoj kompaniji, a u pitanju je film „Bos bejbi“, koji je producirao „Drimvorks“, slavnog reditelja Stivena Spilberga.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Đinović se tereti da je pre mesec dana pribavio još neobjavljenu kopiju filma. Mladi Beograđanin je potom mejlom stupio u kontakt s dvema poznatim američkim produkcijskim kućama od kojih je tražio da mu se na bitkoin novčanik uplate ukupno 25 bitkoina.

Poručio im je da će film javno objaviti na internetu pre svetske premijere ako ne ispune njegov zahtev. Đinović je mejlove uputio svega nekoliko dana pre premijera ovih filmova, čime je računao da će povećati pritisak na ove firme. Iako zvuči naivno, tržišna vrednost ove transakcije je značajna - više od tri miliona dinara, odnosno oko 24.000 evra! Ucenjivač je na ovaj način verovatno pokušao da sakrije svoj identitet, s obzirom na to da se uplate i isplate bitkoina na internetu mogu obavljati anonimno.

To je otežalo posao policiji, koja je imala na raspolaganju prepisku između oštećenih produkcijskih kuća i Đinovića. Nakon elektronske prepiske, kako se sumnja, oštećene kompanije progutale su Đinovićev mamac i na njegov račun uplatile devet bitkoina, jedna pet, a druga četiri.

- M. Đ. je pribavio protivpravnu imovinsku korist višu od 1,3 miliona dinara - navodi MUP u saopštenju.

Naime, tržišna vrednost 9 bitkoina je 1,3 miliona.

Produkcijske kuće su prijavile iznudu, a pripadnici SBPOK-a ubrzo su došli do Đinovićevog imena i on je juče uhapšen. Na meti su bile velike holivudske kuće, čiji filmovi koštaju po više miliona dolara, a zarada nekoliko puta premašuje iznos uloženog novca.

Kako nezvanično saznajemo, Momčilo Đinović se bavi IT tehnologijama: radi kao sistem administrator građevinske firme sa sedištem u Beogradu. Na njegovom Fejsbuku može se videti da često kači citate iz holivudskih blokbastera i scene iz pojedinih hit filmova.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslusanje u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Svetska premijera 31. marta

Film „Bos bejbi“ imaće svetsku premijeru tek 31. marta. U animiranom ostvarenju reditelja Tom Mekranta („Madagaskar“) glas bebi šefu pozajmuje čuveni holivuski glumac Alek Boldvin. Producent filma je „Drimvorks“, kompanija čiji je osnivač čuveni režiser Stiven Spilberg.

Bitkoin vredniji od zlata

Pre samo dve nedelje jedinica digitalne kriptovalute bitkoin premašila je prvi put vrednost unce zlata. Prilikom jedne trgovine bitkoin je vredeo 1.268 dolara, a unca zlata 1.233 dolara.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.