"NIKO NE MOŽE REĆI DA KOMŠIJE NISU ZNALE, TO SU PRIČE ZA MALU DECU!" Vesna Stanojević za Espreso o zločinu u Zemunu
Vesna Stanojević, Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Aleksandra Čolić

stop!

"NIKO NE MOŽE REĆI DA KOMŠIJE NISU ZNALE, TO SU PRIČE ZA MALU DECU!" Vesna Stanojević za Espreso o zločinu u Zemunu

Stanojević kaže da je najčešći razlog zbog kog žene trpe nasilje zapravo strah od nasilnika!

Objavljeno:

Prema rečima Vesne Stanojević koordinatorke Sigurne kuće, od prvog dana ove godine, pa do danas, u Srbiji su ubijene 23 žene. Za samo dva dana ubijene su dve žene, jedna u Zemunu, druga u Subotici.

Poslednje ubistvo dogodilo se danas oko 14 časova u Subotici kada je muškarac nožem ubio bivšu suprugu, pa pobegao sa lica mesta!

U strašnom zločinu koji se dogodio u Subotici ubijena je Ljiljana Velimirović. Nju je kako se sumnja, nožem izbo bivši suprug Robert koji je bio, kako kažu komšije, alkoholičar. Kako su komšije ispričale medijima, ona se razvela davno od supruga koji je osumnjičen za njeno ubistvo.

Ubijena Ljiljana Velimirović
Ubijena Ljiljana Velimirovićfoto: Društvene mreže

Pripadnici MUP-a i dalje "češljaju" celu Suboticu. Zatvoreni su delovi grada kroz koje je moguće da ubice pokuša da pobegne, vrši se kontrola vozila i obilaze mesta na kojima bi ubica eventualno mogao da se krije.

Dan ranije, Hitna pomoć je u Zemunu u porodičnoj kući zatekla nepomičnu ženu S.S (27) sa povredama glave, povezima preko usta i nosa. S.S je bila majka dvoje maloletne dece, a kako mediji pišu, porodica se pre nekoliko meseci iz Bujanovca preselila u Zemun. Kako se sumnja ubistvo se dogodilo u nedelju oko 21 sat.

Beogradska policija je uhapsila D.S (34) zbog sumnje da je 18. septembra oko 21 čas kući u Ulici Živka Petrovića u Zemunu, nakon verbalne rasprave, drvenom palicom pretukao svoju 27-godišnju suprugu koja je od zadobijenih povreda preminula. Inače, krvnik je uhapšen čim se pojavio na licu mesta dok je policija vršila uviđaj i on je za sada jedini osumnjičeni za ovaj zločin!

Kako Vesna Stanojević kaže, ona je uverena da je ubijena S.S dugo vremena trpela nasilje, a posebno je užasnuta činjenicom da komšije govore kako ništa nisu znali.

"Ja ne znam mnogo o ubistvu koje se dogodilo u Zemunu, znam ono što sam pročitala u štampi. Koliko sam upućena, porodica je skoro došla iz Bujanovca i prema pisanju medija, D.S. je bio veoma ljubomoran. Šta god da napišemo nije opravdanje za ovakav čin! Ljuta sam što sam videla gde su živeli, to su barake drvene gde se svaki ton čuje, a kamoli kad dođe do neke bučnije rasprave. Niko ne može da mi kaže da komšije nisu znale i da nisu čule da se tamo nešto dešava, to su priče za malu decu", priča Stanojević za portal Espreso i dodaje:

Vesna Stanojević
Vesna Stanojevićfoto: Kurir/Marina Lopičić

"Očigledno to niko nije prijavio, zbog čega ne znam, mogu samo da pretpostavim da je to iz nekog straha da im se D.S. ne bi kasnije svetio. S druge strane, ne znam ni koliko je prijavljivanje nasilnika uobičajeno u tom kraju i koliko žena trpi nasilje o kom svi ćute. Vidim da D.S. ima oca kod god je otišao nakon zločina, očigledno da ima i podršku roditelja, ali to su samo moja nagađanja. Ovo je strašno, svirepo ubistvo, ne postoji razlog ni opravdanje", kaže naša sagovornica.

Od početka godine su ubijene 23 žene u Srbiji, imate li podatke da li su one ranije prijavljivale nasilnike?

"Imam orjentacione podatke, nemam precizne. Koliko ja znam nije veliki broj njih prijavljivao nasilje, ali nekoliko žena koje su kasnije ubijene su prijavile da trpe nasilje. Međutim, povodom tih prijava se očigledno nije uradilo ništa, a one verovatno nisu imale druge mogućnosti. Niko sada ne može da zna šta se tačno dešavalo jer su one nažalost mrtve", priča sagovornica.

Da li ovakvi zločini ohrabre ili obeshrabre žrtve nasilja da se obrate nadležnima i prijave nasilnike?

