PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U BEČEJU ZBOG CURENJA GASA: Oglasili se i nadležni
Policija, Foto: RINA

užas

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U BEČEJU ZBOG CURENJA GASA: Oglasili se i nadležni

Specijalna ekipa Naftne industrije Srbije je stigla na lice mesta i počela je sa saniranjem problema

Objavljeno: 19:14h

U Bečeju je danas u mesnoj zajednici Donji grad proglašena vanredna situacija zbog curenja gasa iz jednog arteškog bunara koji nije u funkciji, navodi RTV Pannon.

Specijalna ekipa Naftne industrije Srbije je stigla na lice mesta i počela je sa saniranjem problema arteškog bunara kako bi sprečila moguće izbijanje gasa.

Zbog sumnje na curenje gasa tokom prepodnevnih časova su evakuisani Predškolska ustanova „Labud Pejović“ Bečej, tačnije objekat vrtića u Donjem gradu „Sunčev zrak“, Osnovna škola „Petefi Šandor“, zgrada Mađarskog kulturnog kruga „Petefi Šandor“, te prodavnica jednog trgovačkog lanca.

Bunar
Bunarfoto: Profimedia

Kuća porodice Stefanović se nalazi na oko 50 metara od mesta curenja gasa.

Prema rečima Jovana Stefanovića "videlo se, čulo se kako šušti i odgore se kao neka pena stvarala. Nije to još bilo toliko intenzivno da bi guralo gore".

Zbog curenja gasa u drugoj mesnoj zajednici u Bečeju je proglašena vanredna situacija.

Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine, Bečej: „Da li ćemo donositi još neke mere u toku dana, to ćemo još videti, u zavisnosti od toga kakvi budu rezultati merenja. Uspeli smo da po hitnom postupku obezbedimo ekipu NIS-a koja će izvršiti merenje.“

Na samo 10 metara od ovog bunara je 2012. godine takođe izbijao gas, voda i pesak sa dubine veće od 300 metara, ali srećom niko nije povređen i gas se nije zapalio. Tada je 80 posto gasne smeše bio ugljen dioksid sa malo metana. Sada se ovaj arteški bunar ponovo aktivirao, inače on je izbušen 2005. godine, ali je nakon otprilike godinu i po dana sam od sebe presušio. Rupa se počela peniti pre više od nedelju dana, a juče su na površinu izbili gas, voda i pesak.

Gabor Kuti, tehnički direktor, JP „Vodokanal“, Bečej rekao je da su sada izmerili koncentraciju gasova i proučavaju dokumentaciju koju su im dali, tehničke opise bušotine, pripremaju ekipu i opremu za likvidaciju ove bušotine.

Policija
Policijafoto: RINA

- To je rupa od 300 metara, gde će stručnjaci da stave razne materijale koji će u potpunosti da zapečate ovaj bunar, odnosno onemoguće izbijanje bilo kakvog gasa ili vode.

Još se ne zna kada će inženjerske ekipe NIS-a uspeti da saniraju curenje gasa iz bunara.

Ekipe NIS-a došle da pomognu

Kompanija NIS dobila je molbu Opštine Bečej da pomogne u sanaciji arteškog bunara u ovoj opštini, koji nije u vlasništvu Kompanije, a na kome je, kako je Kompanija obaveštena, došlo do izbijanja vode i gasova. Kao i 2012. godine kada je došlo do slične situacije, NIS će pružiti pomoć, kako bi sanacija bila izvršena u što kraćem roku, pa je tako na mesto događaja upućena vatrogasna jedinica NIS-a koja je u komunikaciji sa gradskom vatrogasnom jedinicom. Takođe, specijalna ekipa NIS-a izvršiće merenje gasova na lokaciji, dok je na mestu obezbeđena i oprema za rad u uslovima povećane koncetracije gasova.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.