EVO GDE SE NALAZE DECA ANE VOLŠ: Centar za socijalni rad OTKRIO kome bi DECA MOGLA da PRIPADNU ako BRAJANA OSUDE
Deca Ane i Brajana Volša, Foto: INSTAGRAM/ANAWALSHE

detalji

EVO GDE SE NALAZE DECA ANE VOLŠ: Centar za socijalni rad OTKRIO kome bi DECA MOGLA da PRIPADNU ako BRAJANA OSUDE

Dobra strana u čitavoj tragdiji jeste ta što su mališani, prema navodima, smešteni zajedno

Objavljeno:

Tri dečaka od dve, četiri i šest godina spavala su kada im je majka, Srpkinja Ana Volš, misteriozno nestala, a nakon što im je i otac uhapšen zbog ometanja istrage, preko noći su praktično postali siročići. Deca Ane Volš, čini se, makar po njenim objavama na društvenim mrežama, bila su njen svet, te je vrlo često objavljivala srećne porodične fotografije.

"Blic" je stupio u kontakt sa Centrom za socijalni rad u Americi koji im je otkrio da je starateljstvo nad decom preuzelo Odeljenje za decu i porodicu iz Masačusetsa u SAD.

- Odeljenje je preuzelo starateljstvo nad decom Ane i Brajana Volša. Zbog državnih i saveznih zahteva o privatnosti, trenutno nismo u mogućnosti da damo više detalja o konkretnom slučaju - izvestili su Blic u pisanom odgovoru.

Dobra strana u čitavoj tragdiji jeste ta što su mališani, prema navodima, smešteni zajedno.

Iz Centra za socijalni rad objasnili su za "Blic" da kada oni preuzmu decu, Odeljenje prvo pokušava da pronađe rođaka ili odraslu osobu od poverenja koja je već poznata detetu i koja bi mogla kao hranitelj da preuzme brigu o deci.

- Kada je dete udaljeno iz kuće, Odeljenje mora odmah da podnese pismenu izjavu sudu za maloletnike navodeći razlog za udaljavanje iz doma (ili sledećeg radnog dana ako se udaljenje dešava van radnog vremena). Sud može izdati Odeljenju hitan nalog za starateljstvo i zakazati ročište u trajanju od 72 sata, gde će sud odrediti da li privremeno starateljstvo treba da ostane u nadležnosti Odeljenja. Sud na kraju odlučuje o starateljstvu nad decom - navode dalje u pisanom odgovoru.

Ana i Brajan sa sinovima
Ana i Brajan sa sinovimafoto: Društvene mreže

Oni su dalje naveli i po kojim zakonima i principima inače delaju u situacijama kada deca potpadnu pod njihovu nadležnost.

- Sveobuhvatni cilj Odeljenja jeste da obezbedi deci da budu bezbedna, brižna, stabilne, doživotne porodice u kojima sazrevaju. Dok je bezbednost najveća briga, Odeljenje prvo koristi saradnički pristup zasnovan na snazi, fokusiran na zajednicu i jačanje porodice deteta. Ako nije moguće izdržavati dete u svom domu i dete živi sa samo jednim roditeljem, Odeljenje prvo istražuje dostupnost i spremnost da se o detetu brine ne-roditelj - kažu iz Odeljenja za decu i porodicu u Masačusetsu.

Navode da će prilikom usvajanja dece Odeljenje biti usresređeno na porodicu koja je spremna da učestvuje u obuci i proceni za smeštaj dece. Do toga dolazi tek kada se identifikuje potencijalno srodstvo.

Kako ističu iz Centra za socijalni rad, rodbinska briga je negovanje i zaštita dece u porodičnom okruženju od strane srodnika ili odraslih osoba kojima deca veruju. Rodbinske porodice su osobe u krvnom srodstvu (ujak/stric, baba/deda, tetka..) ili druga odrasla osoba kojoj dete veruje ili prepisuje ulogu porodice (nastavnik, prijatelj roditelja...)

- Veruje se da smeštaj u rodbinskoj porodici jača rasno, etičko, jezičko, kulturno i versko nasleđa i promoviše kontinuitet porodičnih odnosa - navode oni.

Takođe, svaki pojedinac bez obzira na srodstvo, koji živi ili značajno vreme provodi u domu, može usvojiti decu. On preuzima određeni stepen odgovornosti o detetu.

Još neki od faktora prilikom dobijanja starateljstva jeste da Odeljenje traži da ukoliko deca budu smeštena u određenu porodicu, oni moraju da im obezbede redovan kontakt sa socijalnim radnikom, pogotovo tokom probnog perioda i utvrđuju ograničenje broja dece o kojoj porodica može da brine.

