PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV CARINSKOG AGENTA: Tužilaštvo traži da mu se oduzmu nekretnine i stan u Beogradu na vodi
Aleksandar J., Foto: Društvene mreže

KORUPCIJA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV CARINSKOG AGENTA: Tužilaštvo traži da mu se oduzmu nekretnine i stan u Beogradu na vodi

Oni podsećaju da je sledila proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova

Objavljeno: 13:47h

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Aleksandra J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

Tako navedeni novac, za koji je znao da potiče iz kriminalne delatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina, čije je privremeno oduzimanje tužilaštvo takođe zatražilo, kao i kupovinu vrednijih pokretnih stvari. Tužilaštvo traži da mu se privremeno oduzmu nekretnine, među kojima i stan u Beogradu na vodi.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine. Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrdjivanju. Tužilaštvo je takodje predložilo sudu da Aleksandru J. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi uticao na svedoke iz Hrvatske koji treba da se ispitaju u daljem toku postupka.

"Takodje, Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža. Podsećamo da je ovaj postupak pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje okrivljeni", navode u Višem javnom tužilaštvu.

Oni podsećaju da je sledila proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati ovakve saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se tereti. Napominju da je u ovom trenutku finasijska istraga i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

1 / 3 Foto: Društvene mreže

Sporno 65 carinskih deklaracija

Aleksandar J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem I overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo privrednog društva “C&A MODA RS” doo Beograd, iako to nije bilo tačno, a koje privredno društvo ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima. U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe, iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd, okrivljeni je, kako se sumnja, sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.