"DROGIRAĆE IH I SNIMATI GOLE": Osvanule brutalne PRETNJE devojčica na učeničkoj vajber grupi u Srbiji
Učiteljica teđi učenicu, Foto: Profimedia

užas

"DROGIRAĆE IH I SNIMATI GOLE": Osvanule brutalne PRETNJE devojčica na učeničkoj vajber grupi u Srbiji

Psiholog Bojana Šlajmer i Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" govorili su o tome šta prouzrokuje vršnjačko nasilje

Objavljeno: 10:05h

Na učeničkim Vajber grupama poslednjih dana šire se poruke koje su opasan oblik psihološkog vršnjačkog nasilja, a usmeren je ka devojčicama koje čitaju knjige i nose naočare.

Opasno sajber nasilje kojim se najavljuje i teško fizičko nasilje prisutno je i u Srbiji. Ovih dana se porukama šire strašne pretnje devojčicama, ko je kolokvijalno nazivaju štreberkama, upućene od njihovih vršnjakinja!

Tuga, Depresija, Stres, Devojčica, Vršnjačko nasilje, Zlostavljanje, Maltretiranje, Škola
foto: Profimedia

Znate li da su devojčice jezive i da na Vajber grupama zlostavljaju drugarice jer čitaju knjige i nose naočare? Prete da će ih na ekskurziji drogirati, snimiti gole i kačiti na internet. Ja ne mogu da spavam jer sam videla prepiske i ne znam koga bih pretukla – napisala je jedna zabrinuta majka na Tviteru.

Psiholog Bojana Šlajmer i Darko Eger, direktor OŠ “Kneginja Milica” govorili su o tome šta prouzrokuje vršnjačko nasilje i dokle deca mogu da idu u istom.

– Percepcija javnosti o vršnjačkom nasilju je manja. Ono što je karakteristično za ovu pojavu je da ima oblik peščanog sata. Polako curi i nagomilava se i onda dobijemo efekat žabe u loncu. Dok detektujemo problem, mi smo se već skuvali. Karakteristike su brutalnost, da ga upražnjavaju odlični đaci i dobra deca. Ona sve manje dolaze u kontakt oči u oči i sve su više u virtuelnom svetu. Virtuelni svet je praktično identičan onom u kom živimo – kaže Eger.

Kako škola reaguje kad se ukaže na vršnjačko nasilje?

– Roditelji ovo nisu primetili prvi put. Onaj ko je spreman da ovako nešto napiše to ne radi samo tog trenutka. Kad je prvi put detektovan problem, nije mu se pristupilo tako ozbiljno. Kao direktor mogu da kažem da nismo mi ti koji opstruišemo kako piše u vašem istraživanju. Oni su najagilniji i jedina odgovorna lica u školi. Sistemi kažnjavanja i identifikacije su inertni i glomazni. Ministarstvo prosvete se postaralo da proširi ovlašćenja škole u ovim slučajevima, ali ostala je inertnost. Dok ja pričam o problemu već je obimno, zamislite kako to tek izgleda u praksi i dugo traje. Za ove napise u Vajber grupama i nije nadležna škola jer se ne dešava u njenim okvirima. Suština je saradnja sa roditeljima – dodaje Eger.

Zašto su targetirane baš ove devojčice?

– Pretnje mogu da budu i nejasnog karaktera, obično ne moraju da dobijaju na značaju dok se nešto ne desi. Nekad su devojčice na žurkama drogirane i silovane i to ostavlja teške posledice, tim pre što dolazi od njihovih drugara u koje imaju poverenje. Ostaju posledice na nivou emocija, imaju implicitni strah koji se može ispoljiti na kognitivne funkcije, da im bude poremećeno pamćenje, koncentracija. Kad strah dominira na bilo kom nivou, budi inhibivciju u nama. Važno je da roditelj treba da razgovara s detetom kako da se zaštiti od opasnosti koje vrebaju – kaže Bojana Šlajmer.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.