OGLASILI SE RODITELJI JEDNOG OD NAJTEŽE POVREĐENIH DEČAKA U BUGARSKOJ: Evo da li će tužiti VOZAČA!
Nesreća u Bugarskoj, Foto: Facebook

ovo su rekli!

OGLASILI SE RODITELJI JEDNOG OD NAJTEŽE POVREĐENIH DEČAKA U BUGARSKOJ: Evo da li će tužiti VOZAČA!

Direktor Klinike u Tiršovoj, dr Siniša Dučić, posle prijema mališana i prvog uvida u njihovo zdravstveno stanje, kazao je da su dečaci na intenzivnoj nezi

Objavljeno:

Dečaci Ilija Č. i Nikola T, najteže povređeni u teškoj saobraćajnoj nesreći u nedelju u Bugarskoj, kada se autobus sa članovima ANIP "Ju-Lira" prevrnuo u jarak na auto-putu "Trakija" kod Stare Zagore - oko 12.30 su primljeni u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu, gde će biti nastavljeno njihovo lečenje.

U pratnji medicinskih ekipa, iz Klinike "Pirgov" u Sofiji, juče pre podne su prebačeni sa dva helikoptera MUP Srbije koji imaju sanitetsku opremu. Na aerodromu u Surčinu sačekao ih je dr Siniša Dučić, direktor Klinike u Tiršovoj. Do ove medicinske ustanove, mališani su, potom, transportovani sanitetima gde su ih čekali roditelji: Nikolu tata Vladimir i majka Bojana, a Iliju mama Vesna.

Direktor Klinike u Tiršovoj, dr Siniša Dučić, posle prijema mališana i prvog uvida u njihovo zdravstveno stanje, kazao je da su dečaci na intenzivnoj nezi. On je naveo da jedan od dečaka ima više preloma i povreda mekanog tkiva. Drugi dečak, prema njegovim rečima, ima neurološke povrede i njegovo stanje je komplikovanije.

1 / 7 Foto: VBOX.COM/SCREENSHOT

Potresne su bile slike kada su ih u Tiršovoj dočekali roditelji. Dečaci su bili u sanitetima, na nosilima i pod aparatima. Susret je trajao tek toliko dok su ih medicinske ekipe unosile do odeljenja Klinike. Tek toliko da sinovima upute koju rečenicu ohrabrenja.

- Nikola, junak si, za junaštvo si dobio i ovaj letački znak od kapetana helikioptera. I tvoj Ika je dobio - govorio je sinu Vladimir T.

Dečak se nije oglašavao. Samo mu je, kao u snu, smešak pokrenuo usne.

Mama Bojana se sve vreme držala, kao div. Samo se čuo Vesnin plač. Jak i kratak: "Ilija, sine, Ilija!" Ona prvi put vidi svog sina posle nesreće, ali su joj o svemu javljali drugi sin i kćerka koji su se, posle prve vesti o udesu, uputili u Sofiju da pruže podršku obeju porodica.

- Šta bih vam u ovim trenucima kazao? Ne znam. Teško je. Neopisivo teško... Nadam se i verujem da će nam se deca oporaviti - kazao je za "Novosti" Vladimir T. kada su dečaci smešteni na odeljenje i nakon što je započelo dodatno snimanje povreda.

- Čekamo te rezultate, a pitam se, ko je mogao da nasluti ovakvu nesreću? Ko je mogao da je zamisli? Deca vole folklor. Okupljaju se. Igraju. Pevaju. I nije im prvi put da putuju na slične smotre i festivale. Zato mi nikog ne teretimo. Vozača, govorim u svoje ime, nećemo da tužimo. On, sigurno nije želeo da se ovako završi putovanje naše dece. I, molim vas, još bih nešto dodao: izražavamo veliku zahvalnost bugarskom narodu, osoblju klinike "Pirgov" u Sofiji, školi u kojoj Ilija i Nikola treba da pođu u peti razred, učiteljici Zorici, mojoj kompaniji...

Vesna Č, dok Vladimir govori, prelistava Ilijin pasoš. Zastaje tamo gde je njegova fotografija. LJubi je, a u drugoj ruci steže Zlatni letački znak, dar pilota helikoptera s kojim je leteo od Sofije.

- Kad sam ga dozivala, otvorio je oči... Verujem da će lekari učiniti sve da nam spasu decu - kaže tiho.

Još troje lakše povređene dece - N. M. (16), S. M. (12) i A. M. (10), kao i dvojica odraslih S. M. i A. A, kojem je amputirana potkolenica, i dalje su na lečenju u klinici u Staroj Zagori. Kada je reč o njihovom zdravstvenom stanju, ministar zdravlja Bugarske Acen Medžidijev rekao je juče da je moguće da će i ova deca kao i povređeni S. M. već danas biti prebačeni u Srbiju.

- Pacijent kojem je amputirana noga može biti duže zadržan na lečenju u Staroj Zagori, jer postoji potreba za menjanjem zavoja kako se rana ne bi inficirala - rekao je Medžidijev.

"Ju-lira"

Ansambl narodnih igara i pesama "Ju-lira" nije član Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, kazao je za "Novosti" Slobodan Vujović. On je objasnio da svojevremeno kad su podneli zahtev nisu ispunjavali uslove za članstvo.

Okanović: Trebalo bi formirati crnu listu prevoznika

Autobus
foto: Polizei Berlin

Nakon što su pripadnici saobraćajne policije MUP Srbije po hitnom postupku izvršili nadzor pravnog lica - vlasnika autobusa koji se prevrnuo u Bugarskoj, kao i preduzetnika koji je korisnik tog vozila po ugovoru o zakupu, otkriveno je čak 103 prekršaja. Utvrđeno je da vlasnik vozila ima 99 prekršaja za koje je predviđena kazna od 3.510.000 dinara.

Kod korisnika vozila (koji poseduje važeću licencu za prevoz putnika) utvrđeni su, pak, prekršaji iz Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, pa su sačinjena četiri prekršajna naloga, a podnet je i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

- Prestupi za koje su prevoznik i zakupac autobusa osumnjičeni verovatno nisu u direktnoj vezi sa tragedijom u Bugarskoj, ali svakako mogu biti pokazatelj neozbiljnosti i neprofesionalnosti - kaže za "Novosti" Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Jedan od problema u vezi sa organizovanim prevozom dece jeste što su svi prevoznici formalno ravnopravni, bez obzira na to da li se radi o uglednoj kompaniji koja postoji 50 godina ili prevozniku koji je kupio tri autobusa stara više od 20 godina i parkira ih na livadi, pa s vremena na vreme vozi decu na ekskurzije. U potrazi za što jeftinijom ponudom škole, klubovi i KUD-ovi neretko angažuju upravo prevoznike koji zbog starih autobusa i neprofesionalnog poslovanja nude cenu koju ozbiljne kompanije ne mogu da isprate. Mislim da bi trebalo formirati crnu listu prevoznika kojima je zabranjen organizovan prevoz dece, na kojoj bi se našli prevoznici koji su često osuđivani zbog tehnički neispravnih vozila i zbog vozača koji se nebezbedno ponašaju.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.