NASMEJANI KOLJAČ OTKRIO KO JE BIO GLAVNI U OZGLOGLAŠENOM KLANU: Velja Nevolja ipak NIJE BIO MOZAK OPERACIJE?!
Srđan Lalić, Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Privatna arhiva, Nestali Srbija

odmotava se klupko?

NASMEJANI KOLJAČ OTKRIO KO JE BIO GLAVNI U OZGLOGLAŠENOM KLANU: Velja Nevolja ipak NIJE BIO MOZAK OPERACIJE?!

Lalić je, tokom sudskog procesa, Marka Miljkovića više puta označio kao glavnog nalogodavca grupe, dok je za Belivuka govorio da mu je bio prijatelj i da se kajao

Objavljeno:

Na jučerašnjem suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića okrivljenom svedoku Srđanu Laliću pitanja je počeo da postavlja prvooptuženi Veljko Belivuk. Iako je i ovog puta došlo do sporadičnih komentara i prepirki, bilo je primetno da Lalić prema Belivuku nije imao stav koji je imao kada ga je ispitivao Miljković.

Iako se Veljko Belivuk vodi kao vođa klana, Lalić je tokom prethodnih suđenja izneo niz tvrdnji u vazi sa tim da je pravi "mozak operacije", čija je zamisao bila na koji će način da se izvršavaju krivična dela, bio Marko Miljković.

Marko Miljković
Marko Miljkovićfoto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić

Lalić je u svom iskazu, ali i odgovorima prilikom ispitivanja, Miljkovića okarakterisao kao osobu koja "manipuliše strahom". Prema njegovim rečima, Miljković je u klanu "vukao sve konce", bio je mozak akcija koje su u vezi sa uznemirujućim ubistvima, a uz to mu je glavni motiv bio novac koji, kako Lalić tvrdi, nije želeo da deli sa saradnicima.

- Miljković je osmislio da kriminalna grupa radi na način na koji je radila. Mi smo pričali više puta. Miljković je osmislio da se ubistva izvode na taj način. Nije imao ko drugi da osmisli taj sistem. On je bio mozak za ste te operacije ubistava od početka do kraja - rekao je Lalić tokom jednog od suđenja.

Na temu da li je veći autoritet u grupi bio Belivuk ili Miljković, odgovorio je da su njih dvojica "po karakteru i mnogim drugim stvarima potpuno različiti".

Srđan Lalić
Srđan Lalićfoto: MUP

- Veljko je imao harizmu, bio je prirodna pojava. Miljković je bio mnogo lukaviji i vukao je više poteza, dopunjavali su se. Ne mogu da kažem ko je za mene bio veći autoritet - dodao je.

On je istakao da je "Miljković pripadnike škaljarskog klana nazivao smradovima i neprijateljima" i dodao da je govorio da ih "sve treba potamaniti".

Na pitanje Miljkovića ko je zastrašivao članove grupe za koje je govorio da su se bojali svoj život, Lalić je odgovorio da je Miljković to "radio više desetina puta i manipulisao strahom".

- Ti si širio strah tim metodama. Ponavljao si iznova i iznova, sećaš se - rekao je Lalić.

Kada je Lalić govorio o saznanjima o konkretnim ubistvima, u većini slučajeva je pričao isticao kako detalje zna upravo zato što im je o njima pričao Miljković. U više navrata je spominjao da mu se Miljković hvalio, pokazivao footgrafije, opisivao kako su izvršili ubistva, kao i da je "Miljković potpirivao mržnju između škaljarskog i kavačkog klana".

On je istakao da je video fotografiju ubijenog Joke, a da je njegov identitet znao jer mu ga je upravo Miljkobić otkrio. O "Skaj" nalogu Mason, koji je navodno koristio vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, Lalić je navodno znao jer mu je i taj detalj ispričao upravo Miljković.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer foto: detective-info.com.ua/Kurir

Tvrdi da je Miljković hteo da ubije Belivuka

Prilikom odgovaranja na pitanja istakao je i da je Miljković hteo da ubije Belivuka.

- Rekao si mi: "Je l' ti misliš da nas Debeli ugrožava?", a svi znaju šta ti misliš kad to kažeš. Za njegovu ženu si rekao da je krmača debela koja mu ispira mozak. Mislio sam da možeš i Veljka da likvidiraš - rekao je Lalić Miljkoviću na jednom od ročišta.

Na Miljkovićevo pitanje zbog čega onda to nije u radio, Lalić je odgovorio da "nije stigao, a i Veljko je to znao".

Iz Lalićevog iskaza, kao i odgovora na pitanja, može da se izvede zaključak da za vođstvo klana i sve njegove ključne operacije želi da okrivi Miljkovića, iako se od početka slučaja klan posmatrao kao grupa Veljka Belivuka, te da je samim tim upravo Belivuk bio čovek koji se za sve pita.

Belivuk predstavljen kao pokajnik

Kada je u pitanju Veljko Belivuk, Lalić je, u više navrata upitan zbog čega je nešto uradio, rekao da je krivično delo izvršio kako bi pomogao Veljku Belivuku i zato što mu je Belivuk bio prijatelj. Ono što je primetno je da je za većinu krivičnih dela kao glavnog nalogodavca označio Miljkovića, o kome se nije suzdržavao da govori loše, dok je za Belivuka isticao da ga je poštovao.

Belivuka je spominjao da je bio prisutan u izvršenju krivičnih dela, ali ne i u kontekstu da mu je on pričao neposredno o ubistvima, u meri u kojoj je to radio Miljković.

Lalić je Belivuka prikazao kao nekoga ko se do te mere pokajao zbog jednog od ubistava, da je čak išao u crkvu i palio sveće. On je na Miljkovićevo pitanje ko je ubio Aleksandra Gligorijevića Pukija rekao da je to bio Veljko Belivuk.

- Nisam video da ga je ubio, ali sam video Veljka potresenog. Veljko se pokajao posle tog ubistva, išao je u crkve i palio sveće. Rekao je "Ogrešili smo se, brate" - rekao je Lalić.

Belivuk je istakao da je, sa jedne strane, istaknut kao vođa klana, a da ga Lalić prikazuje kao čoveka koji pokazuje slabosti, kaje se, i ide da pali sveće.

- Rekao si da niko nije smeo da pokaže slabost, a ko šta radi, ja sam vidno potresen i uzrujan - rekao je Belivuk.

Lalić je odgovorio da je to "bila samo jedna situacija".

- Ja nisam hroničar tvog života. Nisi mogao da se obuzdaš, a ja sam te dobro znao i prepoznao sam. Drhtala ti je ruka i uzrujao si se - rekao je.

Na pitanje Belivuka ko je bio vođa grupe, Miljković ili on, Lalić mu je odgovorio da se zapita.

- Pa zapitaj se i ti zašto smo ovde, ko ti je krojio politiku. Dominantnije je bilo mišljenje Miljkovića, vidite i ovde, on vodi odbranu, a ne advokati - rekao je Lalić.

Iz svega do sada izrečenog u sudnici mogao bi da se izvuče zaključak da okrivljeni svedok Srđan Lalić optuženog Marka Miljkovića krivi za ključne radnje organizovane kriminalne grupe, a potencijalno ističe i da bi, umesto Belivuka, prvookrivljeni trebalo da bude upravo Miljković. Ono što je takođe primetno jeste da, uprkos manjim čarkama, Lalić prilikom odgovaranja na pitanja Veljka Belivuka ima potpuno drugačiji stav nego što je imao kada je odgovarao na pitanja Marka Miljkovića.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.