EPILOG NASILJA U SMEDEREVSKOJ ŠKOLI: Evo šta se dešava sa PROFESOROM koji se sukobio sa ĐAKOM!
Škola / Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

Okršaj na času zbog mobilnog telefona

EPILOG NASILJA U SMEDEREVSKOJ ŠKOLI: Evo šta se dešava sa PROFESOROM koji se sukobio sa ĐAKOM!

Treći nivo nasilja podrazumava naročito sledeće oblike fizičkog nasilja i zlostavljanja: tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem

Objavljeno:

Radoslav Pantić, profesor matematike u Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi "Despot Đurađ" u Smederevu suspendovana je sa nastave, dok se disciplinski postupak vodi protiv dvoje učenika drugog razrada zbog incidenta koji se dogodio na času, saznaje "Blic".

Kako saznajemo, ceo slučaj se i dalje ispituje, odnoso na terenu su sada i predstavnici Školske uprave Požarevac, tela pri Ministarstvu prosvete. Profesor je dao izjavu prošle nedelje, a u petak su u školi saslušani i učenici, akteri ovog događaja, u prisustvu roditelja.

Saznajemo i da se disciplinski postupak vodi i protiv dva učenika - jednog koji se sukobio sa profesorom i drugog koji je sve to snimao mobilnim telefonom iz klupe.

Sve se dogodilo u sredu, 1. marta, ma času matematike u ovoj smederevskoj srednjoj školi. Na snimku do koga je došla redakcija "Blica", vidi se da profesor drži čas, a onda nešto govori učeniku (taj deo smimka nema ton) do koga kasnije dolazi i uzima mu mobilni telefon iz ruke. Učenik žustro ustaje za profesorom, vuče ga i cima za ruku, ne bi li vratio svoj telefon nazad.

U celom tom okrašaju, u jednom momentu profesor obara učenika na katedru, on kreće da pada, ali uspeva da ostane na nogama, nakon čega on kreće da gura profesora. Incident se zavšrava tako što nastavnik napušta učionicu. Na snimku se vidi i da se grupa drugih učenika smeje na ceo događaj. Sve ovo iz klupe snima neko od učenika.

Ceo ovaj slučaj zainteresovao je domaću javnost, a, iako je profesor u jednom trenutku oborio učenika na katedru u celom tom otimanju o telefon, negativnih komentara na račun profesora praktično nema.

Kako saznaje Blic od meštana Smedereva, za nastavnika Radoslava Pantića, koga svi znaju kao Pantu i koji već dugo radi u ovoj srednjoj poljoprivrednoj školi, niko nikada ništa loše nije rekao niti čuo.

- On je pozitivan lik, voli da se šali. Živi na selu, često je pomagao u školskoj ekonomiji, učestvovao je uvek i u hranjenju i brizi oko životinja - kažu nam meštani koji ga poznaju.

Učionica / Ilustracija
Učionica / Ilustracijafoto: Nemanja Pančić

"Taj nastavnik je čuveni Panta"

Tako je za vikend osvanuo i post na Fejsbuk grupi Slobodan grad Smederevo o pomenutom profesoru. Autor te objave je Vladimir Aranđelović, koji kaže da je i sam svojevremeno bio učenik te škole, a zatim je tu i radio. Njegov post prenosimo u celosti:

"Danas sam saznao da je nastavnik matematike u jednoj smederevskoj srednjoj školi suspendovan zato što se verbalno i fizički sukobio sa učenikom na času. Taj nastavnik ima nadimak. Taj nastavnik je čuveni Panta. I oni kojima nije predavao, Smederevci, čuli su za njega.

Panta je osobenjak. Dete, u najnevinijem smislu, zarobljeno u telu sredovečnog čoveka. Seljak, Skobaljac, sa istančanim umetničkim ukusom. Ne govorim to napamet. Radio sam u toj istoj školi pet godina, a Panta je bio moj čest sagovornik na malim i velikim odmorima.

Kako je samo lepo govorio o muzici i knjigama, o likovnim izložbama i nastupima folklornih ansambala. Kako je istinski, duboko, do dna duše, voleo. Umetnost. Lepotu. Sklad. A pre svega, bio je vrstan matematičar.

Ne bih sada da ulazim u detalje. U način njegovog predavanja i komunikacije sa đacima, o čemu se često govorilo i ovako i onako. Još i onda kada sam bio đak te škole, mada mi Panta nije predavao, čuo sam za njega. O njemu se pričalo uz osmeh, a ponekad i uz nevericu: „Zar je stvarno pevao đacima arije na času matematike?“ Da, pevao je. I to, kažu, veoma lepo.

Ne bih sada ni o detaljima današnjeg incidenta. Nešto se vidi na snimku koji je objavljen u medijima. Međutim, mnogo toga je, lukavo i kukavički, skriveno. Ali vidi se ono što je najvažnije za društvo u kome živimo. Vidi se kako izgleda kada živiš u paklu ispranih mozgova i ispraznih duhova. U paklu bezdušja.

Što se mene tiče, ja vidim i ovo: Panta je kompleksna osoba, nerazumljiva mediokritetima. Panta je dobar čovek. Idealna žrtva zlu što zajedljivo palaca. Panta, od prezimena Pantić, ima i kršteno ime. Radosav. Ali Panta ima i nešto što, nažalost, mnogi stanovnici ovog pakla više nemaju. Dušu.

Mislim da mi je od prve rečenice namera bila da nešto od te duše, nešto što mi je Radosav Pantić Panta poklonio u razgovorima o umetnosti i lepoti, saspem, kao najvišu istinu, u lice svima onima koji bi da je unize i ponište. Niste uspeli. Neka ovi redovi trajno svedoče o tome."

Pokrenuta i peticija podrške profesoru

Ova objava izazvala je veliki broj komentara i u svima je izražena podrška profesoru.

Takođe, pre dva dana pokrenuta je i onlajn peticija "Podrška profesoru Radosavu Pantiću", koja za sada ima nešto manje od 1.000 potpisa.

Podsetimo i na to da je ceo slučaj okarakterisan kao treći, najviši, crveni stepen nasilja.

Šta je treći nivo nasilja

Kako se navodi u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemravinje, na trećem nivou, a što je ovde i slučaj, "aktivnosti preduzima direktor sa timom za zaštitu, uz obavezno angažovanje roditelja i nadležnih organa, organizacija i službi (centar za socijalni rad, zdravstvena služba, policija i druge organizacije i službe)".

Treći nivo nasilja podrazumava naročito sledeće oblike fizičkog nasilja i zlostavljanja: tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem.

Takođe, u pravilniku stoji da "uvek kada je zaposleni počinilac nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja prema detetu i učeniku u ustanovi, direktor preduzima mere prema zaposlenom, u skladu sa zakonom, a prema detetu i učeniku mere za zaštitu i podršku (plan zaštite) na osnovu Pravilnika o protokolu".

U Pravilniku se navodi i da zaposleni ne sme svojim ponašanjem da izazove ili doprinese nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju.

U školi važi pravilo nulte tolarencije na bilo kakvo nasilje.

(Espreso / Blic, Natalija Živanović Popović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.