DEPONIJA GORI ČETVRTI PUT ZA SEDAM DANA: Bežali iz kuća, gust dim se nadvio nad Crnom Barom!
Ilustracija, Foto: Uroš Arsić

UŽAS

DEPONIJA GORI ČETVRTI PUT ZA SEDAM DANA: Bežali iz kuća, gust dim se nadvio nad Crnom Barom!

Nadaju se da je problem rešen tako što je po završetku intervencije danas buldožerom deponija nasuta debelim slojem šuta

Objavljeno:

Na tropskih 36 stepeni, koliko je danas izmereno u Mačvi, zapalila se deponija u Crnoj Bari kod Bogatića. Vatrogasci su jutros stigli na lice mesta i posle punih osam sati ugasili vatru.

- Deponija je prvi put planula prošle subote i za ovih nedelju dana vatrogasci su intervenisali četiri puta. Čim se u selu primeti dim vatrogasci brzo dođu, ali sutradan ili posle dva dana vatra opet plane i selo prekrije gust dim. Zbog neprijatnog mirisa ljudi moraju da se zatvaraju u kuće - kažu u mesnoj zajednici.

Oko 3 hektara napuštenih šljunkara pretvorene su u deponiju na kojoj meštani odlažu otpad iz svojih domaćinstava. Za poslednjih dvadesetak godina lagerovano je ogromno brdo smeća visoko oko 15 metara. Deponiju redovno održavaju radnici JK Bogatić koji ravnaju teren i po potrebi nasipaju zemlju.

- Vatrogasci su neumorno radili ceo dan. Nije bilo lako ne samo zbog velike vrućine, već i zbog terena. Razvlačili su crevo dugo skoro 500 metara, pa se sa brda otpada spustali u dubinu šljunkare. Smenjivali su se i odmarali tek toliko kada su odlazili na hidrant da napune kamion vodom - hvale meštani pripadnike vatrogasne jedinice iz Bogatića.

U selu pretpostavljaju da je plamen počeo da tinja u dubini deponije, na šest do sedam metara i zbog toga se i nakon intevencije vatrogasaca opet pojavi sutradan ili posle dva dana. Nadaju se da je problem rešen tako što je po završetku intervencije danas buldožerom deponija nasuta debelim slojem šuta.

Javna tajna je da na smetlištima požare izazivaju sakupljači sekudnarnih sirovina koji paleći vatru pronalaze bakar, gvožđe ili aluminijum na predmetima i uređajima koji su zatrpani svakakvim otpadom.

Posle velikog požara na deponiji u Badovincima u februaru ove godine, inspektori i policija su indentifikovali više osumnjičenih za podmetanje požara, ali nije poznato da li su oni procesuirani.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.