"PRIPREME SU POČELE KAD JE UŠAO U STRELJANU": Poznati advokat otkrio ko bi mogao da ODGOVARA za pucnjavu na Vračaru
Advokat Radiša Roskić, Foto: Printscreen/Kurir TV

SRBIJA ZAVIJENA U CRNO

"PRIPREME SU POČELE KAD JE UŠAO U STRELJANU": Poznati advokat otkrio ko bi mogao da ODGOVARA za pucnjavu na Vračaru

Cela Srbija i dalje je u šoku zbog stravične pucnjave koja se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Objavljeno:

Advokat Radiša Roskić komentarisao je stravičan zločin koji se dogodio u školi "Vladislav Ribnikar", te objasnio ko bi i na osnovu čega mogao da odgovara za počinjeno delo.

Cela Srbija i dalje je u šoku zbog stravične pucnjave koja se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Učenik sedmog razreda ušao je u školu sa oružjem i usmrtio osmoro vršnjaka i čuvara, dok su nastavnica istorije i šestoro dece povređeni i trenutno se nalaze u bolnici.

Kako osumnjičeni (13) još uvek nema navršenih 14 godina, on prema aktivnom zakonu ne može krivično odgovarati, a sada se za Kurir televizju oglasio advokat Radiša Roskić, te komentarisao ceo događaj. Na samom početku govorio je o zakonu, kao i potencijalim uzrocima.

Vračar
foto: Espreso

"Veoma sam tužan da sam u poznim godinama svog života svedok ove užasne tragedije. Lice koje nije navršilo 14 godina života nije krivično odgovorno. S tim u vezi razgovaramo samo o uzrocima koji su doveli do toga da maloletnik izvrši ovakvo krivično delo. Bez krivične odgovornosti, praktično, nema ni dela. Kompletna sudska aktuvnost će se svesti na to da se utvrdi njegovo psihičko zdravstveno stanje", objašnjava Roskić.

1 / 10 Foto: Petar Aleksić

Advokat izražava sumnju da se maloletnik pripremao samo mesec dana da počini ovaj zločin.

"U psihijatriji ne postoje duševna oboljenja, već duševni poremećaji. S tim u vezi, moram vam reći da sam ubeđen da je priprema koju je maloletni izvršilac imao u smislu obuke iz gađanja iz vatrenog oružja, planiranja, trajala dže od mesec dana koju pominje načelnik beogradske policije. Pripreme su poćele kad je ušao u streljanu, ko god da mu je to obezbedio. Prvi propust je rukovaoc streljane koji je dozvolio maloletniku da tu bude. Dečak je sam sebe ubedio da je dovoljno uvežban da koristi vatreno oružje koje je juče zloupotrebio", dodaje Roskić.

Objašnjava i koja je odgovornost roditelja maloletnog lica koje je usmrtilo devet osoba.

03:39

DEČAK NE MOŽE U ZATVOR, ALI NEKO ĆE SNOSITI POSLEDICE! Advokat Roskić za Kurir TV: Otac je morao da čuva pištolj zaključan u sefu

"Kad je u pirtanju vatreno oružje, postoje pravila o njegovom pravilnom čuvanju. Ko se ne pridržava tih pravila može odgovarati za izvršenja krivičnog dela teško delo protiv ugrožavanja sigurnosti. Odgovorno lice je onaj na čije ime glase dozvole za držanje vatrenog oružja. Pravila u tom domenu su vrlo jasna i ponovo se pokazuje da kad se zakonska pravila ne poštuju dođe do tragedije. Dakle oružje se čuva u zaštićenm prostoru, obavezno u čeličnom sefu, zaključan. Obavezno su razdvojeni oružje i municija. Nije u pitanju samo oružje. Ovo delo se može izvršiti i kad maloletniku neovlaščeno omogućite da koristi motorno vozilo", zaključio je advokat Roskić.

Bonus video:

01:12

Pucnjava u školi na Vračaru

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.