LEGIJA PRVI PUT PROGOVORIO O UBISTVU ĆURUVIJE: Braća Simović odbila da govore pred sudom
Milorad Ulemek Legija, Foto: Uroš Arsić

PRVI PUT VAN ZATVORA POSLE 7 GODINA

LEGIJA PRVI PUT PROGOVORIO O UBISTVU ĆURUVIJE: Braća Simović odbila da govore pred sudom

Objavljeno: 12:16h
Završeno
12:15h

Pred Apelacionim sudom u Beogradu koji je otvorio glavni pretres protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti kojima se sudi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine danas su saslušani bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija kao i zemunci Miloš i Aleksandar Simović.

Sudija Vesna Petrović obavestila je prisutne da će veće Apelacionog suda naknadno odlučiti o predlozima tužilaštva i odbrane i da će se pretres pred tim sudom nastaviti 28. marta.

11:25h

Za reč se potom javio optuženi Ratko Romić

- Ja želim da se osvrnem na nastupe ovih svedoka, želim da kažem da su 2016. godine Ulemek i baća Simović izjavili da im se upućuju pretnje i da je sud naložio tužilaštvu da te navode proveri. U tom smislu BIA, MUP i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde su dostavili izveštaje i iz njih ova se vidi da su tri nezavisna državna organa zaključila da su ovi tužilački svedoci lagali da im se preti i da optuženi u ovom postupku, nisu upućivali pretnje. Potpuno nekorektno od strane tužioca da ponovo insinuira ovako nešto - rekao je optuženi Ratko Romić.

Advokat Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića je zatražio da se, s obzirom na današnje svedočenje trojice pripadnika zemunskog klana, njihovi iskazi iz istrage izdvoje iz spisa predmeta.

- Iz njihovih iskaza vidi se da oni ništa ne znaju o ubistvu Slavka Ćuruvije i da su oni ranije bili naterani da govore drugačije i da oni ne smeju drugačije da kažu sve dok su u zatvoru. Ne zaboravite da je prošli put u sudnci prisustvovao načelnik službe za obezbeđenje Zabele, od kog svi zavise dok su tamo, a da je on bio član Komisije za istraživanje ubistava novinara. Možete da pogledate snimke od tada, i tada su u sudnici zazirali od njega. Ni jedan od njih nema veze i saznanja o ovome. Neko je pokušao da ih izmanipuliše - navela je advokat Zora Dobričanin Nikodinović tvrdeći da ovi svedoci "jesu trpeli pritisak, ali od onih od kojih zavise u Zabeli".

Branilac Miroslava Kuraka, advokat Stevan Protić naveo je i da je reč o pokojnom Goranu Nenadoviću, koji je bio član komisije i paralelno načelnik u Zabeli.

11:13h

Aleksandar Simović uveden u sudnicu

Posle Miloša Simovića, u sudnicu je uveden njegov brat, Aleksandar Simović.

- Jednostavno nisam želeo da učestvujem u ovome - kratko je rekao Aleksandar Simović.

Sudija: Imate li neka saznanja o ubistvu Ćuruvije, ko je naručilac, ko je izvršilac, da li vam je neko pričao o tome?

Simović: Ne želim da pričam o tome.

Tužilac: Da li želite da odgovarate na pitanja tužioca?

Simović: Ne želim.

Sudija: Zašto ne želite, da li zbog toga što možete da budete izloženi krivičnom gonjenju?

Simović: Jednostavno ne želim da odgovaram na pitanja pred ovim sudom i tužilaštvom.

11:10h

Miloš Simović za govornicom

Miloš Simović je rekao da neće da daje bilo kakve iskaze i da neće da odgovara na bilo kakva pitanja, pa da u tom smislu ne želi ni da položi zakletvu.

Na pitanje sudije da li ostaje pri iskazima, on je rekao da se ne seća i da ne ostaje pri njima.

- Davno je bilo, ne sećam se. Ja ne bih odgovarao, optužene ovde ne poznajem, nisam učesnik događaja, ne mogu da govorim o tome.

Sudija: Da li znate nešto o tome, da li ste pratili neko lice?

