POGREŠNO SKRETANJE ODNELO ŽIVOTE DVE ŽENE: Danas sahrana Vojke i Ljubice iz Osečine koje su TRAGIČNO STRADALE
Nesreća u Valjevu, Foto: KURIR/SS

TUGA

POGREŠNO SKRETANJE ODNELO ŽIVOTE DVE ŽENE: Danas sahrana Vojke i Ljubice iz Osečine koje su TRAGIČNO STRADALE

Valjevsko selo Osladić juče je utihnulo zbog pogibije Vojke Jovanović. Porodica je pripremala sve za sahranu

Objavljeno:

Na groblju u Osladiću kod Valjeva i u Osečini danas će biti sahranjene Vojka Jovanović (63) i Ljubica Marković (77), koje su nastradale u nedelju, kod brane i jezera Stubo-Rovni, kada je minibus u kom su bile, nekontrolisano krenuo unazad nizbrdo, probio zaštitnu ogradu puta i nekoliko puta se prevrnuo niz oko 50 metara dugu kosinu, a potom se zaustavio na boku.

Teže ili lakše povređeno je 15 osoba. Juče je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu saslušan vozač minibusa Ž. M. (63) iz Osečine, a istraga treba da utvrdi i zbog čega se vozilo našlo kod brane i zašto je nekontrolisano krenulo u rikverc.

Vozač je neposredno pre toga izašao iz minibusa, valjevskog prevoznika "Alko-turs" da bi, navodno, čuvara pitao da li vozilo može da pređe preko brane, kako bi nastavili ka manastiru Lelić. U minibusu je bilo 18 članova Udruženja penzionera iz Osečine, većinom članica udruženja "U susret potrebama starih", koje se bave ručnim radom, tkanjem ćilima, predenjem vune na starinski način, pomoću preslice, štrikanjem, heklanjem, vezom...

- U nedelju smo bili na izletu, trebalo je da posetimo čuvene valjevske manastire - pričaju učesnice.

- Prvo smo bili u manastiru Jovanje, a onda smo krenuli ka Leliću. Umesto putem sa leve strane brane, za manastir Lelić, krenuli smo pogrešnim, desno, koji vodi ka Bajinoj Bašti. Kad smo stigli do samog vrha brane, vozač je izašao da pita čuvara može li minibus da pređe preko nje, da se ne bismo vraćali unaokolo. U tom trenutku, minibus je sam krenuo nizbrdo, nastala je panika, prevrtanje, tumbanje...

Levo od brane i jezera Stubo-Rovni vodi asfaltirani put ka manastiru Lelić, kojim turisti i hodočasnici, vernici, koji se tim pravcem zapute, stižu do ove znamenite bogomolje, sela iz kog potiče Nikolaj Velimirović. Svi koji prethodno posete manastir Jovanje, upravo tim pravcem nastavljaju u Lelić.

Valjevo
foto: Kurir/S.S.

- Nije jasno zašto je minibus došao do samog vrha brane, prilazom sa njene desne strane, kad se za manastir Lelić ide sasvim drugim putem, levo - kaže izvor blizak istrazi.

- Pogotovo, zašto je vozač, navodno, hteo da minibusem pređe preko brane, kad su mogli jednostavno da se vrate i nedaleko odatle nastave dalje, putem koji vodi za manastir Lelić. Možda vozač nije dobro poznavao put u tom kraju, a to će, svakako, utvrditi istraga. Navodno, prilikom izlaska iz minibusa aktivirao je ručnu kočnicu, ali je ona iz nekog razloga popustila. Zašto se to desilo, pokazaće vanredni tehnički pregled minibusa.

Valjevsko selo Osladić juče je utihnulo zbog pogibije Vojke Jovanović. Porodica je pripremala sve za sahranu. U njihovoj porodičnoj kući i dvorištu vladali su muk, tuga, uzdasi, jecaji. Rodbina, komšije, seljani, prijatelji, dolazili su da izjave saučešće, ponude pomoć, utehu... Članovi porodice nisu mogli da razgovaraju sa novinarima, zbog svega što ih je, kažu, iznenada snašlo. U zajedničkom domaćinstvu živela je sa suprugom i sinom i njegovom porodicom. Drugi sin sa porodicom živi u Ubu.

- Naša Vojka često je išla na ovakve izlete, volela je da posećuje znamenita mesta, manastire, upozna prirodne lepote Srbije i valjevskog kraja - kažu rođaci.

- Bila je vezana za rodni kraj, vredna, radna, uvek spremna da pomogne. Bavila se ručnim radom, predenjem vune na preslicu i vreteno. Sa Udruženjem žena u Osečini bila je redovan učesnik sajmova, prela, posela, priredbi širom Podgorine, ali i u mnogim mestima u Srbiji.

Za volanom više od tri decenije

- O vozaču minibusa možemo da kažemo samo reči hvale, a istražni organi i sud neka kažu svoje - kažu žitelji Osečine.

- On je iskusan vozač, za volanom je više od tri decenije, odgovoran, savestan, nije nam jasno šta se dogodilo da minibus krene nekontrolisano unazad i zašto je izašao iz vozila. Kad se vratio sa dugogodišnjeg rada u Sibiru, kupio je kamion, bavio se prevozom, dobar je domaćin, a pre nekoliko godina počeo je da vozi minibus u valjevskom preduzeću "Alko-turs".

Bili kao jedna porodica

Osečina i Podgorina ponosne su, kažu, na članice ovdašnjeg Udruženja žena "U susret potrebama starih". Osvajale su nagrade i priznanja na mnogim manifestacijama.

- Bezmalo sve članice udruženja bile su u tom minibusu - kažu u Osečini. - One su sve kao jedna porodica, složne i vredne. Pokojna LJubica, koju smo svi zvali LJuca bila je omiljena i poštovana u Osečini. Radni vek provela je u nekadašnjoj fabrici "Podgorka", u kojoj je radio i njen muž, koji je umro pre nekoliko godina. Živela je u porodičnoj kući sa sinom i snajom.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.