JELICA UMIRALA U PATNJI I STRAŠNIM MUKAMA: Ikonopiscu povećana kazna na 35 godina, evo i ZAŠTO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/facebook

užas

JELICA UMIRALA U PATNJI I STRAŠNIM MUKAMA: Ikonopiscu povećana kazna na 35 godina, evo i ZAŠTO!

Brutalno ubistvo odigralo se u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u Nišu

Objavljeno:

Apelacioni Sud u Nišu, povećao je sa 30 na 35 godina zatvora kaznu Vladanu Grahovcu (27), ikonopiscu iz Raške koji je iz koristoljublja ubio Jelicu Tatarovski (82) iz Niša, smatrajući da bi olakšavajućim i otežavajućim okolnostima izvršenja krivičnog dela trebalo dati adekvatan značaj a posebno svireposti i bezosećajnosti koju je optuženi iskazao tokom zločina, saznaje “Blic”.

Brutalno ubistvo odigralo se u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u Nišu a analizirajući sve izvedene dokaze Apelacioni sud u Nišu je zaključio da je niški Viši sud na pravilan i zakonit način utvrdio činjenično stanje kada je našao da je Grahovac iz koristoljublja usmrtio Jelicu zadajući joj 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem u njenom stanu zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu. Povrede su u momentu nanošenja, kako je to utvrđeno, bile bezuslovno smrtonosne a nesrećna žena je u vremenskom intervalu dužem od 15 minuta trpela bolove i patnje velikog intenziteta nakon čega je optuženi izvršio premetačinu i iz stana oduzeo 760 evra koji su pronađeni kod njega kada je uhapšen posle nekoliko dana.

1 / 2 Foto: faceboook.com/Vladan Grahovac

Apelacioni sud u Nišu je delimično usvojio žalbu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, koje je zahtevalo kaznu od 40 godina zatvora, ističući da je Grahovac pokojnu Jelicu lišio na svirep način, da je ona imala poverenje u njega s obzirom da su se poznavali jer su ranije bili susedi u istoj zgradi, da joj je optuženi pomagao u kućnim poslovima ali i da nije u dovoljnoj meri cenjena iskazana bezosećajnost koja je postojala i nakon izvršenog krivičnog dela jer se optuženi više puta vraćao u stan oštećene, presvlačio, išao u bolnicu, i na kraju napustio Niš, otišao u Beograd i iznajmio stan gde se krio do pronalaska i hapšenja.

Apelacioni sud u Nišu je zaključio da je prvsotepeni sud pravilno utvrdio sve stavke koje su od značaja za odmeravanje kazne - olakšavajuće okolnosti da je optuženi relativno mlađe lice, loših materijalnih prilika bez zanimanja i zaposlenja, da je neosuđivan, njegovo iskreno kajanje i žaljenje a od otežavajućih - težinu krivičnog dela, izraženu upornost i bezosećajnost prilikom izvršenja istog, jačinu i stepen izraženog zaštićenog dobra pa do činjenice da je Jelici nanet veliko broj ubodnih rana, povreda od udaraca čekićem i rukama, te da je oštećena trpela bolove jakog intenziteta. No, po oceni Apelacionog suda, potrebno je dati adekvatan značaj kako olakšavajućim tako i otežavajućim okolnostima.

-Iz tih razloga ovaj sud je dajući adekvatan značaj navedenim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima, posebno iskazanoj bezosećajnosti i svireposti prilikom lišenja života sada pokojne Jelice Tatarovski, delimičnim usvajanjem žalbe javnog tužioca, preinačio prvostepenu presudu samo u delu odluke o kazni tako što je optuženog, zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 5, za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 35 godina, nalazeći da je navedena kazna nužna ali i dovoljna da se ostvari svrha kažnjavanja, dok je žalbu branioca optuženog odbacio kao neosnovanu, navodi se u presudi Apelacionog suda u Nišu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.