"SINA (16) SU MI SILOVALI 5 PUTA U ŠKOLSKOM TOALETU!": Jeziva ISPOVEST oca dečaka iz okoline Merošine!
Učionica, Foto: Nemanja Pančić

IZ niške policije potvrđuju da je slučaj nasilja prijavljen

"SINA (16) SU MI SILOVALI 5 PUTA U ŠKOLSKOM TOALETU!": Jeziva ISPOVEST oca dečaka iz okoline Merošine!

Otac Dejan Nikolić iz okoline Merošine ispričao je strahote koje je njegov sin doživep u Specijalnoj školi "Bubanj" u Nišu

Objavljeno: 11:47h

"U tu školu ide od sedme godine i nikada ranije nije bilo problema. Ali 16. novembra došao je kući i žalio se da ga jako boli stomak, kao i zadnji deo tela. Toga dana priznao mi je da je žrtva seksualnog nasilja od strane drugog učenika i da se to ponovilo u više navrata, ali da svoju traumu nije smeo da podeli sa mnom, jer su mu vaspitači to - zabranili", rekao ke otac Dejan Nikolić.

Ne krijući ogorčenje ovako svoju ispovest počinje Dejan Nikolić iz okoline Merošine, čiji je šesnaestogodišnji sin, kako tvrdi, u Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" u Nišu bio žrtva vršnjaka koji ga je seksualno i fizički maltretirao. Sve se dešavalo pod pritiskom i pretnjama tog drugog učenika, a Dejan veruje da su čitav slučaj hteli da zataškaju i u domu.

Dete trpelo jake bolove

"Moj sin boravi u domu radnim danima, a vikende provodi kod kuće. Tog 16. novembra pozvao me je iz škole da uveče odem po njega, jer je trpeo velike bolove u stomaku i zadnjici", opisuje otac. Prema njegovim rečima, dete mu se poverilo da se na iste bolove već žalilo vaspitaču, ali da mu je ovaj rekao da izmišlja i traži razlog da ne ide u školu.

"Pretili su da će biti kažnjen ukoliko bilo šta od toga ispriča kod kuće. Pretili su mu da će za kaznu da čisti trpezariju i namešta spavaonice. Moje dete je otišlo tamo da uči, a ne da čisti ", priča otac. Nekoliko dana dečak nije išao u školu, a potom je otac 30. novembra planirao da ga povede. "Sine, ideš u školu danas, tata brzo dolazi po tebe", rekao je tog jutra Dejan.

Škola / Ilustracija
Škola / Ilustracijafoto: Espreso

Jedva priznao da su ga silovali

Potresen, otac nam priča da ga je sin molio da ga nipošto ne vodi i da zbog sramote ne može da mu kaže zbog čega se boji da se na to mesto vrati. "Na kraju, posle mnogo mojih molbi, smogao je snage da mi prizna da je pet puta silovan u toaletu.Drug ga je tukao i primorao na to ", priča Dejan, koji sam brine o sinu jedincu od rođenja, jer ga je majka ostavila kada je imao svega 10 dana. Poslednji put dečak je u školu išao u ponedeljak.

"Kao da mi đavo nije dao mira, odveo sam ga u školu nakratko, dok se na poslu dogovorim za slobodne dane. Žurio sam da uzmem te papire i da odem po sina. Usput sam ga nekoliko puta zvao, ali nije mi se javljao na telefon, pa sam odlučio da se vratim u školu. Tamo sam zatekao vaspitače kako ga teraju da se pomiri i rukuje sa dečakom koji ga je zlostavljao. To je dodatno istraumiralo moje dete", kaže otac. Posle toga, kako kaže, odmah je prijavio nasilje na dežurni broj telefona, na koji su ga uputili u policiji.

Slučaj prijavljen policiji

IZ niške policije potvrđuju da je slučaj nasilja prijavljen, kao i da su sve informacije prosleđene tužiocu. Čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu, koje je nadležno za ovakve slučajeve. Otac maltretiranog dečaka ipak smatra da se problem zataškava:

"Kako je moguće da se incident ponovio pet puta? Sin mi je čak rekao i da ih je jednom zatekao i vaspitač, koji ih je samo izgrdio i poslao u učionicu", kaže on.

Oglasila se škola

U specijalnoj školi "Bubanj" u Nišu kažu da su nakon obraćanja roditelja i saznanja o slučaju preduzeli mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

"Preduzete su mere pojačanog nadzora, obavešteni su roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima. Zasedali su timovi za zaštitu od diskriminacije i nasilja i inkluzivno obrazovanje. Dogovorene su mere pojačanog nadzora i data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima za jačanje poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja", navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka Marina Perić.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.