Ko će imati prednost u preuzimanju dece?

S obzirom na sve navedeno iznad, ukoliko otac Brajan ostane iza rešetaka, briga o deci bi najpre mogla da bude poverena njegovoj majci Dijani, odnosno baki po ocu s obzirom da ne postoje jezičke i kulturne barijere kao u slučaju bake po majci Milanke koja živi u Beogradu.

Ana Volš sa majkom
Ana Volš sa majkomfoto: Facebook/Printscreen

Sledeće u redu mogle bi biti Anine drugarice koje su već izrazile želju da preuzmu birgu o dečacima ukoliko se ispune gorenavedeni uslovi.

Anin sinovi mogu biti ključni svedoci

Kako piše Boston25, deca su verovatno deo istrage nestanka njihove majke, a kako navodi advokat Vendi Marfi: "Nema sumnje da su kada je majka nestala, a otac u zatvoru, deca u suštini siročići u ovom trenutku“.

- Traumu koju će pretrpeti jednostavno ne mogu ni da zamislim. Oni zaslužuju da budu saslušani dok se ovo odigrava. Da li su oni bili svedoci onoga što se dogodilo Ani? Da li su bili svedoci i drugih stvari? - upitao je Marfi koji je dodao da "s obzirom na to u kojoj meri je policija fokusirana na kuću kao mesto nekog zločina nema sumnje da su deca svedoci".

- Sa decom dok su pod nadzorom istražitelji lakše mogu da pričaju bez obzira gde fizički borave. Odvajanje od roditelja je dovoljno traumatično, a uvek ne znamo mnogo toga. Deca se moraju čuti. Oni su često najugroženiji i njima je najpotrebnija pomoć spolja - rekao je Marfi.

Anine drugarice žele da preuzmu brigu o dečacima

Anine prijateljice mole službe za zaštitu dece da im dozvole da brinu o njena tri sina kako ih ne bi smestili u hraniteljske porodice, jer bi tako bili razdvojeni.

- Ana je nestala pre 11 dana. Šanse da je pronađemo su strašne, ali moramo da brinemo o njenoj deci. To bi trebalo da bude naš prioritet - rekla je Anina prijateljica Skaj tokom intervjua u njenom domu i dodala: "Međunarodna zajednica u oblasti Nove Engleske, uključujući porodice čija se deca igraju sa Aninim žele da se staraju o njima dok ne dođe Anina mama iz Srbije u SAD".

Brajan nije dozvolio da Ana odvede decu

Inače, pre nestanka mališana Ana se žalila bližnjima da želi da više vremena provodi sa njima.

Anina majka Milanka je navela je " je Ana želela da i deca dođu kod nje u Vašiongton, ali Brajan pošto je još uvek bio u tom sudskom procesu i pošto nosi nanogicu nije dozvolio da deca idu..."

O razmiricama oko dece govorila je i najbolja prijateljica nestale Ane koja je navela da je oko Božića bilo poprilično napeto, te i da je Ana bila frustrirana jer nije mogla da zbog posla provodi više vremena sa decom.

"Kao da je znala šta je čeka, pa se opraštala od svoje dece"

Ana i Brajan Volš
Ana i Brajan Volšfoto: Facebook / Ana Ljubičić

Lepi, nasmejani, srećni, ali uvek samo sa majkom. Na slikama i snimcima koje je Ana Volš delila na svom instagram nalogu, Brajan nije postojao dve godine. Tri dečaka, čini se, makar po objavama, bili su Anin svet.

Ana je bila veoma aktivna na društvenim mrežama, te je stalno delila sa svojim pratiocima kako provodi dane. Kačila je slike svojih dečaka i snimala njhove zajedničke trenutke.

Na jednoj od poslednjih objava, snimila je garderobu svojih sinova, kao i njihove prve benkice, igračkice, cucle, patikice. Ove objave postavljala je na Instagram neposredno pre nestanka, 18. 12. 2022. godine.

Njena objava naišla je na lavinu komentara, koji slamaju i najtvrđa srca..

- Kao da je znala šta je čeka, pa se opraštala od svoje dece - jedan od komentara.. dok su ostali pratioci pisali kako je sve ovo jako potresno i mnogo tužno.

Jedan od korisnika napisao je da se ne pišu ružne stvari ispod Aninog videa, jer će njena deca jednoga dana gledati ovaj snimak kao i ceo profil, te da kada pogledaju njene slike i sam profil uvek imaju u sećanju lepe uspomene.

Pratite slučaj Ane Volš i na TikTok nalogu Espresa:

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.