ŠTA AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMCA NAPADNE PAS? Advokat detaljno opisao ŠTA TREBA DA URADITE
Advokat Nemanja Milošević, Foto: Printscreen/Kurir TV

obratite pažnju!

ŠTA AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMCA NAPADNE PAS? Advokat detaljno opisao ŠTA TREBA DA URADITE

Policija kaže da to nije posao za njih jer ne postoji krivično delo

Objavljeno:

Svaki dan u Srbiji se dešavaju napadi pasa, a prethodne godine prijavljeno je 860 ujeda, od čega se 175 desilo samo u Beogradu. Ovo su uglavnom napadi vlasničkih pasa, što ukazuje na nedostatak brige i odgovornosti vlasnika prema svojim ljubimcima.

Svaki vlasnik psa u Srbiji dužan je da psa čipuje i vakciniše protiv besnila. Međutim, mnogi vlasnici se zaustavljaju samo na tome, a ne brinu se dovoljno o svom ljubimcu. Kao rezultat toga, komšije se više ne plaše da prijave nemarne vlasnike, jer strah od njihovih pasa postaje sve veći.

Jedan komšija se nedavno javio Redakciji Kurir televizije iz straha za članove svog domaćinstva, jer su mu komšijski psi ubili mačku i napali psa. Ovo nije usamljen slučaj, gospođa Ljubojev tvrdi za Redakciju da već godinama imaju problem sa komšijskim psima koji prolaze ispod ograde i napadaju njihove životinje.

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

Policija kaže da to nije posao za njih jer ne postoji krivično delo. Međutim, advokat Nemanja Milošević tvrdi da postoje pravni mehanizmi kojima bi porodice mogle da zaštite svoje živote i imovinu. Građansko pravo reguliše da imaju pravo da podnesu tužbu redovnom sudu i traže eventualnu štetu.

- Tu razlikujemo građansku pravnu odgovornost i krivičnu pravnu odgovornost. Ukoliko se takva situacija dešava, moramo da znamo da ta porodica ima u mogućnosti da primeni pravne mehanizme za zaštitu i to kako svojih života, tako i svoje imovine. Vrlo važno je reći da građansko pravna materija reguliše to da oni imaju pravo za podnošenje tužbe redovnom sudu kojim bi tražili eventualno štetu - rekao je Milošević.

Advokat naglašava da u slučaju ubistva mačke od strane pasa, mačka je bila vlasništvo porodice i da su psi naneli kako materijalnu, tako i nematerijalnu štetu. Ovo znači da bi porodica mogla da traži odštetu.

Takođe, advokat ističe da policija mora da reaguje u takvim slučajevima, a ako nemaju kadrovska sredstva, onda bi trebalo da preduzmu mere kako bi se obezbedili sigurniji uslovi za građane.

- U Boru je bio slučaj gde je pas ubio jednu stariju gospođu i njegov vlasnik je bio osuđen. Dakle, policija bi morala da reaguje. Možda nemaju određena kadrovska sredstva u datom momentu, ali to jeste njihov posao - rekao je Milošević.

(Espreso/KurirTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.