DA LI SILOVATELJ MOŽE DA SE IZLEČI? Slučaj iz škole jahanja potresao je sve, stručnjak za Espreso dao OVAJ ODGOVOR!
Ilustracija, Foto: Društvene mreže, Kurir

JEZIVO

DA LI SILOVATELJ MOŽE DA SE IZLEČI? Slučaj iz škole jahanja potresao je sve, stručnjak za Espreso dao OVAJ ODGOVOR!

Kriminolog Dobrivoje Radovanović vođen dugogodišnjim iskustvom u radu na slučajevima silovanja tvrdi da gotovo svaki silovatelj, ukoliko se nađe na slobodi, delo ponovi

Objavljeno:

Slučaj poznatog kaskadera i učitelja jahanja M. Đ. (68) iz Beograda koji se nakon hapšenja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je prethodnih 11 godina seksualno zlostavljao učenice među kojima su dve imale 13 godina, potresao je Srbiju!

M.Đ. se sumnjiči da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

On je, kako se sumnja, sva pomenuta krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba. Devojke je seksualno zlostavljao najčešće tokom vikenda kada su spavale u ergeli kako bi imale noćne i jutarnje časove jahanja.

M.Đ.
M.Đ.foto: Instagram

Sumnja se da je Miloš Đ. u decembru 2010. godine, silovao maloletnu devojku, koja je u to vreme imala 17 godina. Nad devojkom od 15 godina je, kako se sumnja, izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje u junu 2017. godine, a u martu 2018. godine je pokušao da je siluje.

Činjenica koja je dodatno potresna jeste da je osumnjičeni zbog istih krivičnih dela već bio uhapšen 2011. godine, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen 2016. godine.

Ekipa Espresa pričala je sa stručnjacima kriminologom Dobrivojem Radovanovićem koji nam je rekao da je za 40 godina istraživanja, primetio da gotovo svaki silovatelj ponovi gnusan čin, dok nam je prihoterapeut Marija Petrović objasnila da li silovatelji mogu da se izleče i kakva terapija se primenjuje u takvim slučajevima.

"Terapija nije učinkovita za ovakve strukture ličnosti, jer najviši uspeh može biti u oblasti kognicije i razumevanja moralnosti, dok na nivou emocionalnog rezonovanja ne može biti nekog pomaka. Istraživanja i praksa pokazuju da ni farmakoterapija ne može da pruži zasigurno i u potpunosti odgovarajući tretman. Dakle, tradicionalni tretman koji će osigurati da se silovanje ne ponovi ne postoji", rekla je Petrovićeva.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović vođen dugogodišnjim iskustvom u radu na slučajevima silovanja tvrdi da gotovo svaki silovatelj, ukoliko se nađe na slobodi, delo ponovi!

"Apsolutno, gotovo svaki silovatelj ponovi delo, recimo kada se analizira pojedinačni slučaj silovanja, uvek se želja kod silovatelja ponavlja i uvek se ponavlja neki od tih rituala. Kod silovatelja je jako vazno da sankcija bude oštra I dugačka, a takođe je važno da usledi jako brzo nakon seksulanog čina. Radili smo mnoga istraživanja, i to smo radili teže slučajeve koji su u zatvorima, u svim situacijama je bilo ponavljanje dela. Nekada to delo može da ima tako brutalan cilj ili brutalne posledice, da dovodi do smrti žrtvea a onda se ponovi seksualno dejstvo nad tim lešom", pojašnjava kriminolog.

Dobrivoje Radovanović
Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

Kriminolog kaže da su motivi kod silovatelja različiti, ali da je sklop ličnosti uvek isti.

Postoji nekoliko motiva silovanja, jedan je pokazivanje snage, jedan od motiva je, recimo mržnja prema ženama, motiv može da bude i želja za osvetom nekoj ženskoj osobi. Motivi su vrlo različiti ali je sklop ličnosti uvek isti, a to je psihopatski, kaže Radovanović.

Osim toga, pitali smo Radovanovića da li silovatelji razmišljaju o tome da mogu ponovo da završe u zatvoru.

"Ne razmišlja jer on uvek završi u zatvoru. Recidivizam kod silovanja je stopostotan, kao I kod pedofilije I kod još nekih seksualnih prestupa, zato što je sklop ličnosti takav i zato što se silovanje dešava iz raznih motiva, ne samo seksualnih, ima tu i dokazivanja nadmoćnosti, snage, uticaja… Silovatelji su takve psihopatske strukture sa impulsivnošću i agresivnošću da oni nemaju vremena da razmišljaju o zatvoru, tako da iz tog razloga uvek ponove delo", objašnjava sagovornik.

Na pitanje da li registar pedofila treba da bude javno dostupan, krimilog Radovanović je rekao da je njegova uloga značajna, ali da je to pitanje ljudskih prava.

"Ne znam da li treba da bude javno dostupan, ali to je pitanje ljudskih prava pa čak i ljudskih prava na koje imaju zločnici, ali on je vrlo koristan. Ako ne znate ko je potenicjalni izvrštiltelj jako je važno da imamo bazu njihovih podataka i bazu DNK, nije dovoljno imati samo ime i prezime, a preko DNK baze možete lakše naći počinioca", priča on.

Kako kaže naš sagovornik, veoma je važno raditi na svesti dece školskog uzrasta jer nije moguće rešiti se u potpunosti silovatelja i pedofila, ali možemo raditi na tome da roditelji i deca na vreme uoče neke stvari.

"Nemoguće je eliminisati silovatelje ili pedofile, ali jako je važna nekakva prevencija, elementarne stvari su uvođenje seksualnog vaspitanja u škole jer bi to značajno doprinelo da mladići shvate da li su potencijalni silovatelji ili nisu, uvođenje tretmana kod dece koja u pubertetu imaju perverzna maštanja. Ima puno stvari koje u svakodnevnom životu žrtve treba da primernjuju, izmeđuostalog, ja bih preporučio da nosi biber sprej, svaka dama mora biti svesna da je potencijalna žrtva ako se izlaže opasnosti I hoda sama ulicom, užasno je važno da devojke hodaju zajedno, važno je da nema neke naročite komunikacije sa nepoznatim muškarcima", zaključio je naš sagovornik.

Prema Zakonu, kazne za silovanje se definišu kao krivična dela protiv polne slobode, po članu 178.

1. Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od 5 do 12 godina.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od 2 do 10 godina.

3. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina.

4. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

Bonus video:

01:32

Hapšenje pedofila

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.