TAJNA PORUKA DIJANE HRKALOVIĆ U BELOM? Lekcija čuvenog ODELA iz kultnog filma govori PUNO TOGA!
Dijana Hrkalović, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

ZANIMLJIVO

TAJNA PORUKA DIJANE HRKALOVIĆ U BELOM? Lekcija čuvenog ODELA iz kultnog filma govori PUNO TOGA!

Iako je bela odeća potpuno obična u životu normalnih ljudi, za figure iz podzemlja ima posebno značenje

Objavljeno:

Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović danas se u Specijalnom sudu pojavila obučena u belo od glave do pete čime je privukla brojna tumačenja i komentare.

Naime, neki tumače da ja na taj način poslala tajnu poruku. Iako je bela odeća potpuno obična u životu normalnih ljudi, za figure iz podzemlja ima posebno značenje.

Sigurno ste primetili da se u brojnim filmovima, mafijaški bosovi pojavljuju u belom odelu, a posebno je specifična scene iz legendarnog "Kuma". Slično se ranije dešavalo i u nekim krajevima Crne Gore, gde su na sahranama nosili bele košulje.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalovićfoto: Zorana Jevtić

Koja je simbolika takve odeće?

Takva je situacija bila i sa likom don Fanučija iz „Kuma“, koji je reketirao brojne trgovce. Fanuči je bio prepoznatljiv po specifičnom izgledu, nosio je bela odela i beli šešir.

Bela boja je zapravo značila da nije sklon smrti niti hapšenju, što bi simbolizovala tamnija boja. Don Danučija je u filmu ubio mladi Vito Korleone.

Dok se bela boja u običnom životu vezuje za nevinost, što je možda jedan od motiva Dijaninog izbora garderobe, u kodeksu podzemlja to ima neko sasvim drugo značenje.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Bela odeća Dijane Hrkalović, može da se tumači kao poruka javnosti, ali i određenim osobama da se "očistiila od greha", ili sklopila sporazum koji će joj obezbediti slobodu. Podsetimo, ona je već provela iz rešetaka osam meseci.

I u pojdinim krajevima Balkana, pre svega Crnoj Gori, bela boja nije uvek bila izraz dobrih namera i nevinosti. Poznato je da su prilikom sahrana ljudi koji su ubijeni, neki od rođaka dolaze u belim košuljama i to je bila poruka da sledi krvna osveta. Njima čast nije dozvoljavala da obuku crninu dok ne osvete svog srodnika i tu nameru su pokazivali upravo belim košuljama.

Bonus video:

00:14

DIJANA HRKALOVIĆ U SPECIJALNOM SUDU Nastavlja se suđenje bivšoj državnoj sekretarki

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.