ŠARIĆEV ČOVEK OD POVERENJA PRVI NA LISTI: Sa Hrvatima švercovao kokain iz Južne Amerike, SVI SU NA OPTUŽNICI!
Darko Šarić, Foto: Nemanja Nikolić

JAVLJENO JE

ŠARIĆEV ČOVEK OD POVERENJA PRVI NA LISTI: Sa Hrvatima švercovao kokain iz Južne Amerike, SVI SU NA OPTUŽNICI!

Optuženi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i promet drogama, teško ubistvo, nedozvoljeno posedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, u sastavu zločinačkog udruženja

Objavljeno: 14:08h

Protiv osmoro hrvatskih državljana podignuta je optužnica zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrednosti većoj od 16,4 miliona evra i preprodaje oružja, a protiv prvooptuženog i za ubistvo jedne osobe u Ekvadoru, objavljeno je danas u Zagrebu.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nije objavila imena optuženih, a hrvatski mediji navode da je prvooptuženi Petar Ćosić (52), osoba od poverenja balkanskog narkobosa Darka Šarića.

Uz šverc kokaina, USKOK tereti prvooptuženog Ćosića da je zajedno s još jednom osobom koja je delovala iz Srbije, organizovao ubistvo Milana Milovca (47), koji je, prema pisanju medija, bio blizak Šarićev saradnik.

U saopštenju USKOKA, navodi se da je optužnica podignuta posle istrage u kojoj su dokazi nabavljeni u saradnji s nadležnima u Srbije, Francuskoj, Austriji, Španiji, Ekvadoru, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj, kao I uz angažman Eurojusta, Interpola I hrvatske ambasade u Čileu.

Kokain
Kokainfoto: MUP

Optuženi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i promet drogama, teško ubistvo, nedozvoljeno posedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, u sastavu zločinačkog udruženja.

U saopštenju USKOK-a navodi se da je prvooptuženi od kraja 2019. do 13. aprila 2022. povezao ostale u zajedničko delovanje u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvador radi šverca kokaina.

On je bio zadužen za osmišljavanje celokupnog plana šverca kokaina iz Južne Amerike prema Evropi, davao je instrukcije, nabavljao kokain, kontrolisao transport i iskrcavanje, odobravao njegovu prodaju i cenu prodaje, kao i način isplate i organizovao izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku.

Ostali optuženi su, među ostalim, finansirali ukrcavanje kokaina, preuzimali drogu u hrvatskoj Luci Ploče i potom je rasparčavali.U grupi je, prema navodima agencije Hina, bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posledica atentata. Prema Uskoku, atentat je organizovao prvooptuženi, zajedno s jednom osobom iz Srbije, jer su bili nezadovoljni Milovčevim postupanjem mimo njihovih dozvola i onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije.

Kokain
foto: Printscreen/MUP

USKOK takođe navodi da je u dva navrata organizovan šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali da su organizatori odustali od transfera, jer su bila uvedena ogračienja zbog pandemije koronavirusa.

Jedan od optuženih je, prema optužnici, početkom 2021. organizovao izvlačenje 65 kilograma kokaina iz kontejnera dopremljenog u Luku Ploče, ali osobe koje je angažovao nisu našle kokain jer ga je ranije zaplenila turska policija. Trećeoptuženi je s ciljem izvlačenja 430 kilograma kokaina iz kontejnera pristiglog u luku Rijeka, angažovao iste osobe, ali je odustao od angažmana zbog straha da ne bude otkriven jer je shvatio da je obaveštenje o zalutaloj pošiljci dato većem broju osoba.

USKOK je predložio da se sedmorici optuženih oduzme protivpravno stečena imovinska korist od 3,4 miliona evra. Uz to je Županijskom sudu u Zagrebu predloženo produženje istražnog zatvora za petoricu optuženih.

Bonus video: Hapšenje dilera

01:18

Hapšenje dilera droge na Novom Beogradu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.