SUĐENJE ZA UBISTVO KRISTINE SE PONAVLJA: Evo šta se desilo sa snimkom nadzornih kamera, NEKO JE UMEŠAO PRSTE!
Kristina Kaplanović, Foto: Facebook

ISTRAGA U TOKU

SUĐENJE ZA UBISTVO KRISTINE SE PONAVLJA: Evo šta se desilo sa snimkom nadzornih kamera, NEKO JE UMEŠAO PRSTE!

Kako ukazuju, prvostepeni sud nije odredio da se obavi veštačenja video snimaka, kako bi se svaka sumnja u tom pogledu otklonila.

Objavljeno:

Na ponovljenom suđenju Milošu Srebriću, kome je prvostepena presuda od 30 godina zatvora za teško ubistvo radnice benzinske pumpe Kristine Kaplanović ukinuta, Viši sud u Beogradu moraće da utvrdi da li je neko mešatario sa snimcima nadzornih kamera na pumpi i sekao ih, jer je činjenica da određeni ključni delovi nedostaju. Ovo je naložio Apelacioni sud usvajajući žalbe branilaca Srebrića Vladana Jevtića i Jugoslava Tintora.

I sam prvostepeni sud je u presudi ukazao da se određeni snimci prekidaju u kritično vreme, ali kako navodi Apelacija takve činjenice nije analizirao u pogledu razjašnjenja takvog činjeničnog stanja, što dovodi u pitanje da li je snimak autentičan i eventuano modifikovan. Kako ukazuju, prvostepeni sud nije odredio da se obavi veštačenja video snimaka, kako bi se svaka sumnja u tom pogledu otklonila.

Inače, na ključnom snimku puštanom u sudnici vidi se trenutak 25. maja 2017. godine oko 22.30 časova kada četvoro zaposlenih, među kojima i Kristina Kaplanović, stoje napolju na ćošku benzinske pumpe i razgovaraju. Onda se snimak prekida i nedostaje celih pet minuta i deset sekundi. Nastavlja se u trenutku kada Kristina pada unazad na beton, ubica sa nečim na glavi protrčava pored zaposlenih, a trojica radnika se razbežavaju.

Tužilaštvo je tada navelo da su snimci dobijeni od NIS-a isti kao oni što im je dostavio MUP i da im je rečeno da kamere rade tako što prekidaju snimanje kada nema pokreta. Međutim, malo je čudno da pet minuta snimaju mesto gde stoji četvoro ljudi i da se baš niko od njih ne pokreće, pa su kamere prestale da snimaju. Takođe u sudu je pušten i snimak unutrašnjosti pumpe u tom periodu, kad unutra nema nikoga i vidi se da kamera snima duže od minuta.

Miloš Srebrić, Kristina Kaplanović
foto: Facebook

Apelacija je naložila da se i to razjasni i odredi sudsko veštačenje na okolnost da li su snimci na mestima gde se konstatuju prekidi modifikovani, te da li kamere snimaju i u vreme kada se niko ne kreće i koja promena broja piksela dovodi do pokretanja snimaka i rada kamera.

Takođe je naloženo i da se utvrdi kako je okrivljeni kritične večeri bio obučen, jer je to bitno radi provere njegove odbrane, ali i iskaza oštećenog Darka Stankova radnika pumpe, kojem je prilikom pucnja iz pištolja te noći povređena leva bubna opna. Apelacija je navela da se prvostepena presuda u najvećem delu zasniva upravo na njegovom iskazu.

Viši sud u ponovljenom procesu moraće jasno da utvrdi da li je povreda te leve bubne opne mogla da nastupi onako kako je to Stankov ispričao, a da desna koja je bila bliže pištolju i ruci okrivljenog ostane neoštećena.

Apelacija je usvojila sve stavke žalbe branilaca Jevtića i Tintora, pa i da je neophodno da se uradi rekonstrukcije događaja. Kako su napisali potrebno je da se stvore uslovi kao u vreme izvršenja krivičnog dela, kako bi se na nesumnjiv način utvrdile pozicije svih osoba koje su tad bile prisutne i provere navodi Stankova i radnika N. M. i K. P. Potrebno je da se utvrdi da li je Stankov pri istoj vidljivosti iz svoje pozicije mogao da vidi i desnu stranu lica okrivljenog i crvenu fleku na čelu ili je imao mogućnost da vidi samo njegovu levu stranu.

Moraće da se razjasni i nalaz i mišljenje sudskog veštaka telekomunikacija na kojem je prvostepeni sud, između ostalog, zasnovao osuđujuću presudu Srebriću, jer je kako je Apelacioni sud našao nejasno u kom kontekstu su bazne stanice mobilnog telefona Rokvića vezane za radnje krivičnog dela i krivičnu odgovornost Srebrića. One pokazuju samo kretanje Rokvića u tom kritičnom periodu, a Srebrićev telefon na tom prostoru u to vreme nije evidentiran.

Inače, Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Stefanu Rokviću za neprijavljivanje krivičnog dela i izvršioca, kojom je osuđen na godinu dana kućnog zatvora sa nanogvicom.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.