OD POČETKA GODINE 20 ŽENA JE UBIJENO! Mihajlović: Sve dok ijedna žena trpi nasilje naš posao nije završen
Ilustracija, Foto: Profimedia

nasilje nad ženama

OD POČETKA GODINE 20 ŽENA JE UBIJENO! Mihajlović: Sve dok ijedna žena trpi nasilje naš posao nije završen

Od početka godine ubijeno je 20 žena

Objavljeno:

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, te da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

"Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas - države i društva u celini", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

Naglasila je da je država donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti, pa su žene danas ohrabrenije da nasilnike prijave.

Mihajlovićeva je podsetila da je Koordinacino telo tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama.

Pozdravila je inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

"Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je koordinaciono telo iniciralo izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima bi se rani i dečji brakovi tretirali kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici.

"Sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, naš posao nije završen”, istakla je Mihajlović.

Upozorila je na poražavajuću statistiku da je više od 400 dece u poslednjih deset godina ostalo siročad kao posledica porodičnog nasilja.

"Da nam se ne ponovi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu. Ali i da više radimo na prevenciji, na edukaciji mladih da prepoznaju šta je sve nasilje, na edukaciji društva da nasilje nije privatna stvar, da ne okrećemo glavu i da smo dužni da odreagujemo ako znamo da nasilje postoji", zaključila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.