IZREČENA PRESUDA GORANU PAPIĆU: Osuđen na 16 meseci!
Goran Papić, Foto: Nenad Kostić

konačno!

IZREČENA PRESUDA GORANU PAPIĆU: Osuđen na 16 meseci!

Po izlasku iz Palate pravde nekadašnji policijski operativac je izjavio da je "nevinom čoveku mnogo i tri dana robije, a ne godinu i četiri meseca"

Objavljeno:

Bivši zamenik načelnika SBPOK proglašen krivim jer je 2020. urgirao da se Marku Miljkoviću Mesaru vrati blindirani auto. Papiću je, osim toga, zabranjeno da u narednih deset godina radi u MUP-u

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na 16 meseci zatvora jer je 15. aprila 2020, mimo procedure, urgirao da se vrati zaplenjeni blindirani auto Marku Miljkoviću Mesaru, jednom od vođa zloglasne koljačke bande. Pored kazne zatvora, Papiću je zabranjeno da u narednih deset godina radi u MUP-u.

Prijatelj sa ministrom

Sudija Milan Grkinić je u obrazloženju presude kazao da je Papić koristio svoj uticaj, "koji je imao zbog opštepoznate činjenice da je bio u prijateljskim odnosima sa tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem."

- Osim tri operativca Uprave kriminalističke policije (UKP), koji su i napisali službenu belešku da im je naloženo da se blindirani auto BMW 760LI vrati Miljkoviću pre detaljnog pregleda, smatram da niko od ostalih saslušanih svedoka nije govorio potpunu istinu. Uključujući i ministra Stefanovića. Verovatno da bi zaštitili sebe - rekao je sudija Grkinić.

1 / 7 Foto: NENAD KOSTIĆ

On je istakao i da je Papiću izrečena zatvorska kazna "jer je nedopustivo da funkcioner SBPOK, koji se bori protiv organizovanog kriminala, štiti upravo osobu iz tog miljea".

- Ne postoji duža zabrana rada od deset godina. Lično mislim da ne sme nikada više da se desi da radite u policiji - obratio se sudija optuženom, koji je mirno saslušao presudu.

Po izlasku iz Palate pravde nekadašnji policijski operativac je izjavio da je "nevinom čoveku mnogo i tri dana robije, a ne godinu i četiri meseca":

- Iako nisam srećan što sam osuđen, ipak mi je drago što je sudija rekao da većina svedoka nije govorila istinu. Ponajviše da bi zaštitili sami sebe i sakrili vezu sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Papić se, inače, u ovom postupku tereti za trgovinu uticajem. Na početku suđenja je negirao krivicu, tvrdeći da mu je ministar Stefanović tražio da razgovor u SBPOK-u sa Miljkovićem bude kratak i da ga ne zadržavaju bespotrebno dugo. S druge strane, Stefanović, koji je aktuelni ministar odbrane, te Papićeve tvrdnje je u potpunosti odbacio.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da se Papić osudi na najmanje četiri godine zatvora, od maksimalnih osam, koliko je zaprećeno za konkretno krivično delo. Nezadovoljni visinom presude, tužilaštvo i Papićev branilac Branislav Tapušković najavili su žalbu.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković
foto: Ana Paunković/Stefan Stojanović/Nikola Anđić

Žalbe podnose i tužilac i odbrana

Viši javni tužilac Nenad Stefanović najavio je da će se Tužilaštvo žaliti na visinu Papićeve kazne, imajući u vidu društvenu opasnost krivičnog dela i službenu poziciju okrivljenog u SBPOK-u, koja "treba da bude najeminentnija služba MUP za borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala".

Advokat Branislav Tapušković, međutim, tvrdi da je nalog o vraćanju blindiranog auta Marku Miljkoviću stigao "odozgo":

- Očigledno je da se ovde nije povelo pitanje o odgovornosti onih koji komanduju. Jasno je kao dan da je moj branjenik upotrebljen da se priča o blindiranom vozilu na taj način završi. Ovim postupkom se 'oprao' i spasio nekadašnji vrh policije. Presuda će pasti, jer sudija neće u pisanoj presudi smeti da napiše da ministar 'nije u potpunosti govorio istinu'.

Podsetimo, Papić je uhapšen 9. marta prošle godine i proveo je u pritvoru 50 dana, što će mu, ako presuda postane pravosnažna, biti uračunato u kaznu.

Pustio dilera?

Inače, protiv Papića i Branislava Pandura, šefa odseka u SBPOK, polovinom jula je podignuta još jedna optužnica kojom se terete da su štitili Nikolu Kljukovnicu, uhapšenog u septembru 2020. zbog prodaje droge. Papić je navodno insistirao kod više policajaca da puste Kljukovnicu, tvrdeći da su pogrešili i da mu je to drug koga poznaje kao vlasnika auto-servisa. Suđenje po tim optužbama zakazano je za 8. novembar. T. I.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.