"ODJEKIVALI SU PUCNJI, DOSTA NAM JE TAKVOG ŽIVOTA": Meštani Horgoša OGORČENI
Hapšenje migranata, Foto: MUP

jezivo

"ODJEKIVALI SU PUCNJI, DOSTA NAM JE TAKVOG ŽIVOTA": Meštani Horgoša OGORČENI

Pojedini Horgošani tvrde da je više migranata ranjeno, i da su čuli da je ukupno deset zbrinuto u bolnice

Objavljeno:

U naselju Horgoš, u blizini istoimenog graničnog prelaza sa Mađarskom, godinama se okuplja veliki broj migranata koji pokušavaju ilegalno da se domognu zemalja Evropske unije, a često, kao što se dogodilo letos u Subotici, dele se u grupe po narodnoj pripadnosti, i međusobno se sukobe.

Tako su u noći između četvrtka i petka pucali jedni na druge, nezvanično saznaju mediji, državljani Maroka i Pakistana. Meštani su objavili na društvenim mrežama više video zapisa sa ulica Horgoša u kojima se čuju pucnji i vide migranti.

Horgoš
foto: Facebook printscreen

Pojedini Horgošani tvrde da je više migranata ranjeno, i da su čuli da je ukupno deset zbrinuto u bolnice. Nema zvanične potvrde o tome, a na licu mesta u Horgošu, u petak ujutru, u centru i gotovo u svakoj ulici može se primetiti policija.

Na više mesta u selu mediji su zatekli pripadnike policije kako prilaze migrantima i nakon kraćeg razgovora ih uvode u “maricu”. Grupu migranata koju su zatekli na autobuskoj stanici, u blizini Policijske stanice Horgoš, su zamolili da se udalje i oni su nastavili da pešače prema izlazu iz tog mesta.

Nedaleko od naselja, kada se krene prema Subotici i izađe na auto put, ali se skrene prema granici Horgoš – Reske, zatičemo veliki broj migranata u dvorištu salaša pored puta.

Migranti sede ili stoje, dovode ih “maricama”, a na njih motri policija. Salašu ne može da se priđe, ali se sve vidi sa auto puta.

U međuvremenu u selo su stigli i autobusi. Dva iz Kikinde i meštani kažu da su videli još najmanje šest iz Subotice, i ne znaju iz kojih drugih gradova, ali su primetili da imaju oznake prevoznika sa posebne potrebe.

Horgoš, Migranti
foto: MUP

-Ne znamo koga ćemo voziti. Samo nam je rečeno da dođemo u Horgoš i da čekamo – kaže nam jedan od vozača autobusa, a drugi dodaje da se raspitao i da će najverovatnije ići u Adaševce, kod Šida, gde se nalazi prihvatni centar.

Na salašu, koji pojedinci zovu Bucin, a drugi Guci salaš, nalazio se veliki broj migranata, a nedaleko od salaša ka graničnom prelazu, na benzinskoj pumpi grupa migranata je sedela na betonu uz pumpu.

- Njih svuda ima. Na benzinsku pumpu u selu dolaze da pune akumulatore, a jedan je bio jako neprijatan i napravio je scenu jer nije imao evre, već samo dinare. Kada mu je radnik pumpe rekao da ne može da primi evre podivljao je. Šta se sinoć tačno dogodilo, ne znam, ali sam čuo da su se opet sukobili Marokanci i Pakistanci. To nije prvi put, niti će sada ovo biti rešeno. Policija uradi posao, ali oni opet dođu i tako iznova. Čak i kada ih Mađari vrate nazad, ne odustaju, nego opet malo žive tu kod nas, pa ponovo pokušavaju da ilegalno pređu granicu. Ne smetaju mi, ima dobrih ljudi među njima, ali da nose oružje i da pucaju po selu to ne smemo dozvoliti – kažu za “Blic” meštani.

U Horgoš je tokom prepodneva helikopterom stigao i ministar Bratislav Gašić, a kako se nezvanično saznaje migrante je Žandarmerija uz pomoć policije pokupila na tri lokacije, jedno pod lokalnim nazivom Bačka, zatim na Morohalomskom putu i Sutonskom putu.

Horgoš, Migranti
foto: MUP

-Mnogo meštana je zbog njih pretrpelo štetu u voćnjacima, u dvorištima, a čim vide napuštenu kuću ulaze, mada su ulazili i u domove. Nadamo se da će ih što više odvesti, mada se uvek vrate. Mora nešto da se menja u zakonima, džabe policija radi posao ako oni opet mogu da dođu nazad. Čuo sam pucnjeve, odjekivali su. Dosta mi je takvog života – poručuje Lajoš K. iz Horgoša.

Kako je saopšteno više osoba je privedeno, a u potrazi za migrantima koji su pucali uključeni su i dronovi. Policija iz Subotice i Kikinde, udarne operativne grupe zajedno sa Žandarmerijom su prethodne noći odmah po prijavi da migranti pucaju jedni na druge u Horgošu započeli detaljnu pretragom i na licu mesta zatekli su šest migranata, među kojima jednog starosti oko 20 godina sa dve prostrelne rane u grudima.

Policija i Žandarmerija priveli su više osoba za koje se sumnja da imaju veze sa pucnjavom, ali i ilegalnim krijumčarenjem migranata, a ova akcija će se nastaviti i u narednom periodu.

MUP: Pronađeno 829 migranata

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova danas su na teritoriji Horgoša i Beograda pronašli ukupno 829 migranata i izmestili ih u prihvatne centre.

MUP je saopštio da je u naseljenom mestu Horgoš pronađeno 689 iregularnih migranata, a u Beogradu, na teritorijama Savskog venca i Starog grada - njih 140.

Akciju u Horgošu su izveli pripadnici Policijskih uprava u Kikindi i Subotici, u saradnji sa Odredom Žandarmerije u Novom Sadu.

- Policijski službenici će i u narednom periodu sprovoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata - poručeno je iz MUP-a.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.