Miloš Simović: Ne bih odgovarao na pitanja.

Sudija: Da li ste u ubistvu razgovarali sa nekim?

Simović: Ne bih odgovarao na pitanja, ne bih se izlagao tome.

Sudija: Da li su vam upućene pretnje?

Simović: Ne.

Simović: Nemam šta da dodam, samo bih čestitao 8. mart.

10:54h

Milorad Ulemek Legija u sudnici

Milorad Ulemek Legija, koji se pre tačno osam godina pojavio u javnosti i to u istoj sudnici, kada je svedočio pred Specijalnim sudom u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije uveden je u sudnicu u sivom zatvorskom odelu.

Podsetimo, on u posebnom delu Zabele, takozvanom Alkatrazu, služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, pošto su mu maksimalne kazne izrečene osim za ubistvo Zorana Đinđića i zločine Zemunskog klana i za ubistvo na Ibarskoj magistrali, kao i za učešće u ubistvu Ivana Stambolića.

1 / 11 Foto: Uroš Arsić

Sudija ga je na početku pitala da li su mu podaci nepromenjeni i upozorila ga da je dužan da govori istinu i da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično delo,kao i da ne mora da odgovara na pitanja koja će njega izložiti krivičnom gonjenju.

Sudija: Da li nešto znate o ubistvu?

Ulemek: Ja nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem od onoga što sam prošli put svedočio, nemam šta da dodam. Nemam neposredna saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Sudija: Ostajete pri svemu?

Legija: Nemam šta da dodam i oduzmem, kao što sam rekao.

Sudija: Da li je došlo do susreta Vas i Radomira Markovića, da li vam je stavio predlog da vi likvidirate neko lice koje ugrožava državnu bezbednost?

Ulemek: Sve ovo sam već govorio, ne vidim svrhu ovog ispitivanja.

Sudija: Da li ste vi od njega saznali da su kao navigatori jedne akcije hapšenja angažovani "oni Radonjini koji su već ubili Ćuruviju"?

Ulemek: Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom suđenju.

Tužilac: Da li i daje stoje okolnosti da je ugrožena njegova i bezbednost njegove porodice?

Sudija: Da li su vam upućene pretnje i da li su one uticale na vaše odgovore?

Legija: Ne, nisu uticale. Ranije ih je bilo pred moje svedočenje 2016.

Zora Dobričanin Nikodinović: Tužilac ne prestaje sa manipulacijama, traženo je od BIA, MUP, Tužilaštva, Uprave za izvršenje da li je bilo pretnji i dostavljen nam je izveštaj da tih pretnji nije bilo.

Advokat Stevan Protić: Da li je svedok ikada rekao tužiocu da je na pokojnog Ćuruviju pucao Miroslav Kurak?

Ulemek: Ne

Advokat Dobričanin: Da li ima saznanja da je Ratko Romić udario Prpu pištoljem u glavu?

Ulemek: Ne, ja nemam takva saznanja.

Advokat: Jeste li imali takve podatke, dokaze neposredne da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju?

Ulemek: Neposredne, ne.

Sudija: A posredno?

Ulemek: Već sam odgovorio.

Ulemek je završio sa svedočenjem, u sudnicu je uveden Miloš Simović.

Podsetimo, trojica svedoka trebalo bi da budu dovedena iz zatvora Zabela u kom služe maksimalne kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i zbog drugih zločina zloglasnog zemunskog klana u kojima su učestvovali.

Na optuženičkoj klupi su Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak u bekstvu.

Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvijafoto: Beta/Peđa Milosavljević

Pred sudom su u ponedeljak optuženi negirali krivicu, a tadašnja nevenčana Ćuruvijina supruga, Branka Prpa je saslušana kao svedok i oštećena jer je na dan kada je on ubijen, ona od udarca u glavu zadobila lakše povrede. Branka Prpa je pred sudom izjavila da optuženi Kurak i Romić nisu osoba koju je toga dana videla u haustoru u centru Beograda da puca u Slavka Ćuruviju.

(Espreso/Kurir) 

Izmena: 11:25h

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.