GORAN PAPIĆ OSUĐEN ZBOG AFERE "BLINDA": Dobio 2 godine zatvora zbog Marka Miljkovića i to NIJE SVE!
Goran Papić, Foto: Nenad Kostić

SAOPŠTENO JE

GORAN PAPIĆ OSUĐEN ZBOG AFERE "BLINDA": Dobio 2 godine zatvora zbog Marka Miljkovića i to NIJE SVE!

Podsetimo, pored kazne zatvora, Papiću je izrečena i mera zabrane rada u MUP-u u trajanju od 10 godina

Objavljeno:

Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) koji je pred Višim sudom u Beogradu bio osuđen na godinu i četiri meseca zatvora zbog toga što je 15.aprila 2020. mimo procedure vratio blindirani BMW Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, odlukom Apelacionog suda kazna je povećana na dve godine zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, doneo je presudu kojom je, usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca u Beogradu, preinačio prvostepenu presudu, u pogledu odluke o kazni i okrivljenog Gorana Papića za izvršenje krivicnog dela trgovina uticajem osudio na kaznu zatvora u trajanju od dve godine. U preostalo delu prvostepena presuda je potvrđena.

Podsetimo, pored kazne zatvora, Papiću je izrečena i mera zabrane rada u MUP-u u trajanju od 10 godina.

Goran Papić
Goran Papićfoto: NENAD KOSTIĆ

Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio lične i porodične prilike, dok je od otežavajucih okolnosti pravilno imao u vidu težinu posledice, tačnije da se posredno posledica manifestuje na ugrožavanje bezbednosti društva i građana jer je okrivljeni krivično delo izvršio kao zamenik načelnika službe policije koja je formirana i kojoj je cilj borba protiv organizovanog kriminala, i da je on upravo u tom svojstvu činio pogodnost licu koje je nesumnjivo za policiju još tada pripadalo organizovanom kriminalnom miljeu, te time kao drugopozicionirano službeno lice u hijerarhiji navedene službe, činio upravo suprotno onome što je cilj i svrha organizovanja i rada Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Međutim, po oceni Apelacionog suda, osnovano se izjavljenom žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu, utvrđenim olakšavajućim okolnostima dao preveliki značaj u odnosu na težinu društvene opasnosti krivičnog dela.

Marko Miljković i Veljko Belivuk
Marko Miljković i Veljko Belivukfoto: MUP Srbije, Ana Paunković

Sudija Milan Grkinić, podsetimo, u obrazloženju prvostepene presude je naveo da je utvrđeno da je Papić koristio svoj uticaj koji je imao zbog opšte poznate činjenice da je bio u prijateljskim odnosima sa bivšim ministrom Nebojšom Stefanovicem i da je tako uticao da se Miljkoviću vrati auto.

Automobil Marka Miljkovića
Automobil Marka Miljkovićafoto: Nikola Anđić

Okrivljeni Goran Papić je koristeci svoj pretpostavljeni uticaj, zbog poznate činjenice da je bio lični prijatelj tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije - Nebojše Stefanovića, posredovao kod Milenka Munižabe, u to vreme, načelnika Uprave kriminalisticke policije Policijske uprave za grad Beograd, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i to da se Marku Miljkoviću vrati blindirani automobil marke „BMV", model 760 LI, koje je istog dana od njega oduzeto od strane ovlašcenog službenog lica PU za grad Beograd, radi veštačenja i vršenja ostalih provera na vozilu, kojom prilikom je od Miljkovića oduzeto i ovlašćenje za upravljanje i raspolaganje istim, izdato na imena Marka Miljkovića i Veljka Belivuka.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.