OGLASIO SE TUŽILAC USKOKOVIĆ O OCU DEČAKA UBICE: Evo za koje delo se TERETI!
Nikola Uskoković, Foto: Printscreen / RTS

VAŽNO

OGLASIO SE TUŽILAC USKOKOVIĆ O OCU DEČAKA UBICE: Evo za koje delo se TERETI!

Prema njegovim rečima, ovakav zločin je nezapamćen u Srbiji od Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu rekao je za RTS da niti jedan detalj zločina koji se dogodio u školi na Vračaru neće biti neistražen. Naveo je i da je za sutra zakazano saslušanje oca dečaka koji je pucao. Ivana Stevanović iz Institut za kriminološka istraživanja kaže da je trenutak da se ojačaju psihološki-pedagoški timovi u školama u zemlji.

Nikola Uskoković izjavio je za RTS da se dečak koji je pucao od juče nalazi u psihijatrijskoj ustanovi, uz odobrenje njegovog staratelja, gde se preduzimaju mere – opservacija i medicinsko posmatranje.

"Tim radnjama koordinira postupajući tužilac za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je i vršio uviđaj na licu mesta, sa dežurnim zamenikom iz Odeljenja za opšti kriminal“, objašnjava Uskoković.

Ističe da se istraga kreće u više pravaca, kao da nijedan detalj neće biti neistražen, objašnjavajući da prema zakonu dečak zbog godina ne može krivično da odgovara.

Naglašava da se otac tereti za krivično delo protiv opšte sigurnosti, te da mu je određen pritvor od 48 sati – u toku kojih teče istraga, posle čega će biti priveden tužiocu na saslušanje.

"Za sutra je zakazano njegovo saslušanje. Za krivično delo koje mu se stavlja na teren, zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora", priča Uskoković.

Prema njegovim rečima, ovakav zločin je nezapamćen u Srbiji od Drugog svetskog rata. "Kada na licu mesta vidite suzne oči na licima osoba iz Hitne pomoći, ne može da taj prizor ne ostavi trajni uticaj na vas", priča Uskoković.

1 / 12 Foto: Tamara Trajković

Paziti na mentalno zdravlje dece

Ivana Stevanović iz Institut za kriminološka istraživanja kaže da je prvi put viđeno da ovakav zločin počini dete sa nepunih 14 godina, te da to nije zabeleženo ni u SAD, niti Rusiji.

"Sada je vreme da se okrenemo deci i njihovoj boli, jer čekaju odgovore od odraslih. Došlo je vreme da više pažnje posvetimo mentalnom zdravlju dece. Nije strašno ako neko ima problem. Očekujem da će naše institucije ići proaktivno“, navodi Stevanovićeva.

Kada je reč o pooštravanju kaznene politike, Stevanovićeva smatra da to nije dovoljno, da zakon treba svakako menjati, ali i da je potrebno da stvorimo sistem koji će efikasno dati odgovore na pojave koje karakterišemo kao krivično delo.

"Treba raditi na promeni sistema vrednosti", ukazuje Stevanovića, ističući da se moraju psihološko-pedagoški timovi u školama ojačati.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.