EPILOG MALTRETIRANJA ĐAKA PETAKA U ŠAPCU: Promenio školu, a nasilnici dobili samo UKOR i 3 iz vladanja!
Tuča/Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter

užas

EPILOG MALTRETIRANJA ĐAKA PETAKA U ŠAPCU: Promenio školu, a nasilnici dobili samo UKOR i 3 iz vladanja!

U realnosti se ispostavi da nisu dobijeni nikakvi rezultati te deca koja su preživela nasilje bivaju primorana da se zbog trauma ispišu iz škole, dok nasilnici ostaju u ustanovi

Objavljeno: 20:11h

Mog sina su pretukla petorica učenika iz odeljenja ispred OŠ "Nikolaj Velimirović" u Šapcu, škola nije reagovala i završilo se tako što je moje dete moralo da se upiše u drugu školu, priča majka žrtve vršnjačkog nasilja

Mnoge škole u Srbiji ne kažnjavaju učenike koji psihički ili fizički maltretiraju svoje vršnjake ili, jednostavno, kažu da su uradili sve što je u njihovoj moći i tu se priča najčešće završava. U realnosti se ispostavi da nisu dobijeni nikakvi rezultati te deca koja su preživela nasilje bivaju primorana da se zbog trauma ispišu iz škole, dok nasilnici ostaju u ustanovi.

Takav epilog imalo je i vršnjačko nasilje koje se dogodilo 21. oktobra, kad su četvorica petaka ispred Osnovne škole "Nikolaj Velimirović" u Šapcu sačekali učenika iz odeljenja i krvnički ga tukli na putu od škole do njegove kuće dugom čak 400 metara, a o čemu je Kurir tada pisao. Dete je kući došlo crveno od silnih udaraca, istraumirano i preplašeno.

Majka pretučenog dečaka (imena poznata redakciji) i sada tvrdi za Kurir da škola nije dovoljno kaznila učenike nasilnike, nije ispoštovala mere Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja za suočavanje s nasilnicima, kao i da je cela stvar "gurnuta pod tepih".

- Završilo se tako što je moje dete moralo da se upiše u drugu školu, da se ponovo adaptira na novu sredinu, đake, nastavnike, koji su ga odlično prihvatili, da kupi nove knjige, ali trauma je ostala jer dete ne sme više da prođe ulicom u kojoj je bio pretučen.

1 / 9 Foto: Kurir/Privatna arhiva

Od tog jezivog dana je prošlo skoro 20 dana i niko s nama nije kontaktirao, ni direktor škole, a ni policija. Razredni starešina je nakon što smo sina ispisali iz škole formalno sazvao roditeljski sastanak od svega 15 minuta i nije izneo ovaj ozbiljan problem.

Ono što smo čuli je da je direktor nakon poziva Kurira kaznio učenike nasilnike samo ukorom i smanjenjem ocene iz vladanja na trojku. Međutim, nezvanično smo čuli da je to uradio i rekao da će im vratiti petice iz vladanja čim se stiša cela situacija. Da nije bilo Kurira, verovatno nasilnici ne bi dobili ni ukor - tvrdi majka i dodaje:

- Problem je što škole vršnjačko nasilje guraju pod tepih, a nadležni ne kažnjavaju nasilnike, svi se prave ludi, a problem je ogroman. Sve ovo dovodi do toga da roditelji gube poverenje u institucije i onda im ostaje jedino da sami uzmu stvar u svoje ruke. Konkretno u našem slučaju moramo da angažujemo advokata i podnesemo tužbu. Kako stvari stoje, smatram da je to gubljenje vremena, jer moje dete je istraumirano.

Ona navodi i da bi pored doslovne primene zakona bila i za to da se razmisli o eventualnim izmenama, kao i pooštravanju kazni za učenike koji psihički, fizički ili socijalno maltretiraju ostale učenike.

Zakonske mere i kazne za vršnjačko nasilje

Za teže povrede obaveza učenika i za povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja (vršnjačko nasilje) direktor škole obavezan je da pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak o kojem obaveštava roditelja/staratelja

Vaspitno-disciplinske mere za vršnjačko nasilje mogu biti (1) ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; (2) premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštavanje roditelja/staratelja; (3) za učenika srednje škole - isključenje iz škole

Škola, uporedo sa izricanjem vaspitno-disciplinske mere, određuje učeniku i obavezu obavljanja društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada

Škola je dužna da svaki oblik vršnjačkog nasilja prijavi nadležnom organu i o tome odmah obavesti roditelje i uključi ih u odgovarajući postupak

Roditelj/staratelj deteta obavezan je da na poziv škole učestvuje u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom i odgovoran je za nasilje koje učini učenik

Od 100.000 do 1.000.000 dinara je prekršajna kazna za školu ako ne preduzima ili neblagovremeno preduzima mere u slučajevima vršnjačkog nasilja

Za isti prekršaj kazniće se i direktor škole novčanom kaznom od 25.000 do 100.000 dinara

Od 30.000 do 100.000 dinara je propisana kazna za roditelje/staratelje učenika koji učini vršnjačko nasilje

- Kad smo tada pitali direktora da li je moguće premeštanje tih učenika u drugu školu, rekao nam je da za to treba odobrenje roditelja, što po zakonu nije tačno. Zakon ne štiti nasilnike, ali škole roditeljima govore da su nemoćne pred njim. Deca koja su sklona vršnjačkom nasilju i koja maltretiraju decu sada prolaze nekažnjeno, mnogima ta manja ocena iz vladanja ne znači ništa ako im se stavi do znanja da će kasnije imati petice.

Vršnjačko nasilje postalo je ozbiljan problem srpskog društva i obrazovnih institucija, a ispostavilo se da mnoge škola u Srbiji na to žmuri i ne primenjuje Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji jasno definiše mere koje škole treba da preduzmu radi rešavanja slučajeva vršnjačkog nasilja.

Kurir ovim putem poziva roditelje čija su deca žrtve vršnjačkog nasilja da se jave našoj redakciji na e-mail redakcijaŽkurir-info.rs ili na broj telefona 011/6357-100 kako bi zajedničkim snagama naterali nadležne institucije da učine sve što je potrebno da žrtve zaštite, a nasilnici iz školskih klupa budu adekvatno sankcionisani i resocijalizovani.

Za deset godina niko neće znati da je to dete bilo nasilnik. Takođe, smatram da bi neki rezultat dalo i pooštravanje novčane kazne za roditelje nasilnika - smatra majka žrtve vršnjačkog nasilja.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.