KOKAIN U GITARI, SREBRO U KONZERVI SA NUDLAMA: Ovo su neke od najbizarnijih taktika ŠVERCERA
Ilustracija, Foto: MUP

je l moguće?

KOKAIN U GITARI, SREBRO U KONZERVI SA NUDLAMA: Ovo su neke od najbizarnijih taktika ŠVERCERA

Carinici se gotovo svakodnevno susreću sa najrazličitijim pokušajima krijumačarenja

Objavljeno:

Četiri ženske osobe, pokušale su u Crnu Goru, preko graničnog prelaza Gostun da unesu 60.000 evra, oko 4.000 švajcarskih franaka i 250 funti i to u pakovanju higijenskih uložaka. Carinici su pronašli neprijavljene devize, a ovo je samo jedan od načina kojima se služe šverceri u svojoj nameri da preko granice prenesu nešto nedozvoljeno.

Carinici se gotovo svakodnevno susreću sa najrazličitijim pokušajima krijumačarenja, a među njima se posebno ističe pokušaj šverca na aerodromu "Nikola Tesla".

Jedan od najneobičnijih pokušaja krijumčarenja skupocenosti, je kada je putnik nagurao devet skupocenih satova "Roleks" u toster.

Kokain u gitari i đonu od cipela

Narkotike carinici otkrivaju na raznim mestima.

Šverceri se trude da ih nadmudre, pa tako, odeću natopljenu kokainom pokušavaju da prenesu preko granice.

Takođe, kokain stavljaju i u razne predmete poput gitare i đona cipele.

Možda i najbrutalniji način za krijumčarenje narkotika, bio je kada je "mula" iz Bolivije pokušala da u sebi prokrijumčari više od 100 kesica kokaina.

Cigarete u kuhinjskim elementima

Pre samo manje od mesec dana, 12. oktobra, zajedničkom akcijom carinskih i policijskih službenika, na prelazu Đerdap, sprečen je pokušaj krijumčarenja cigareta u kuhinjskim elementima, čija je vrednost procenjena na 11.600 evra.

Kako su tada saopštili iz Uprave carine, prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje, na detaljan pregled izdvojen putnički kombi "mercedes sprinter" domaćih registarskih oznaka, kojim je pored vozača putovalo još dvoje putnika.

Oni su, na putanje o prijavljivanju robe za carinjenje, rekli da sem ličnog prtljaga ne nose ništa sa sobom.

Međutim, carinici su detaljnim pregledom utvrdili da se u tovarnom delu, pored kofera i torbi, nalazi i kuhinjski kredenac ispunjen krijumčarenim cigaretama.

Pronađeno je 5.800 naređenih paklica cigareta.

Cigarete premazane šlagom

Slobodan Tomić iz Sektora za carinske postupke Uprave carina rekao je za RTS da su pre nekoliko godina pronašli cigarete ispod torte.

- Umesto piškota, stavili su paklice i pokrili to šlagom - rekao je Tomić.

Dodaje da krijumčari pokušavaju i da zlato i narkotike kriju u tetrapaku soka ili mleka.

Papagaji i crvi švercovani u kutijama keksa

Carinici su 2012. godine, na graničnom prelazu Kelebija sprečili pokušaj krijumčarenja devet papagaja i oko dva kilograma živih crva za pecanje.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi carinskoj kontroli, vozač je rekao da ima devet papagaja tigrica koje se nalaze u kavezu, dve vreće hrane za ptice i kutiju crva za pecanje.

On je, zbog toga što nije imao nikakvu dokumentaciju, vraćen sa graničnog prelaza i rekao da će ptice i crve ostaviti u Mađarskoj.

Nepunih sat vremena kasnije ponovo se vratio na granični prelaz i kazao da nema ništa da prijavi za carinjenje, a da je papagaje i crve ostavio u Mađarskoj.

Međutim, carinici su, nakon detaljne kontrole vozila, pronašli devet tigrica skrivenih u tri kutije keksa, kao i dve kutije i kesu crva za pecanje.

Srebro u konzervi sa nudlama

Krajem oktobra, carinici su u nekoliok prekršaja otkrili čak tri kilograma srebra na neobičnim mestima - u konzervi nudli, u jastuku za spavanje i među garderobom.

Na prelazu Preševo, carinici su u saradnji policijom, na ulazu u zemlju na detaljan pregled izdvojili kamper stranih registarskih oznaka, kojim je sam putovao pedesetdvogodišnji strani državljanin.

Tokom detaljne kontrole u kuhinjskom delu kampera, carinik je pronašao naizgled neotvorenu konzervu nudli, čija je neuobičajena težina ukazala da je u njoj nešto skriveno.

Da je takva pretpostavka bila opravdana, pokazalo je kada je sa konzerve skinut poklopac, a u njoj umesto testenine, pronađeno je 37 srebrnih kovanica „Suid Afrika“, „Ellizabeth II“ и „Republic of Armenia“, kao i dve zlatne pločice „Hereeus“.

Nakit u jastuku za putovanje

Dva slična slučaja zabeležena su i tokom protekle nedelje i na prelazu Gradina kada je zaplenjeno oko dva kilograma srebrnog nakita.

Neobičan pokušaj krijumčarenja preko 600 grama srebrnog prstenja, narukvica i lančića u jastuku za putovanje sprečen je na ovom prelazu.

Prekršaj je otkriven kada je na ulaznoj strani za detaljan pregled izdvojen autobus strane registracije koji je saobraćao na relaciji Istanbul-Sarajevo.

Kada su svi putnici preuzeli prtljag, tokom kontrole unutrašnjosti autobusa, na mestu gde je prethodno sedela jedna putnica pronađen je neobično težak jastuk za putovanje. Kada su carinici pogledali njegovu unutrašnjost ispostavilo se da su u sunđerastom punjenju sakrivene kesice sa srebrnim nakitom. Oko 1,3 kilograma različitog srebrnog nakita zaplenjeno je i nekoliko dana ranije na ovom istom prelazu.

Pokušala je da ga prokrijumčari putnica autobusa koji je saobraćao na liniji Istanbul-Novi Pazar, tako što ga je sakrila u torbu sa garderobom.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.