ŠIJANU ŠAMAR DOŠAO GLAVE? Pripadnik surčinskog klana IZREŠETAN na semaforu, OD UBICA NI TRAGA
Zoran Šijan, Foto: Zorana Jevtić

zločin

ŠIJANU ŠAMAR DOŠAO GLAVE? Pripadnik surčinskog klana IZREŠETAN na semaforu, OD UBICA NI TRAGA

Ono što je izvesno jeste da ovaj zločin do danas nije rešen

Objavljeno:

Kik-bokser Zoran Šijan, jedan od najpoznatijih pripadnika surčinskog klana, izrešetan je u novembru 1999. godine dok je čekao zeleno svetlo na semaforu na uglu Nemanjine i Ulice Svetozara Markovića. Kako se obično dešavalo devedesetih godina u Srbiji, iako se ubistvo dogodilo u centru grada, blizu važnih institucija, ubice nikada nisu pronađene i procesuirane.

Šijan je ubijen u noći između 26. na 27. novembra 1999, dok je u svom „mercedesu 600“, na uglu Nemanjine i Ulice Svetozara Markovića čekao da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Sa njegove leve strane zaustavilo se nepoznato vozilo iz kog su napadači ispalili smrtonosne hice. Šijan je ubijen iz automatskog pištolja marke „škorpion“, a prema tadašnjim informacijama, na njega je ispaljeno 18 hitaca. Pogođen je u glavu i grudi i preminuo je na licu mesta.

Za života je nosio epitet opakog momka, a više puta je bio osuđivan. Sumnjičio se za preprodaju ukradenih automobila, bavio se i kik-boksom i u Surčinu je važio za strah i trepet. Od njegove likvidacije prošle su 23 godine, a ni dan danas se ne zna ko je pucao na njega, a ni ko je bio nalogodavac zločina. Kao i mnoge likvidacije devedesetih godina, Šijanovo ubistvo ostalo je nerasvetljeno.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Brojne su teorije ko stoji iza likvidacije kontroverznog Surčinca, ali konkretnih dokaza ni za jednu nije bilo. Nagađalo se da je iza likvidacije stajao nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zatim da je ubistvo izvršio „Klan Amerika“, pa i da je iza zločina stajao Andrija Drašković..

Sve ove teorije ostale su na nivou nagađanja. Ipak, Šijanova majka Milica za smrt svog sina optuživala je državu, odnosno bivši Resor državne bezbednosti. Jedno je čak spomenula i jedan zanimljiv detalj:

Mog sina je ubio neko mnogo moćan. Verovatno je u njegovo ubistvo umešana i bivša Služba državne bezbednosti. Ne mogu da uprem prstom ni u koga, ali znam samo da se dva-tri meseca pre smrti posvađao s Markom Miloševićem i da ga je tada ošamario. Rekao mi je da je Marko Milošević učinio nešto loše, nehumano, i da mu je on zapretio. Pitala sam ga da li zna da je udario sina tadašnjeg predsednika države, a ne nekog običnog čoveka, ali mi je on rekao da je postupio ispravno”, rekla je ona za medije tokom jedne ispovesti.

Ono što je izvesno jeste da ovaj zločin do danas nije rešen.

Podsetimo, ubijeni Zoran Šijan bio je dugo godina u braku sa Gocom Božinovskom, pevačicom narodne muzike. Iz braka sa njom ima dvoje dece. Posle razvoda sa pevačicom, Šijan se ponovo oženio i dobio sina.

(Espreso / NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.