SAHRANJENA MONAHNJA TEODORA: Veliki broj vernika došao na oproštaj
Monahinja Teodora, Foto: Printscreen/Youtube//ТВ Арс Медија

UPOKOJENA

SAHRANJENA MONAHNJA TEODORA: Veliki broj vernika došao na oproštaj

Preminula igumanija Teodora sahranjena je u monaškoj grobnici u manastiru Gračanica.

Objavljeno: 23:59h

Zaupokojenom Liturgijom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice episkop Teodosije, sveštenici, sveštenomonasi Eparhije raško-prizrenske oprostili su se od preminule igumanije manastira Gračanica mati Teodore.

Zaupokojenju je prisustvovao i veliki broj monaha i monahinja, rodbine, prijatelja i vernika koji su došli da se oproste od mati igumanije.

Episkop Teodosije je u besedi rekao da je mati Teodora dom napustila i na put Hristov krenula sa 12 godina.

Кao iskušenica boravila je najpre u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici, zatim u manastiru Rudenici da bi, blagoslovom Patrijarha Germana, 1955. godine došla u obitelj Presvete Bogorodice, manastir Gračanica, zajedno sa svojom sestrom - mati Tavitom i igumanijom Tatjanom.

Nakon četiri godine, od strane tada Episkopa raško-prizrenskog Pavla, biva monašena, dobivši ime po mučenici Teodori.

- U svom monaškom životu, mati Teodora je prošla kroz mnogobrojna poslušanja. Nikada joj ništa nije bilo teško i sa radošću i pesmom radila je i najteže poslove u manastiru. Sva njena radost i uteha bili su joj manastir, mati igumanija i sestre monahinje. Skoro sedam decenija svoga monaškog života, mati Teodora je podarila ovom manastiru, žiteljima Gračanice i našoj zavetnoj zemlji – Кosovu i Metohiji. Za to vreme, ona je mnoge zadužila svojom nesebičnom ljubavlju. Širinom svoje duše, ona je sve grlila i Hristom ljubila: stare i mlade, siromašne, bolesne, i sve potrebite. Njana milostiva ruka, bila je stalno ispružena ka onima kojima je pomoć bila potrebna - rekao je episkop Teodosije, piše RTS.

Preminula igumanija Teodora sahranjena je u monaškoj grobnici u manastiru Gračanica.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.