"Ne mogu to da vam kažem jer ne znam, ali ja mislim da ona žena koja odluči da prijavi nasilje da će ona to uraditi bez obzira na sve. Svaka žena je individua za sebe i radi onako kako misli da je najbolje", pojašnjava naša sagovornica.

Stanojević kaže da je najčešći razlog zbog kog žene trpe nasilje zapravo strah od nasilnika!

"Žena trpi iz straha i nada se da će se nasilnik promeniti i svaka veruje da je to privremena faza jer muškarci obećavaju da se nasilje neće ponoviti, često govore i da za nasilje nisu krivi oni već neko treći, pravdaju svoje postupke time da su bili ljuti, besni, isprovocirani, itd. Žena poveruje u sve to, ali onda ipak shvati da tome nema kraja! S druge strane je prisutan i strah od osvete, od toga šta će im nasilnik uraditi ako prijave", kaže ona.

Okolina u kojoj žena živi je često razlog zbog kog se ne usuđuje da prijavi nasilje jer trpi osudu čak i od drugih žena!

"Moram da napomenem stid i sramotu od okoline i sredine u kojoj žive. Nažalost, žene se krive za sve, i za ono što su uradile i za ono što nisu. Uvek je žena kriva, da je žena bila bolja ne bi muškarac bio takav, itd., a što je najgore, ovakve stvari možete često čuti i od samih žena, naročito starijih da opravdavaju nasilnike, to je kod nas vrlo prisutno", objašnjava Vesna za naš portal.

Ubistvo S.S. je šesti slučaj femicida na teritoriji Grada Beograda u 2022. godini, a treći na teritoriji opštine Zemun, i to samo u poslednja tri meseca ove godine. Iako mediji izveštavaju da su komšije viđale sada pokojnu S.S. kako stalno nosi tamne naočare i maramu, za sada nema zvaničnih informacija o tome da li je bilo ko prijavio sumnju na nasilje u porodici.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Dok čekamo zvanične podatke o tome da li su institucije imale ili mogle imati saznanja da je sada pok. S.S. žrtva nasilja u porodici, jer je o tome mogla biti pitana npr. prilikom podnošenja zahteva za materijalnu novčanu pomoć, ostaje da se pitamo, ako je možda neko od komšija ili sama S.S. prijavila nasilje, da li bi ta prijava bila evidentirana od strane policijskih službenika Policijske uprave za Grad Beograd ili bi bila obeshrabrena da prijavi pitanjima „zašto nisi ranije prijavila“, „imaš li dokaze o povredama“ i slično.

Autonomni ženski centar već pet godina prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i veoma je zabrinut zbog podataka o postupanju Policijske uprave za Grad Beograd, koja na žalost nije promenila svoje postupanje ni nakon pokreta #nisamprijavila.

Naime, Policijska uprava za Grad Beograd, na čijoj teritoriji živi oko 1,5 miliona stanovnika, poslednjih godinu i po dana mesečno evidentira od 226 do 314 prijava nasilja u porodici. U istom tom periodu, Policijska uprava Novi Sad, na čijoj teritoriji živi oko 300.000 stanovnika, mesečno je evidentirala od 167 do 226 prijava, a Policijska uprava Niš, na čijoj teritoriji živi oko 260.000 stanovnika, od 81 do 147 prijava.

Logično bi bilo pretpostaviti da je Policijska uprava za Grad Beograd, na čijoj teritoriji živi najmanje 5 puta više stanovnika nego na teritoriji Policijske uprave Novi Sad, mesečno imala 5 puta više evidentiranih prijava nasilja u porodici. Autonomni ženski centar, koji ove podatke svakog meseca dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, iznenađuje činjenica da nadležno Ministarstvo nije uvidelo da godinama unazad postoji ova ogromna nesrazmera u broju prijava različitih policijskih uprava u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, i da nisu preduzeli mere da se postupanje policijskih službenika različitih policijskih uprava u Srbiji ujednači.

Prema medijskim izveštajima i saznanjima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene u porodično-partnerskom kontekstu, od kojih je trećina prethodno nasilje prijavljivala institucijama. Država Srbija stalno poziva žrtve nasilja u porodici da prijavljuju nasilje, a ne čini dovoljno da se postupanje svih profesionalaca ujednači tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu.

Stoga iz Autonomnog ženskog centra apeluju na nadležne državne organe da se sprovede detaljna istraga ovih šest slučajeva femicida koji su se tokom 2022. godine dogodili na teritoriji Grada Beograda, kako bi se ustanovilo da li je došlo do propusta u postupanju zaposlenih u Trećem i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu, Policijskoj upravi za Grad Beograd i Gradskom centru za socijalni rad, te sprečilo da se ti propusti ponove.

Bonus video:

00:06

Hapšenje napadača u Ulici admirala Geprata

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.