SVE JE U RUKAMA LEKARA, POSTOJE 3 OPCIJE ZA DEČAKA KOJI JE POČINIO MASAKR: Šta ako roditelji ne potpišu saglasnost?
Dragan Vulević, Foto: KURIR/PETAR ALEKSIĆ

više mogućnosti

SVE JE U RUKAMA LEKARA, POSTOJE 3 OPCIJE ZA DEČAKA KOJI JE POČINIO MASAKR: Šta ako roditelji ne potpišu saglasnost?

Specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti učenika po završetku psihijatrijske opservacije

Objavljeno:

K.K. (14) koji je ubio osmoro učenika svoje škole i školskog čuvara, budući da nema navršenih 14 godina, po Zakonu ne može krivično odgovarati zbog godina, a njegova dalja sudbina može otići u tri pravca, objašnjava specijalista za socijalno pravoDragan Vulević.

Dečak se nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu, u posebnom dečjem odeljenju gde lekari obavljaju opservaciju. Specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti učenika po završetku psihijatrijske opservacije.

"To jeste vrsta problema šta dalje. Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke lekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad", kaže Vulević.

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza lekara.

"Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mere o lišenju roditeljskog prava i postaviti detetu privremenog staratelja. Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smesti u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje dece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje mere o lišenju roditeljskog prava. Treća mogućnost, lekarska ekipa može da kaže da nije potrebno lečenje i dečak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta", ispričao je gostujući na RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

1 / 20 Foto: Tamara Trajković
00:54

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.